Nuostabūs skoniai: „Foccacia“ tešla ir picos lazdelės su šokoladiniais kremais

  • Teksto dydis:

Linksmieji Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas surengs tikrą tešlos festivalį. Parodys, kaip iš vienos tešlos pasigaminti ir nuostabią Foccacia ir desertą, praturtintą net dviem saldžiais kremais.

Laidoje Ali sugalvojo puikų planą, kaip sutaupyti laiko ir labai greitai pagaminti puikų desertą. Pamatęs Gian Luca receptą, jis nusprendė pasivogti dalį tešlos, skirtos Foccacia. Tačiau Ali ilgai džiaugtis neteks, nes apsukrusis bičiulis šefas sugebėjo padaryti taip, kad pats konditeris tą tešlą ir pasigamintų.

Abejingų nepaliekantys receptai, daug juoko ir naudingų šefų patarimų televizijos laidoje „Gardu Gardu“ jau šį šeštadienį per TV3 televiziją.

Susukta Foccaccia tešlai reikės:

– 500 g miltų; 

– 300 g šilto vandens;

– 15 g mielių;

– 40 g alyvuogių aliejaus;

– 0.5 valg. šaukšto cukraus;

– 15 g druskos;

Įdarui reikės:

– Alyvuogių aliejaus;

– Persilade prieskonių;

– Juodų ir žalių alyvuogių;

– Konservuotų pomidoriukų;

Sumaišyti šiltą vandenį su mielėmis, alyvuogių aliejumi ir cukrumi. Mielės ir cukrus turi pilnai ištirpti. Dideliame dubenyje sumaišyti miltus su druska ir supilti visą skystį. Gerai išmaišyti, kol viskas susijungs į vientisą tešlą.

Rekomenduojama maišyti sukamaisiais judesiais keturiais pirštais (užlenkus nykštį). Tešlą perkelti ant miltais pabarstyto stalo ir toliau minkyti tešlą, kol ji nelips. Galima rankas vis pasibarstyti miltais. Iš tešlos suformuoti du kamuoliukus.

Būtina „uždaryti“ apačią, kad tešla kiltų teisingai. Kamuoliukus dėti į indą, uždengti maistine plėvele ir palikti kambario temperatūroje pakilti dviem valandoms. Jei norite tešlą brandinti per naktį, tuomet reikia naudoti šaltą vandenį ir tešlą laikyti šaldytuve. Pakilusią tešlą kočioti maždaug iki 2 mm storio.

Visą tešlos paviršių ištepti alyvuogių aliejumi, sumaišytu su Persilade prieskoniais. Tešlą perpjauti išilgai į tris dalis. Kiekvieną juostą susukti įstrižai ir ant popieriumi padengtos kepimo formos susukti į sraigės „formos“ Foccacia.

Ant viršaus įspausti juodų ir žalių alyvuogių bei konservuotų pomidoriukų. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi su Persilade prieskoniais. Jo reikėtų nepagailėti, kad Foccacia nebūtų sausa. Kepti 200 laipsnių temperatūroje apie 15 min. konvekciniu arba picos režimu. Tik iškepusią Foccacia aptepti aliejaus, vandens ir druskos mišiniu. Tuomet ji suminkštėja ir tampa dar gardesnė.

Picos lazdelės su šokoladiniais kremais

Tešlai reikės:

– 500 g miltų;

– 300 g šilto vandens;

– 15 g mielių;

– 40 g alyvuogių aliejaus;

– 0.5 valg. šaukšto cukraus;

– 15 g druskos;

Šokoladiniam-karameliniam kremui reikės:

– 140 g cukraus;

– 60 g sviesto;

– 100 g grietinėlės;

– 200 g juodojo šokolado;

– Žiupsnelio druskos;

Šokoladiniam-riešutiniam kremui reikės:

– 200 g grietinėlės, 36 proc.,

– 160 g juodojo šokolado;

– 60 g natūralios lazdyno riešutų pastos;

Sumaišyti šiltą vandenį su mielėmis, alyvuogių aliejumi ir cukrumi. Mielės ir cukrus turi pilnai ištirpti. Dideliame dubenyje sumaišyti miltus su druska ir supilti visą skystį. Gerai išmaišyti, kol viskas susijungs į vientisą tešlą.

Rekomenduojama maišyti sukamaisiais judesiais keturiais pirštais (užlenkus nykštį). Tešlą perkelti ant miltais pabarstyto stalo ir toliau minkyti tešlą, kol ji nelips. Galima rankas vis pasibarstyti miltais.

Iš tešlos suformuoti du kamuoliukus. Kamuoliukus dėti į indą, uždengti maistine plėvele ir palikti kambario temperatūroje pakilti dviem valandoms. Jei norite tešlą brandinti per naktį, tuomet reikia naudoti šaltą vandenį ir tešlą laikyti šaldytuve.

Iškilusią tešlą supjaustyti gabaliukais ir juos tempti iki norimo ilgio. Dėti į kepimo popieriumi padengtą skardą ir kepti 200 laipsnių temperatūroje apie 10 min. Šokoladinį-karamelinį kremą pradėti nuo cukraus lydymo. Cukrų lydyti prikaistuvyje nemaišant. Rekomenduojama išlydyti trimis dalimis – ištirpinus 1/3 cukraus supilti kitą dalį, ištirpus supilti ir likusią dalį cukraus.

Maišyti galima tik sukant prikaistuvį. Cukrui pilnai ištirpus, dalimis dėti sviestą pastoviai maišant šluotele. Tuomet toliau maišant supilti grietinėlę. Nukelti nuo kaitros ir supilti šokoladą. Maišyti, kol šokoladas pilnai ištirps ir kremas taps vientisas.

Galima įberti žiupsnelį druskos. Šokoladiniam-riešutiniam kremui pradžiai pakaitinti grietinėlę ir į ją suberti šokoladą. Maišyti, kol šokoladas pilnai ištirps. Tuomet supilti riešutų pastą ir gerai išmaišyti, kol kremas taps vientisas. Kremams sustingus jau galima ragauti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių