- DMN inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Savaitgalio pietūs: šefė siūlo, ką įdomaus pasigaminti
-
Savaitgalio pietūs: šefė siūlo, ką įdomaus pasigaminti
-
Savaitgalio pietūs: šefė siūlo, ką įdomaus pasigaminti
-
Savaitgalio pietūs: šefė siūlo, ką įdomaus pasigaminti
-
Savaitgalio pietūs: šefė siūlo, ką įdomaus pasigaminti
-
Savaitgalio pietūs: šefė siūlo, ką įdomaus pasigaminti
-
Savaitgalio pietūs: šefė siūlo, ką įdomaus pasigaminti
Rekomenduoja Daiva Kovzan, šefė-konditerė, maisto ruošimo technologijų vyr. mokytoja, maisto tinklaraščio "Priestalo.lt" įkūrėja ir autorė.
Trinta žirnelių sriuba
500 g šaldytų žalių žirnelių,
3 cm imbiero šaknies,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
1 svogūnas,
2–3 bulvės,
1/3 stiklinės kepintų migdolų skiltelių,
1 l vištienos sultinio,
1 šaukštelis migdolų aliejaus,
4 šaukšteliai grietinėlės.
Imbiero šaknį supjaustykite griežinėliais, nuskustas bulves ir nuluptą svogūną – vidutinio dydžio gabalėliais. Į storadugnį puodą įpilkite alyvuogių aliejaus, suberkite svogūnų ir imbiero gabalėlius. Kepinkite, kol svogūnai suminkštės ir taps skaidrūs, apie 5 min. Į puodą sudėkite likusius produktus, išskyrus žirnelius. Ant daržovių užpilkite sultinį, uždenkite ir užvirkite. Pavirkite 10–12 min. ir suberkite žirnelius. Virkite dar 5–7 min. Išvirusią sriubą sutrinkite smulkintuvu, paskaninkite druska, pipirais ir migdolų aliejumi. Išpilstykite į dubenėlius ar stiklinaites, į kiekvieną indelį įpilkite grietinėlės.
Bulvių apkepas su kepenėlėmis
800 g bulvių,
200 g kalakutų kepenėlių,
2 svogūnai,
1 morka,
1 geltona paprika,
200 ml grietinėlės,
2 kiaušiniai,
100 g fermentinio sūrio,
druskos, pipirų, petražolių.
Papriką, svogūnus ir morką supjaustykite kubeliais, truputį pakepinkite. Kepenėles supjaustykite juostelėmis, apvoliokite viso grūdo miltuose ir pakepinkite kartu su daržovėmis 5 min. Paskaninkite druska ir pipirais. Bulves nuskuskite, supjaustykite šiaudeliais. Kiaušinius suplakite su grietinėle ir užpilkite ant bulvių. Petražoles susmulkinkite, sumaišykite su bulvėmis ir kiaušinių plakiniu. Bulves sumaišykite su kepenėlėmis, sukrėskite į kepimo indą. Kepkite orkaitėje 180 oC temperatūroje apie 30 min. Tada pabarstykite apkepą tarkuotu sūriu ir dar kepkite 10 min.
Žaliųjų citrinų ir kokosų keksas
Tešlai:
125 g minkšto sviesto,
80 g cukraus,
50 g medaus,
3 kiaušiniai,
100 g grietinėlės,
1 žaliosios citrinos nutarkuotas žaliasis žievelės sluoksnis,
1 žaliosios citrinos sultys,
180 g miltų,
60 g iki miltų sumaltų kokosų drožlių,
10 g kepimo miltelių,
žiupsnelis druskos.
Sirupui:
50 ml vandens,
25 ml žaliosios citrinos sulčių,
50 g cukraus,
30 ml kokosų pieno.
Papuošti:
Plonai pjaustytų žaliųjų citrinų griežinėlių, kokosų kubelių.
Minkštą sviestą išplakite su cukrumi ir medumi. Kitame inde sumaišykite visus skystus ingridientus. Plakdami sviestą, plona srovele juos supilkite. Kitame inde sumaišykite likusius sausus ingredientus ir suberkite į sviesto plakinį. Dabar viską gerai išmaišykite, bet neplakite. Tešlą sukrėskite į kepimo formą, kepkite įkaitintoje orkaitėje 170 oC temperatūroje apie 45 min. Iškepusį atvėsinkite. Užvirkite vandenį su cukrumi ir žaliųjų citrinų sultimis. Atvėsinkite. Tada įpilkite kokosų pieno, išmaišykite ir sulaistykite keksą, kol jis dar šiltas.
Vis madingiau sriubinėti
Anksčiau sveikais priešpiečiais buvo laikomos daržovių salotos, dabar jas vis dažniau pakeičia sriubos. Populiariausia – trinta sriuba. Europos didmiesčiuose plinta mada ją, kaip kavą, neštis ir gurkšnoti. Gal norite paskanauti bajoriškos sriubos? Adomas Mickevičius (1798–1855) iš tėvynės ilgesio ir noro grįžti į gimtąsias vietas parašytoje poemoje "Ponas Tadas" pateikė daug senosios Lietuvos kasdienio gyvenimo vaizdų. Vienas jų – iš Soplico dvaro: "Vyresnės ponios kavą gėrė anksti rytą, / Dabar tad prasimanė patiekalą kitą: / Alaus su grietine pavirinto joms ruošia, / Įtrupinta varškė jį gardina ir puošia." Pamėginkime ir mes pasigaminti.
Alaus sriuba
2 stiklinės alaus,
2 šaukštai grietinės,
žiupsnelis cukraus,
1 kiaušinis,
1 kiaušinio trynys,
50 g varškės sūrio,
1 šaukštas miltų,
truputis sviesto.
Alų užvirinkite ir atvėsinkite. Kiaušinio trynį išplakite su cukrumi ir grietine, supilkite į alų. Išmaišykite. Išplakite kiaušinį, suvilgykite jame gabaliukais supjaustytą sūrį. Išgriebę apvoliokite miltuose, pakepinkite svieste ir suberkite į sriubą.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Trys mėgtamiausi B. Nicholson receptai su duona1
Nors kadaise Beata Nicholson ir bandė iš savo mitybos raciono išbraukti duoną, kulinarė netruko suprasti, kad sprendimas atsisakyti vienos ar kitos grupės maisto produktų jai nei tinka, nei patinka, o galų gale, jo ir nebūta teisingo. ...
-
Patarė, kaip išsikepti itin skanią naminę duoną2
Naminė ką tik iškepta duona kiekvienoje virtuvėje savaitgalio rytą sukuria tikrą stebuklą. Taip sako kulinarė Beata Nicholson ir priduria, kad ją duoną kepti suviliojo kolegė – laidos „Beatos virtuvė“ dailininkė Laura Kalve...
-
Saldi dovana Lietuvai – šimtas tortų
Renata Ničajienė – maisto tinklaraščio "Sezoninė virtuvė", ne vienos kulinarinės knygos autorė. O štai naujausią jos projektą "100 tortų Lietuvai" įkvėpė ne tik meilė maistui, bet ir šilti jausmai t...
-
Šašlykų sezonas prasideda: trys originalūs receptai
Šiltasis sezonas neatsiejamas nuo jaukių pasibuvimų gamtoje, o pagrindiniu tokio laisvalaikio akcentu neretai tampa viliojantis, ką tik iškeptų šašlykų aromatas. Ko gero firminį šašlykų receptą Lietuvoje turi d...
-
Ekspertas pataria: sumuštinis pusryčiams, pietums ir vakarienei? Įmanoma!
Vaikų ir suaugusiųjų mylimas sumuštinis dažnai nėra laikomas sveiku maistu, tačiau mitybos specialistas prof. dr. Rimantas Stukas teigia, kad sumuštinis – be reikalo nuvertinamas. ...
-
TOP 8 prieskoniai ne tik patiekalams, bet ir puikiai savijautai
Mūsų laikais vartotojų susidomėjimas sveikatą stiprinančiomis prieskonių savybėmis yra pasiekęs patį piką. Prieskonių paklausa vienam gyventojui yra išaugus apie 300 proc. nuo 1966-ųjų metų (USDA/Economic Research Service, 2007). ...
-
Nealkoholinių gėrimų mada: jau pasiūlė vyno ir džino skonių gėrimus2
Valgant restorane nebūtina maistą užsigerti tik vynu ar vandeniu. Naujoviškiems nealkoholiniams kokteiliams skonį suteikia žolelės, vaisiai ir kitokie ingredientai. ...
-
Sportuojantiems – greitai paruošiamas ir skanus maistas po treniruotės
Tam, kad sveikas gyvenimo būdas išties būtų sveikas, būtina paisyti trijų aspektų: pakankamai miegoti, gyventi fiziškai aktyviai bei laikytis taisyklingos mitybos principų. ...
-
Velykų stalui: apsnūdusio kulinaro meniu
Kūrybinės krizės ištinka ne tik rašytojus ar tapytojus, bet ir kulinarijos meno kūrėjus. Gebėjimas greitai ir neskausmingai įveikti tuščio puodo sindromą skiria profesionalą nuo mėgėjo. Ką daryti, jei pastarąjį ši kri...
-
Velykų tradicijos: kaip šią šventę minėjo mūsų protėviai?4
Parskridę pirmieji paukščiai, pražydę pirmieji žiedai artina spalvingiausią metų šventę – Velykas. Šiais metais taip sutapo, kad Velykos bus švenčiamos per Melagių dieną. Kaip ir kiekvienais metais, pradėsime joms ...