Savaitgalio pietums – vištienos suktinukai su moliūgu ir prancūziškas desertas

  • Teksto dydis:

Besibaigiant rudeniui ir po truputį artėjant didžiosioms metų šventėms, lietuvių gaminami patiekalai taip pat įgauna šventiškumo tiek išvaizda, tiek skoniu.

Linksmasis laidos „Gardu Gardu“ virtuvės šefas Gian Luca Demarco pagamins lietuviškos vištienos suktinukus su itališkais ingredientais bei patieks juos su orkaitėje kepto moliūgo garnyru.  Profesionalūs patarimai bus naudingi kiekvienai šeimininkei ir iš pažiūros sudėtingas patiekalas taps tikrai lengvai ir greitai pagaminamu.

Tradiciškai profesionalus konditeris Ali pratęs laidų ciklą, skirtą klasikiniams prancūziškiems desertams, ir pristatys vidurio Prancūzijoje gimusį bei visame pasaulyje išpopuliarėjusį desertą – klafutį su vyšniomis. Taip pat supažindins su šio deserto gaminimo subtilybėmis, bei papasakos, kodėl būtent tam regione jis atsirado ir su kokiais vaisiais bei uogomis jis dažniausiai gaminamas.

Ką reikia daryti su tešla, kad ji kepdama išsaugotų norimą formą, bei kitos konditerinės ir kulinarinės paslaptys – šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“ per TV3.

Įdaryta vištienos šlaunelių mėsa su orkaitėje keptu moliūgu

Reikės:

600 g vištienos kulšelių mėsos be kaulo ir odos

1 nedidelis moliūgas

200 g pusiau minkšto brandinto sūrio (geriausiai tiktų itališkas taledžo sūris)

100 g plonai pjaustyto virto itališko kumpio

2 nuluptų česnako skiltelių

0,5 stiklinės balto sauso vyno

Ypač tyro alyvuogių aliejaus

Rūkyto alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Vištienos prieskonių

2 šviežio rozmarino šakelių.

Gaminimas. Moliūgą perpjauti per pusę ir išimti sėklų masę. Tada supjaustyti pusmėnuliais ir sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti plonomis riekelėmis pjaustyta česnako skiltele bei rozmarino lapeliais. Kepti iki 200°C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. 

Sūrį supjaustyti 1 cm storio ir pločio juostelėmis. Mėsos gabaliukų paviršių pabarstyti vištienos prieskoniais. Tada ant kiekvieno gabaliuko uždėti po kumpio riekelę bei po 2 sūrio juosteles. Susukti mėsos gabaliukus ir užspausti mediniais iešmeliais.

Gilesnėje keptuvėje, tinkančioje dėti į orkaitę, įkaitinti alyvuogių aliejų kartu su nesmulkinta česnako skiltele. Sudėti vištienos suktinukus, pabarstyti druska, pipirais ir ant aukštos kaitros apkepinti iš abiejų pusių. Tada supilti baltą vyną ir patroškinti porą minučių. Orkaitėje apkepintą moliūgą sudėti į keptuvę su vištiena ir įdėti atgal į orkaitę 5 minutėms.

Vištieną su moliūgo riekelėmis patiekti lėkštėje, užpilti susidariusiu padažu ir pašlakstyti rūkytu alyvuogių aliejumi.

Klafutis su vyšniomis

Tešlai reikės:

140 g kambario temperatūros sviesto

130 g cukraus

180 g miltų

3 kiaušinių tryniai

0,5 arb. š. druskos

1 arb. š. kepimo miltelių

Įdarui reikės:

2 kiaušinių

5 kiaušinių trynių

300 g grietinėlės

70 g cukraus

60 g pasiflorų tyrės

20 ml apelsinų likerio „Cointreau“

1 arb. š. vanilinio cukraus su vanilės sėklomis

300 g šaldytų vyšnių.

Gaminimas. Į elektrinį smulkintuvą sudėti sviestą ir suberti cukrų. Sumalti iki vientisos masės. Po vieną sudėti kiaušinių trynius ir kaskart viską permalti. Tada suberti miltus, druską ir kepimo miltelius. Permalti iki vientisos masės ir gautą tešlą sudėti į kepimo formą. Pirštais išlyginti tešlą ant dugno ir padaryti tokio pačio storio bei 5 cm aukščio sienelę. Gautą pyrago pagrindą su visa kepimo forma įdėti į šaldiklį 5-10 minučių. Ant sustingusio pagrindo uždėti kepimo popierių ir ant jo pripilti kietų birių produktų: žirnių, pupelių ir pan. Kepti iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.

Aukštame dubenyje kartu išplakti kiaušinius, kiaušinių trynius ir cukrų iki vientisos masės. Neperplakti iki purumo. Supilti apelsinų likerį, pasiflorų tyrę, grietinėlę, įberti vanilinio cukraus ir išmaišyti iki vientisos masės. Ant iškepusio ir šiek tiek pravėsusio pagrindo sudėti atšildytas ir nusunktas vyšnias bei iš lėto, kas nesusidrumztų, supilti kiaušinių masę. Kepti iki 140°C įkaitintoje orkaitėje 1 valandą. Iškepusį palikti pastovėti ir šiek tiek pravėsti. Išimti iš kepimo formos ir prieš patiekiant paviršių pabarstyti cukraus pudra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių