- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Prabėgus didžiosioms žiemos šventėms, dažnas sausio pradžią pasitinkame apsunkę.
Maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad įvairių vaisių ir uogų kokteiliai – pats tinkamiausias maistas, siekiant atsigauti po švenčių maratono ir pagelbėti savo organizmui sugrįžti prie įprasto sveikesnės mitybos rėžimo.
Miško uogų asorti – gervuogės, avietės ir serbentai
Britų mokslininkai nustatė, kad iš visų uogų žmogaus sveikatai naudingiausi yra juodieji serbentai, kuriuose ypač daug taip reikalingo vitamino C. Maisto ekspertės A. Rasmussen teigimu, tirštieji kokteiliai iš juodųjų serbentų – puikus pasirinkimas, tačiau juos gaminant, šias uogas drąsiai galima keisti raudonaisiais ar baltaisiais serbentais, rašoma pranešime spaudai.
„Jei norite pasigaminti gardų ir organizmą atgaivinsiantį kokteilį, patarčiau rinktis skaniausias miško uogas – gervuoges, avietes, juoduosius, raudonuosius arba baltuosius serbentus. Raudonieji iš visų serbentų rūšių yra rūgščiausi, tačiau jie ne mažiau gardūs bei sveiki kaip ir baltieji serbentai. Svarbiausia tai, kad šaldyti serbentai nepraranda maistingųjų medžiagų, todėl ruošti tirštuosius kokteilius galima dar iš vasarą pririnktų gėrybių“, – pasakoja prekybos tinklo IKI A. Rasmussen ir dalinasi keliais miško uogų tirštųjų kokteilių receptais.
Gaivinantis juodųjų serbentų kokteilis
Jums reikės:
2 vnt. bananų
100 g juodųjų serbentų
250 ml pieno
50 g baltojo šokolado
20 g kokoso drožlių
Gaminimas. Bananus supjaustykite ir suplakite kartu su pienu, tarkuotu šokoladu ir juodaisiais serbentais. Gautus kokteilius supilstykite į tam skirtus indus ir apibarstykite kokoso drožlėmis.
Pusryčių kokteilis su avietėmis
Jums reikės:
1 banano
1 apelsino
100 g šaldytų aviečių
0,5 stiklinės vandens
1 a. š. maistinių skaidulų
Kelių lapelių mėtų
Gaminimas. Nulupkite apelsiną ir bananą, supjaustykite juos ir dėkite į plakimo indą. Tuomet sudėkite šaldytas avietes, nuplautus mėtos lapelius bei šaukštelį maistinių skaidulų. Pilkite pusę stiklinės vandens ir plakite kokteilį. Jei jaučiate, kad jis gaunasi šiek tiek per tirštas, pilkite dar šiek tiek vandens. Pabaigoje papuoškite jį mažu mėtos lapeliu arba avietėmis.
Saldus mėlynių skonis žiemą
Mėlynės – ne tik skanios uogos, bet ir tikras jaunystės bei sveikatos eliksyras. Šios uogos yra visiems gerai pažįstamos ir sultingos, todėl ypač tinkamos šaldymui. A. Rasmussen sako, kad nors jas, kaip ir kitas uogas, geriausia valgyti šviežias, tačiau naudingų savybių jos nepraranda ir apdorotos.
„Kartais šaldytos mėlynės netgi turi didesnę maistinę vertę nei šviežios, o šaldymo metu sustiprėja jų gydomosios savybės. Žiemą mėlynes rekomenduojama trinti su cukrumi arba užšaldyti, nes taip jose lieka visi žmogaus organizmui reikalingi vitaminai ir mikroelementai“, – sako A. Rasmussen ir pateikia kelis tirštųjų kokteilių receptus, kurių pagrindinis ingredientas – mėlynės.
Bananų ir mėlynių kokteilis
Jums reikės:
150 g šaldytų mėlynių
2 vnt. bananų
50 g avižinių dribsnių
200 g natūralaus jogurto
200 ml pieno
2 šaukštų medaus
Šiek tiek aguonų ir tarkuoto muskato riešuto
Gaminimas. Mėlynes suplakite elektrinėje trintuvėje atskirai. Tuomet suplakite bananus, pieną, jogurtą, avižinius dribsnius, aguonas ir medų. Į dideles stiklines supilkite gautą masę ir ant viršaus pilkite sutrintas mėlynes taip, kad gautųsi sluoksniuotas kokteilis. Jei matote, kad kokteilis nesigauna tirštas – pilkite dar jogurto arba pieno. Ant viršaus galite papildomai uždėti kelias atšaldytas mėlynes ir pabarstyti tarkuotu muskatu.
Mėlynių ir lazdyno riešutų kokteilis
Jums reikės:
2 vnt. obuolių
1 banano
100 g šaldytų mėlynių
4 v. š. lazdyno riešutų
4 vnt. datulių
1 a. š. cinamono
Gaminimas. Visus ingredientus sudėkite į plakimo indą ir užpilkite vandeniu maždaug per 3 – 4 pirštus nuo viršaus. Viską suplakite ir išpilstykite į paruoštus indus.
Mėgstantiems saldžiau – uogų ir šokolado derinys
Žmonės dažnai užsimano ko nors saldaus, nors ir žino, kaip įvairūs saldikliai ar cukrus veikia jų organizmą. A. Rasmussen pataria vengti cukraus ir siūlo ieškoti alternatyvių jo pakaitalų – sveikų, natūraliai saldžių uogų, vaisių arba daržovių.
„Gamindami tirštuosius kokteilius vietoje ledų rinkitės liesą pieną, riebų jogurtą keiskite liesu jo pakaitalu. Šie ingredientai ypač tinka skaniems ir sveikiems tirštiesiems kokteiliams gaminti, neapsunkina skrandžio ir patenkina „ko nors saldaus“ poreikį. Be to, jie papildo žmogaus mitybą visomis vaisių naudingosiomis medžiagomis, nes vartojama ir vaisiaus ląsteliena, ir jo sultys. Į tirštuosius kokteilius taip pat galima dėti šokolado ar kito saldumynų, tačiau jų kiekis neturi būti didelis“, – patarimais dalinasi A. Rasmussen.
Šokoladinis vyšnių ir gervuogių kokteilis
Jums reikės:
150 ml migdolų pieno
1 banano
2 a. š. kakavos
Pusė stiklinės gervuogių
Pusė stiklinės šaldytų vyšnių be kauliukų
Saujos špinatų
Gaminimas. Dedame visus ingredientus į vaisių trintuvę ir plakame tol, kol susidarys tirštas kokteilis.
Kavos ir bananų kokteilis su šokoladu
Jums reikės:
2 bananų
150 ml stiprios užplikytos kavos
200 ml pieno
100 g juodojo šokolado
2 a. š. vanilinio cukraus
Šiek malto kardamono ir muskato
Gaminimas. Paruoškite stiprią kavą ir ją atšaldykite. Tuomet sutarkuokite šokoladą, o bananus supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į vaisių trintuvę. Ant jų suberkite smulkintą šokoladą, vanilinį cukrų ir prieskonius. Supilkite pieną ir kavą bei viską gerai išplakite. Išpilstykite gautą kokteilį į taures ir papuoškite žalumynais arba uogomis.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...