Pavasaris su prancūziškais patiekalais

  • Teksto dydis:

Prancūziška virtuvė dėl savo išskirtinumo įtraukta į UNESCO paveldą. Tačiau, norint paragauti prancūziškų patiekalų, nebūtina keliauti iki pat Prancūzijos. Vakar, kovo 21 d., trečius metus iš eilės Lietuvoje buvo skelbiama prancūziškos virtuvės diena.

Šios dienos tradicija atsirado dar 1912 m., kai prasidėjo Epikūro vakarienės – tas pats meniu siūlomas įvairiuose pasaulio kampeliuose dideliam svečių ratui. 2017 m. daugiau kaip 2 000 virėjų iš penkių žemynų pakvietė atrasti prancūziškos virtuvės paslaptis. Vienas siūlomų patiekalų, be abejo, buvo tradicinė Liono svogūnų sriuba. Ją lengvai pasigamins kiekvienas, norintis pasimėgauti gurmanišku skoniu.

Šios sriubos variacijomis Prancūzijoje nuo seno mėgavosi ir karaliai, ir varguoliai. Sakoma, kad sriubos receptas atsirado tada, kai namie nebuvo beveik nieko, iš ko būtų galima pasigaminti pietus.

Liono svogūnų sriubai reikės:

800 g svogūnų,

kelių skiltelių česnako,

30 g sviesto,

1 valgomojo šaukšto miltų,

200 ml sauso baltojo vyno,

1 l vištienos sultinio,

1 lauro lapo,

1 prancūziško batono,

60 g tarkuoto sūrio.

Paruošimas:

Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir suberkite smulkiai pjaustytus svogūnus. Maišydami kepkite juos apie 15 min. Ant pakepintų svogūnų suberkite miltus ir gerai išmaišykite.

Pamažu ant svogūnų supilkite vyną, vištienos sultinį, įmeskite lauro lapą. Viską gerai išmaišykite, pamažinkite ugnį ir leiskite sriubai pamažu virti dar apie 15 min.

Kai sriuba jau bus beveik išvirusi, pagardinkite ją druska ir pipirais.

Griežinėliais supjaustykite prancūzišką batoną ir kiekvieną gabaliuką įtrinkite česnaku.

Į nedidelius molinius dubenėlius supilkite svogūnų sriubą, o ant viršaus uždėkite po porą pasiruoštų prancūziško batono  griežinėlių. Ant jų pabarstykite tarkuoto sūrio ir dėkite sriubos dubenėlius į įkaitintą orkaitę. Geriausia būtų įjungti grilio funkciją ir kepti, kol sūris išsilydys.


Šiame straipsnyje: Liono svogūnų sriubareceptai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių