Patiekalai vegetarams: nuo pikantiškų daržovių iešmelių iki netradicinių desertų | kl.lt

Patiekalai vegetarams: nuo pikantiškų daržovių iešmelių iki netradicinių desertų

Grilio patiekalai – neatsiejama pavasario dalis, tad nenuostabu, kad šiuo metu lauko kepsninės ištraukiamos vis dažniau. Dažniausiai grilyje kepama mėsa, tačiau jame puikiausiai atsiskleidžia ir kitų maisto produktų skonis.

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen teigia, kad ant grotelių galima gardžiai išsikepti daržoves, jūros gėrybes, sūrį ir net vaisius taip, kad šie paliks įspūdį ir labiausiai užkietėjusiems mėsos gerbėjams.

Maisto ekspertės teigimu, vos išgirdęs žodį „iškyla“, dažnas žmogus iš karto pagalvoja apie gardžius šašlykus ar kepsnius, tačiau pasaulyje vis populiariau lauke kepti ne tik mėsą, bet ir kitus produktus – ypač daržoves.

„Toks maistas puikiai tinka iškylautojams, atsisakiusiems mėsos. Daržovės keptos ant grotelių yra paprastai pagaminamas patiekalas, ypač tinkamas pietums ar vakarienei, kai norisi jaustis sočiam. Grilyje keptas desertas – taip pat vis dažniau pasirenkamas patiekalas bei nuostabus delikatesas, kuris siūlau būtinai išmėginti šį sezoną“, – sako A. Rasmussen ir dalinasi receptais.

Pikantiškas daržovių šašlykas

Reikės:

600 g pievagrybių

1 baklažano

Pusės raudonosios paprikos

1 pomidoro

3 skiltelių česnakų

2 v. š. aliejaus

Druskos

Raudonųjų ir juodųjų pipirų             

Gaminimas:

Nulupkite baklažano žievę, o patį baklažaną perpjaukite išilgai. Kiekvieną jo puselę padalinkite į dar tris dalis. Pomidorą ir pievagrybius perpjaukite pusiau. Visas daržoves pabarstykite druska, juodaisiais ir raudonaisiais pipirais. Jas pagardinkite tarkuotais česnakais ir užpilkite aliejaus, kad daržovės neapdegtų virš žarijų, o prieskoniai liktų ant daržovių. Viską kruopščiai išmaišykite rankomis, užmaukite daržoves ant iešmelių ir kepkite ant grotelių. Skanaus!

Grilyje keptos krevetės su daržovėmis

Reikės:

600 g lukštentų didelių krevečių

1 nedidelės cukinijos

1 raudonos paprikos

2 vnt. svogūnų

5 pievagrybių

5 v. š. alyvuogių aliejaus daržovėms apšlakstyti

Druskos ir pipirų

Marinatui:

3 skiltelių česnako

1 v. š. medaus

1 a. š. saldžios raudonos paprikos miltelių

1 a. š. kario

2 v. š. alyvuogių aliejaus

Šiek tiek citrinos sulčių

Druskos

Gaminimas:

Cukiniją supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais, o raudoną papriką – stambiais kvadratais. Pievagrybius perpjaukite perpus, o svogūnus supjaustykite ketvirčiais. Krevetes atitirpinkite (jei naudojate šaldytas) ir marinatui skirtus visus produktus sumaišykite. Marinatu užpilkite krevetes ir palikite pastovėti apie valandą. Kad neišsausėtų bekepant, pjaustytas daržoves apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite druska bei pipirais. Viską gerai išmaišykite. Marinuotas krevetes ir paruoštas daržoves sudėkite ant grotelių arba suverkite ant iešmelių ir kepkite ant žarijų kol gražiai apskrus ir daržovės suminkštės. Geriausia apie 5–10 minučių iš kiekvienos pusės. Grilyje keptas krevetes su daržovėmis galite patiekti su šviežiais krapais ir citrinos skiltelėmis. Skanaus!

Ant grotelių keptas varškės sūris

Reikės:

1 vnt. varškės sūrio

1 a. š. druskos

1 a. š. pipirų

1 v. š. krapų

1 v. š. rozmarino

1 v. š. bazilikų

2 skiltelių česnako

2 v. š. natūralaus jogurto

Gaminimas:

Sūrį aptepkite natūraliu jogurtu ir apibarstę prieskoniais suvyniokite į aliuminio foliją. Kepkite ant grotelių apie 15 minučių iš abiejų pusių. Tuomet nuimkite folijos viršų ir dar kuriam laikui palikite ant žarijų, kad apskrustų. Skanaus!

Smaližiams – ant grotelių bananų ir ledų desertas

Reikės:

3 vnt. didesnių nuluptų bananų

500 ml vanilinių ledų

1 a. š. sviesto

2 a. š. apelsinų sulčių

0,5 puodelio karamelinio padažo ledams

0,25 a. š. malto cinamono

Gaminimas:

Bananus perpjaukite pusiau, o po to išilgai, kad gautųsi lygiai 12 gabaliukų. Sumaišykite sviestą ir vieną šaukštelį apelsinų sulčių. Gautu mišiniu patepkite visas banano puseles. Tuomet supjaustytus bananus sudėkite ant grotelių ir kepkite apie porą minučių. Apverskite ir vėl pakepkite kelias minutes. Per tą laiką nerūdijančio plieno indelyje sumaišykite karamelinį padažą ir likusį vieną šaukštelį apelsinų sulčių. Padažą pakaitinkite maišydami tiesiai ant žarijų iki tol, kol pradės burbuliuoti. Tada berkite cinamoną, sudėkite bananus ir atsargiai išmaišykite, kad jie pasidengtų mišiniu. Patiekdami, sudėkite ledus į kelis desertinius indelius, pilkite gautą padažą ir bananus ant ledų. Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių