- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vis sparčiau artėjant didžiosioms metų šventėms, kurios Lietuvoje neatskiriamos nuo žuvies, italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco TV3 laidos „La maistas“ žiūrovus pakvies į ypatingą ūkį. Ne ką mažiau gomurį džiuginantis bus ir jo ruoštas patiekalas, kuris į namus padės įsileisti ir šiek tiek itališko prieskonio.
Šįkart Gian Lucai toli važiuoti neprireiks – „Žuvies paštas“ įsikūręs Vilniuje. Ūkio ir parduotuvės savininkas Vladas aiškins, kad toks pavadinimas pasirinktas neatsitiktinai: „Žuvis, kurią užsakote, pas jus į namus atkeliauja lygiai taip pat, kaip laiškas.“
Nemažai metų pradirbęs Norvegijoje ir čia pripratęs prie geros žuvies, grįžęs į Lietuvą, Vladas ir pats nusprendė užsiimti žuvimi. Čia jis ir jo žmona pasiskirstė darbais – Vladas žuvį augina, o žmona atsakinga už jos perdirbimą, receptų kūrimą. Ir nors vaikams įprastai žuvis nepatinka, Vlado žmonai pavyko atrasti tokio kotleto receptą, kuris žavi net juos.
Kaip aiškins Vladas, taip yra dėl to, jog jis neturi specifinio žuvies kvapo. „Dalis vaikų netgi būna apgauti, kad tai – ne žuvis, o mėsa. Šis baltas melas tikrai praeina“, – juoksis Vladas.
Vladas aprodys Gian Lucai, kur ir kaip auginamos žuvis, papasakos, kodėl skirtingose žuvies augimo stadijose jas reikia maitinti skirtingais laikais, bei atskleis, ko šamai bijo labiausiai.
Įkvėptas to, ką pamatė, grįžęs į savo kulinarinę studiją Gian Luca gamins raviolius, įdarytus šamu ir gardintais pistacijų padažu.
Pirmiausiai jis pradės nuo tešlos. Pasirodo, kad jo šeima į ravioliams skirtą tešlą kartais įdeda vienu kiaušiniu daugiau, kad ši būtų minkštesnė. Taip pat tokią masę geriausiai minkyti šaltomis rankomis. Tai jam primins ir vieną linksmą istoriją – kadangi vaikystėje jo rankos visuomet būdavo karštos, prieš imdamasis kažką gaminti, Gian Luca visuomet delnus turėdavo laikyti po šaltu vandeniu.
Raviolių įdarui Gian Luca naudos šamo faršą, žalias alyvuoges ir saulėje džiovintus pomidorus, o prie šio patiekalo priderins pistacijų pesto. Šiam prireiks alyvuogių aliejaus, daug česnako, baziliko, parmezano, ir, žinoma, pagrindinio ingrediento – pistacijų.
Kaip auginama žuvis ir kaip dažnai ją reikia maitinti? Kaip paruošti tobulą tešlą ravioliams? Galiausiai, kaip pagaminti greitą užkandį su ikrų užtepėle, kuris nepaliks abejingų?
Laida „La maistas“ – sekmadieniais, 9.30 val., per TV3.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...