- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Apdovanojo ši vasara uogomis: tik spėk šaldyti, virti uogienes ir kitas žiemos atsargas ruošti. Tačiau savaitgalį – šiukštu tokių darbų. Nebent keptumėte pyragą su šviežiomis uogomis! Ramus bendravimas mėgaujantis naujo skonio gardėsiu – ar gali būti tobulesnis šeimos savaitgalis?
Varškės pyragas su uogomis
Tešlai:
250 g miltų,
150 g minkšto sviesto,
100 g cukraus,
50 ml pieno,
žiupsnelis druskos.
Įdarui:
600 g varškės,
100 g braškių,
80 ml grietinėlės,
30 g miltų,
100 g cukraus.
Pyrago viršui papuošti:
300 g įvairių uogų,
1 šaukštelis agaro miltelių,
100 ml braškių sirupo,
180 ml vandens.
Sviestą sumaišykite su cukrumi ir druska. Suberkite miltus ir minkykite tešlą. Turi būti daug trupinių. Galiausiai supilkite pieną ir sujunkite visus trupinėlius į vieną gumulą. Minkykite, kol tešla taps vientisa. Padėkite tešlą pusvalandžiui į šaldytuvą.
Atšalusią šiek tiek pakočiokite ir perkelkite į kepimo indą. Išlyginkite taip, kad visas dugnas būtų tolygiai uždengtas, ir padarykite iš tešlos kraštelius aplink visą kepimo indą. Pastatykite kepimo indą į šaldytuvą, kol paruošite įdarą.
Miltus sumaišykite su cukrumi ir užpilkite grietinėle. Maišykite, kol cukrus visiškai ištirps. Braškes sutrinkite iki vientisos tyrės ir sumaišykite su varške (jei ji ne vientisos konsistencijos, permalkite ją arba pertrinkite per sietelį). Į varškę maišydami supilkite grietinėlę su cukrumi ir miltais. Varškės įdaras bus gan tirštokas. Išimkite kepimo indą su tešla iš šaldytuvo ir į vidų sukrėskite varškės įdarą.
Kepkite pyragą iki 180 °C temperatūros orkaitėje valandą, tada išjunkite, atidarykite orkaitę ir palikite joje visiškai atvėsti. Atvėsusį perdėkite į lėkštę. Nuplaukite uogas ir padėkite ant popierinio rankšluosčio apdžiūti. Pyrago viršų apdėliokite uogomis.
Į braškių sirupą supilkite vandenį ir pastatykite ant viryklės, kad užvirtų. Sudėkite agarą ir užvirinkite. Virkite pusę minutės. Gausite skystą želė. Uogas užpilkite arba teptuku aptepkite pagaminta želė.
Mėlynių keksas su citrininiu glajumi
Tešlai:
225 g kambario temperatūros sviesto,
300 g cukraus,
1 citrinos nutarkuota žievelė,
3 kiaušiniai,
1 šaukštelis vanilinio cukraus,
1 stiklinė pasukų,
2 stiklinės mėlynių,
2 stiklinės miltų,
2 nubraukti šaukšteliai kepimo miltelių,
žiupsnelis druskos.
Citrinų glajui:
1 stiklinė miltelinio cukraus,
3 šaukštai citrinų sulčių,
3 šaukštai pieno,
0,5 šaukštelio vanilinio cukraus,
1 šaukštas nutarkuotos citrinos žievelės.
Sumaišykite persijotus miltus su kepimo milteliais ir druska, atidėkite. Kitame dubenyje plakikliu iki purios masės išplakite minkštą sviestą su cukrumi ir citrinos žievelėmis. Plakdami vis įmuškite po vieną kiaušinį. Supilkite pasukas ir vanilinį cukrų, išplakite. Pridėkite dalimis miltų mišinį, gerai išsukite.
Mėlynes nuplaukite, gerai nusausinkite ir sumaišykite su 2 šaukštais miltų. Tada jas atsargiai įmaišykite į tešlą. Jei kepsite metalinėje formoje, ištepkite ją minkštu sviestu ir pabarstykite miltais – lengviau išimsite iškepusį keksą. Supilkite tešlą į paruoštą formą ir išlyginkite viršų. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku: jis, įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, turi būti švarus.
Iškepusį keksą atvėsinkite formoje, tuomet išimkite iš jos, perkelkite ant grotelių ir gerai atvėsinkite. Pasiruoškite glajų: miltelinį cukrų, citrinų sultis, pieną ir vanilinį cukrų išsukite iki vientisos tirštos masės. Jei glajus per tirštas – įpilkite citrinų sulčių ir pieno, jei per skystas – miltelinio cukraus. Glajų užpilkite ant kekso, pabarstykite viršų mėlynėmis. Pateikite tik glajui sustingus.
Vyšnių pyragas
2 stiklinės miltų,
5 kiaušiniai,
4 šaukštai cukraus,
žiupsnelis druskos,
2 stiklinės šilto pieno,
1 šaukštas sviesto,
500 g vyšnių,
2 šaukštai miltelinio cukraus.
Į persijotus miltus įmuškite kiaušinius, įmaišykite cukrų, druską, įpilkite šiek tiek pieno. Nesustodami maišykite ir po truputį dalimis supilkite likusį pieną. Turi būti tirštoka, panaši į blynų tešla. Vyšnias be kauliukų apiberkite milteliniu cukrumi ir lengvai permaišykite. Suberkite į sviestu išteptą formą, užliekite tešlą. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku: jis, įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, turi būti švarus.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...