Pusryčiai pagal V. Kurpienę: energiją visai dienai suteikianti ir neįprasta košė

  • Teksto dydis:

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad žmonės, kurie rytais valgo košes, mažiau užkandžiauja kaloringais užkandžiais ir dažniau renkasi sveikesnes alternatyvas, todėl lengviau išlaiko sveiką svorį ir juos rečiau vargina antsvoris, nutukimas. Skamba viliojančiai, tiesa? Visgi, ką daryti, jei ta pati avižų ar kitų įprastų kruopų košė jau pabodo, o ryte nėra laiko naujiems eksperimentams virtuvėje?

Mitybos specialistai į savo racioną siūlo įtraukti bolivinę balandą – išskirtinio skonio, greitai paruošiamą, kuri neapsunkina, suteikia energijos iki pietų ir tinka net išrankiausiems kulinarams.

Gali puikiai pakeisti bulves

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė šių iš Andų kalnų atkeliavusių kruopų pirmąkart paragavo gerokai seniau ir, kaip pati sako, neliko abejinga.

„Balandos auga ir Lietuvoje – tik kitos rūšies ir sėklų niekas nerenka, tik lapus valgo. Vieniems šios kruopos labai patinka ir tai būna jų „metų atradimas“, o kitiems – atvirkščiai. Purtosi net kvapo. Nors aš asmeniškai net neužuodžiu jo ir vertinu riešutus primenantį skonį bei ilgą sąrašą naudingųjų jos savybių“, – kalbėjo ji.

Bolivinės balandos kruopos dėl skirtingų antioksidantų būna juodos, raudonos ar šviesios, o viename maišelyje galima rasti ir trispalvį derinį.

„Nors bolivinė balanda turi daug angliavandenių, jos žemas glikeminis indeksas ir glikeminė įkrova. Tai reiškia, kad tokie angliavandeniai lėčiau pasisavinami, išvengiame gliukozės šuolių kraujyje ir tokiu būdu išskiria mažiau insulino. Tokiu būdu ilgai gauname energijos ir išvengiame uždegiminių procesų. Be to, ji puikiai tinka tiems, kas netoleruoja glitimo ir negali valgyti javų giminės produktų dėl alergijos, celiakijos ar kitų priežasčių, tad tokių žmonių maitinimosi racionas prasiplečia“, – pasakojo pašnekovė.

V. Kurpienė tęsė, kad šios sėklos gali būti bulvių ar kitų kruopų alternatyva, bet negali pakeisti baltyminių produktų. Dažnai teigiama, jog ji yra vertingų baltymų šaltinis, tačiau pastarųjų kiekis yra santykinai mažas. Iš viso 8 gramai/100 gramų sausų kruopų, o iš jų tik dalis – vertingi. Tiesa, bolivinėje balandoje yra visavertis baltymas, kuris įprastai būna tik gyvūniniuose produktuose, todėl ją labai mėgsta veganai.

Šiai dienai vis mažiau žmonių nėra girdėję bolivinės balandos (arba kynvos) pavadinimo, mat šios sėklos (o ne grūdai, bet dėl savo sudėties ji vis dėlto naudojama kaip grūdinė kultūra) jau kelerius metus parduodamos ne tik nišinėse maisto parduotuvėse. 

Kaip pastebi „Bonduelle“ rinkodaros vadovė Baltijos šalims Agnė Naureckienė, šis produktas lietuviams jau seniai nebėra egzotika.

„Pirkėjai vis dažniau į savo kasdienės mitybos racioną įtraukia bolivinę balandą. Šis produktas lengvai pritaikomas skirtingų receptų gamyboje, patogiai ir greitai paruošiamas. Tie, kurie skaičiuoja kiekviena minutę praleistą virtuvėje, vertina konservuotas bolivines balandas, kurios yra puiki alternatyva, o savo maistinėmis savybėmis yra tokios pat naudingos, kaip ir kruopos. Mityboje yra svarbiausia įvairovė, tad šios sėklos į kasdienį meniu įneša spalvų ir naujų skonių“, – sakė ji.

Vitaminų ir mineralų lobynas

Nors techniškai kynva nėra grūdas, ji vis tiek laikoma „pilno grūdo“ maistu. Grūdinėse kultūrose yra beveik visų B grupės vitaminų, reikalingų nervų sistemai, imunitetui ir hormonų sintezei. Jie susikoncentravę taip pat grūdo gemale ir apvalkalėliuose, todėl mitybos požiūriu vertingiausi produktai, gaminami iš sveikų grūdų.

Naudą iliustruoja ir skaičiai – viename puodelyje (185 gramai) virtos bolivinės balandos yra vos 222 kcal, bet greta to – penktadalis dienos folio rūgšties dozės, didelės sankaupos vitaminų B6, E, tiamino, riboflavino, beveik 60 proc. dieną reikalingo mangano, 30 proc. magnio, 28 proc. fosforo, šiek tiek geležies, cinko, kalio, seleno ir kitų.

V. Kurpienei tenka išgirsti kalbant, kad nuo kruopų tunkama. Iš tikrųjų kruopų košių be priedų energinė vertė santykinai nedidelė, o tukimą lemia įvairūs saldūs ir riebūs pagardai, didelio kiekio košės valgymas ar netinkamas grūdinių produktų paruošimas, kuris paskatina suvartoti daugiau ar pagreitina jų pasisavinimą.

Idealus pusryčių variantas

Geriausia kruopas valgyti ryte, nes jose esantys lėtai įsisavinami angliavandeniai ilgai palaiko reikiamą gliukozės kiekį kraujyje ir išsaugo darbingumą. V. Kurpienė pabrėžia, kad pilnaverčiai pusryčiai, kuriems puikiausiai tinka ir bolivinės balandos košė, mažina persivalgymų tikimybę dienos metu ir ypatingai vakare.

Nors bolivinė balanda ir turi savo skonį, bet jis nėra per ryškus – ji labai lengvai derinama su kitais produktais.

„Daug kas ją mėgsta valgyti su avokadu, maišyti su kitomis kruopomis, džiovintais pomidorais, su pakepintomis daržovėmis ar pan. Pavyzdžiui, tikrai populiari šių sėklų košė su džiovintais pomidorais ir sūriu, košė su pesto padažu ar žemės riešutų sviestu, salotos su tofu (sojos pieno sūriu), troškinys su daržovėmis ir t.t. Variantų yra begalė“, – vardijo pašnekovė.

Vieną receptą labai mėgsta ir V. Kurpienės vaikai.

Šiam patiekalui galima naudoti išbrinkintą bolivinę balandą. Pasirinktas kruopas susukame į nori jūros dumblio lapą – gaunasi tarsi suši, skoniai dera. Į vidų galima įdėti avokado, agurko, cukinijos ar net lašišos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
To importinio Pietų Amerikos šlamšto nevalgau, palieku Kurpienei. Pats mieliau šlamščiu vietines baltarusiškas avižas. Užtat ir sveikas.

ALGIS

ALGIS portretas
O kaip su MITYBOS specialistų teiginiais ''sveikiausia maitintis savo regiono produktais' ,' ponia , ar nebūsit pamaloninta verslininkų .

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
Tokias Kuprienes reikia sodinti.Jos lėtina Lietuvos ekonomiką,kuri išsilaiko todėl,kad nedavalgę išmiršta bedančiai pensininkai.O ji mat jiem tokią brangią košę kiša.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių