Savaitgalio improvizacija – gardžiausi pyragai su daržovėmis (keturi receptai)

  • Teksto dydis:

Pyragai su daržovėmis – puiki vakarienė ar užkandis. Na, o jei liks, nusinešę į darbą turėsite ir sočius pietus. Tokiems kepiniams tinka dauguma daržovių, todėl improvizuoti galite į valias.

Sluoksniuotos tešlos pyragas su brokoliais

250 g sluoksniuotos tešlos,

2 šaukštai garstyčių,

25 g sviesto,

1 svogūnas,

1 brokolis,

100 g tarkuoto fermentinio sūrio,

1 kiaušinis,

žiupsnelis druskos.

Tešlos lakštus iškočiokite į taisyklingus stačiakampius. Vieną įklokite į kepimo popieriumi išklotą skardą, kitą supjaustykite plonomis juostelėmis. Gautas juosteles išklokite pakraščiais, jų viršų ištepkite kiaušinio plakiniu. Vidurį ištepkite garstyčiomis. Svieste pakepinkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną. Brokolį kelias minutes apvirkite, atvėsinkite ir nupjaustykite žiedynus. Daržoves sudėkite ant tešlos, pabarstykite tarkuotu sūriu. Kepkite apie 20 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Cukinijų ir sūrio pyragas

1 nedidelė cukinija,

100 g parmezano sūrio,

200 g mocarelos sūrio,

2 kiaušiniai,

3 šaukštai mitų,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

1 šaukštas smulkintų krapų,

druskos,

pipirų.

Nulupkite cukiniją, išimkite minkštimą, kietąją dalį sutarkuokite stambia trintuve. Sutarkuokite sūrius. Sumaišykite su tarkuotomis cukinijomis, įmuškite kiaušinius, įberkite druskos ir pipirų, sumeskite smulkiai pjaustytus krapus. Suberkite miltus ir kepimo miltelius, gerai išmaišykite. Tešlą supilkite į kepimo riebalais pateptą kepimo indą, kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.

Pomidorų, sūrio ir svogūnų galetė

Pagrindui:

½ puodelio miltų,

žiupsnis druskos,

žiupsnis cukraus,

100 g atšaldyto sviesto,

¼ puodelio šalto vandens.

Įdarui:

250 g rikotos sūrio,

1 didelis svogūnas,

2 dideli pomidorai,

90 g tarkuoto kietojo fermentinio sūrio,

žiupsnis druskos,

žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų,

1 kiaušinis aptepimui,

žalumynų apibarstyti.

Paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Sudėkite šaltą gabalėliais supjaustytą sviestą ir maigykite pirštais tol, kol susidarys trupiniai. Po truputį supilkite labai šaltą vandenį ir maigydami stebėkite, kaip kimba trupiniai. Jeigu per sausi ir nekimba, įpilkite dar šlakelį šalto vandens. Tešlą perkelkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Dar šiek tiek lengvai paminkykite ir suformuokite iš tešlos rutulį. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie valandą. Paruoškite įdarą. Svogūnus supjaustykite žiedais arba pusžiedžiais ir pakepinkite šlakelyje įkaitinto aliejaus. Pomidorus supjaustykite riekelėmis. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo popierių pabarstykite miltais. Išimkite iš šaldytuvo atšalusią tešlą, perkelkite ant kepimo popieriaus ir iškočiokite į maždaug 30–35 cm skersmens paplotį. Palikdami maždaug 5 cm kraštelius, aptepkite rikotos sūriu. Ant sūrio tolygiai paskleiskite kepintus svogūnus. Ant jų išdėliokite pomidorų riekeles. Apibarstykite žiupsneliu šviežiai maltų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį. Viršų apibarstykite tarkuotu kietuoju fermentiniu sūriu. Tešlos kraštelius užlenkite į vidinę pusę. Dubenėlyje išplakite kiaušinį ir aptepkite juo užlenktus tešlos kraštus. Kepkite įkaitintoje iki 200 laipsnių orkaitėje apie 40 min., kol tešlos kraštai taps gražiai auksinės spalvos, o sūris dailiai apskrus. Jei kepant tešlos kraštai ims ruduoti, uždenkite folija.

Grybų ir kopūstų pyragas

Tešlai:

375 g miltų,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

druskos,

juodųjų pipirų,

100 g atšaldyto sviesto,

3 kiaušiniai.

Įdarui:

350 g tarkuoto kopūsto,

1 svogūnas

3 šaukštai aliejaus,

200 g grybų,

½ šaukštelio džiovintų bazilikų,

druskos,

juodųjų pipirų,

150 g fermentinio sūrio,

1 kiaušinis

Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Sudėkite sviestą ir pirštų galiukais sumaigykite iki trupinių. Išplaktus kiaušinius supilkite į trupinius, išmaišykite ir išminkykite tešlą. Ją suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve, kol paruošite įdarą. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, pakepinkite kopūstus, susmulkintus svogūną ir paruoštus grybus. Kepinkite ant vidutinės kaitros apie 15 min., kol kopūstai suminkštės. Masę paskaninkite druska ir pipirais, įberkite bazilikų. Gerai išmaišykite. Atšaldytą tešlą padalykite į dvi dalis, viena turi būti didesnė. Ją iškočiokite į kiek didesnio skersmens nei kepimo forma paplotį. Įklokite tešlą kepimo formos dugną, kad kraštai dengtų sieneles. Tešlą apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu, dėkite kopūstų ir grybų įdarą. Iš likusios tešlos dalies iškočiokite kepimo formos dydžio paplotį, juo užklokite įdarą, užspauskite kraštus. Pyrago viršų aptepkite plaktu kiaušiniu. Pyragą keliose vietose truputį įpjaukite arba pabadykite šakute ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
  • Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)

    „Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...

    14
  • Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras
    Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras

    Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...

    1
  • Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)

    Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...

  • Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)

    Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...

    4
  • Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)

    Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...

    2
  • Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy (receptai)

    Jei burokėlius mėgstate nebent šaltibarščiuose, tai tik todėl, kad dar nesate ragavę su jais kitokių puikių patiekalų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad burokėliai – tik...

    8
Daugiau straipsnių