Patarė, kaip išsikepti itin skanią naminę duoną

  • Teksto dydis:

Naminė ką tik iškepta duona kiekvienoje virtuvėje savaitgalio rytą sukuria tikrą stebuklą. Taip sako kulinarė Beata Nicholson ir priduria, kad ją duoną kepti suviliojo kolegė – laidos „Beatos virtuvė“ dailininkė Laura Kalvelytė, jau kelis metus kiekvieną šeštadienį su šeima pradedanti naminiu kepiniu.

L. Kalvelytė tikina, jog jos siūlomas duonos receptas yra sudėtingesnis ir skirtas labiau įgudusiems kepėjams, turintiems kiek daugiau laiko. Dailininkė šypsosi pasakodama, kad, duonos kepimas tapo tokia stipria tradicija, jog penktadieniais į darbą keliauja su visu kubilėliu – kad galėtų reikiamu metu duoną palankstyti.

„Kad duona šeštadienio rytą atsirastų ant stalo, reikia trijų dienų. Trečiadienį reikia pamaitinti raugą, ketvirtadienį užsimaišyti maišalą ir palikti jį „burbuliuoti“ kambario temperatūroje, o penktadienis yra skirtas duonos lankstymui ir formavimui. Dėl to kartais į darbą keliauju su kubilu“, – kalba L. Kalvelytė.

Anot jos, tai nėra labai sudėtingas procesas, bet reikia šiek tiek laiko įgusti. „Kai duoną iškepi tris kartus, tą procesą įsisavini gana greitai ir paskui viskas vyksta savaime. Reikia įdėti darbo, bet tai atsiperka – duona namuose sukuria ypatingą atmosferą.

Tai – vienintelis rytas, kai mūsų šeima atsikelia ir pusryčiauja vienu metu, vaikai šio ryto labai laukia. Sąmoningai duonos pjaustymo ritualą atidaviau tėčiui, savo vyrui. Duoną pjaustome dar karštą, niekad nesulaukiame, kol ji atvės, nes tai yra tiesiog neįmanoma“, – pasakoja L. Kalvelytė.

Neįgudusiems duonos kepėjams kulinarė B. Nicholson siūlo paprastesnį variantą, kai duonai pakilti laiko pakanka per naktį. Penktadienį vakare užmaišę ir išminkę duoną, karštu kepiniu galėsite mėgautis jau šeštadienio rytą.

Naminei duonai pasigaminti prireiks pilno grūdo speltos miltų, kvietinių miltų, druskos, cukraus, sausų arba drėgnų mielių, kefyro, alyvuogių aliejaus, aguonų ir kanapių sėklų.

Visas receptas – vaizdo įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Brigita

Brigita portretas
Kam kepti su mieliem rafinuotu aliejumi ir rafinuotu cukrumi? Fu, tokios duonos pilni prekybos centrai. Kvaila. Tikros duonos receptas visiškai ne toks.

Nė velnio

Nė velnio portretas
poniutė apie tikrą duoną neišmano. Mielės į tikrą duoną nededamos, dedamos tik į pyragą. Duona su aliejumi - ne duona, jau vien todėl, kad iš jos plutelių giros neužsiraugsi. Ir dar įdomu, kas tą "pilno grūdo" išgalvojo ir tuo kerėplišku dariniu pakeitė seną lietuvišką žodį "rupūs"?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių