Santūriam Vėlinių vaišių stalui

Kaunietė Danutė Kunčienė domisi ne vien sveika mityba ir gyvensena, bet ir senosiomis liaudies tradicijomis. Anot Danutės, grįžusieji iš kapų lankymo sėda prie Vėlinių stalo, kur labai svarbu malda ir vaišės. Tyla ir malda maitina žmogaus sielą, o valgiai ir gėrimai – vėlę.

Kaunietė Danutė Kunčienė domisi ne vien sveika mityba ir gyvensena, bet ir senosiomis liaudies tradicijomis. Anot Danutės, grįžusieji iš kapų lankymo sėda prie Vėlinių stalo, kur labai svarbu malda ir vaišės. Tyla ir malda maitina žmogaus sielą, o valgiai ir gėrimai – vėlę. Pasak D.Kunčienės, vėlėms, kaip ir žmogui, galima įsiteikti maistu.

"Mūsų tautiečiai senovėje Vėlinėms ruošdavo išskirtinius patiekalus, skirtus vėlėms pamaloninti, nors valgiai – vėdarai, košės, šiupiniai – būdavę tamsios spalvos. Po vaišių ir maldų už mirusiųjų sielas, troba ir priemenė buvo iššluojamos, o valgiai išdalijami pavargėliams.

D.Kunčienė siūlo Vėlinių stalui kelių sveikų ir tinkančių tokiai šventei patiekalų receptus, nenurodydama tokiems patiekalams paruošti reikalingų produktų kiekių – kiekviena šeimininkė tikrai susivoks pati.

Vėlinių virtinukai

Bulvių tarkius nusunkti, įdėti ruginių miltų, grūstų su pakepintu svogūnų ir kanapių sėklomis (jų yra ir parduotuvėse, ir ūkininkų turgeliuose, tačiau galima šias sėklas pakeisti linų sėmenimis). Suminkytą tešlą susukti į volelį, pabarstyti miltais ir supjaustyti. Virti pasūdytame vandenyje apie 10 min. Valgyti su įvairiais padažais. Tinka valgyti su raugintais kopūstais, užpiltais linų sėmenų aliejumi.

Vėlinių bandelės

Bulvių tarkius nusunkti, įdėti rupaus malimo ruginių arba grikių miltų, suminkyti tešlą (kaip didžkukuliams). Įdarui reikės sumaltų arba grūstų kanapių sėklų ar linų sėmenų, truputį pakepintų su smulkintu svogūnu. Iš paruoštų tarkių ir įdaro formuoti bandeles (kaip didžkukulius), pavolioti miltuose, kepti 180 laipsnių temperatūroje 40–45 min.

Senovinis Vėlinių šiupinys

Žirnius, juodąsias pupeles ir perlines kruopas pamirkyti ir išvirti. Virtas bulves supjaustyti kubeliais, žalią tarkuotą morką, supjaustytą svogūną pakepinti aliejuje su trupučiu vandens ir viską (ir virtas kruopas) suberti į puodą, įdėjus sviesto, įpylus vandens, įbėrus mėgstamų prieskonių. Troškinti.


Šiame straipsnyje: Vėlinėsvalgiaireceptai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nemanau...

Nemanau... portretas
Per Velinas meldziamasi kapinese, o grizus valgoma kas yra paruosta -nereikia specialiu patiekalu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių