Rudens klasika – bulvės: kaip nustebinti šeimą netikėtais deriniais?

  • Teksto dydis:

Jeigu vyktų nuobodžiausių daržovių rinkimai, tikėtina, juos be konkurencijos laimėtų bulvės. Šeimininkės jų paprastai griebiasi tada, kai šaldytuve nebelieka jokių kitų produktų. Tačiau kulinarai neskuba šios daržovės nurašyti. Pasak jų, yra daug bulvių paruošimo būdų bei nemažai pagardų, kuriais paskanintos bulvės nustebins netikėtu skoniu. Kokie jie?

Patiekalams su bulvėmis gaminti ruduo yra tinkamiausias metas, kadangi jau galima naudoti dideles ir maistingas bulves iš naujo derliaus.

„Kol derlius dar šviežias, su bulvėmis virtuvėje galima nemažai eksperimentuoti. Svarbu nepamiršti, kad geriausios šios daržovės savybės atsiskleidžia priklausomai nuo to, ką mes su jomis darome. Vieni jas kepa, kiti verda. Vieni mėgsta bulves su lupenomis, kiti – skustas. Vieni jas kepa įsukę į foliją, kiti – įdarytas. Visi šie paruošimo būdai atskleis vis kitokį bulvės poskonį“, – tvirtina Algis Kairys, „Daumantų“ kulinaras ir pagardų gamintojas.

Nors lietuviai pripratę bulves virti vandenyje, o tada patiekti jas su kefyru, kulinaras siūlo pabandyti šią daržovę išvirti garuose. Taip bulvė nepraras maistingų medžiagų ir vitaminų, nebus permirkusi, šlapia.

Kaip alternatyvą paprastai iškeptoms bulvėms A. Kairys rekomenduoja orkaitėje keptas bulves su specialiu įdaru. Jį galima pasigaminti iš faršo ir sviesto, į jį įmaišant žalumynų – krapų, petražolių, paprikų, svogūnų arba česnakų.

„Nuo seno lietuviai, pavyzdžiui, žemaičiai, gamindavo įdarytas bulves, vadinamąjį – kąsnį. Pragręždavo specialiu įrankiu išvirtą bulvę ir pripildydavo ją varške ir česnaku. Vietoj varškės, pagal skonį, galima rinktis mėsą – kiaulieną arba jautieną. Jei po ranka neturite mėsos, keptoje bulvėje padarykite įpjovą ir įdėkite į ją vadinamojo žaliojo sviesto gabalėlį su žalumynais. Jis ištirps, bulvė taps sultinga ir aromatinga“, – pataria skonio meistras.

Rudenį, kai miškuose galima rasti įvairiausių grybų, jais įdarytos bulvės taps dar vienu netikėtu patiekalu ant šeimos stalo. „Daumantų“ pagardų kūrėjas pataria rinktis voveraites arba baravykus.

Jei norisi greito užkandžio, iš bulvių galima pasidaryti naminių traškučių. Tam reikės plonai supjaustyti bulves ir atsargiai suberti į įkaitintą aliejų. Patariama naudoti tokį aliejų, kuris užkaista aukštesnėje temperatūroje, pavyzdžiui, rapsų.

„Prie bulvių traškučių labai tiks padažai arba tirštesnės konsistencijos užtepėlės. Jei mėgstate aštriau, rinkitės tradicinį pomidorų padažą, prieš tai paskaninę jį šviežiai spaustų spanguolių sultimis. O jei mėgstate švelnesnį, pikantiškesnį skonį, siūlau išbandyti majonezinius padažus su česnaku“, – rekomenduoja A. Kairys.

Pasak kulinaro, skandinavai ypač mėgsta virtų ir šaltų bulvių salotas, kurios dideliais kiekiais pardavinėjamos net parduotuvėse. Tačiau jei norima geriausiai pajusti bulvių skonį, jis pataria jas valgyti šiltas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stewartagent

Stewartagent portretas
wh0cd4743 costofviagra2017 com/ viagra
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių