- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Atėjus tikrajai žiemai mes pagaliau galime džiaugtis sniegu, šėlti jame ir, žinoma, daugiau laiko praleisti virtuvėje bei išbandyti visokių naujovių. Ypatingai savaitgaliais.
Laidos „Gardu Gardu“ vedėjas, desertų karalius Ali Gadžijevas sako, kad šeštadienis – tai tokia diena, kai gali valgyti, valgyti ir... valgyti!
Šį šeštadienį 9.30 val. laidoje „Gardu Gardu“ per TV3 kulinarijos šefas Gian Luca Demarco pasiūlys pasigaminti dar ne visiems lietuviams žinomą patiekalą – arančinus arba kitaip – ryžių kroketus. Arančinai – tai tipiškas itališkas gatvės maistas, kilęs iš Sicilijos. Šio itin populiaraus patiekalo pavadinimas kilęs nuo jo panašumo į apelsiną, nes jis dažniausiai pardavinėjamas apvalios formos ir oranžinės spalvos. Ali patikins, kad jis jau yra ragavęs šių ryžių kroketų savo viešnagės Sicilijoje metu bei pasidalins šiltais prisiminimais. Tuo metu Gian Luca liks patenkintas, kad Ali patiks ir jo pagamintas paprastas šio patiekalo variantas.
Toliau virtuvės vairą perims profesionalus konditeris ir atsakys į dažnai jam užduodamus klausimus, kokį skanų desertą galima pasigaminti žmonėms, netoleruojantiems glitimo. Ali iškeps sveikuoliškus sausainius su riešutais ir šokoladu. Tuos, kuriems keistai skamba, kad sveikuoliški sausainiai bus su šokoladu, Ali patikins, jog šokoladas yra pats puikiausias antidepresantas, ypač šiuo metų laiku, kai taip trūksta šilumos ir jos sukeliamų teigiamų emocijų. Gian Luca pakomentuos, kad Ali gali labai daug švelniai ir susižavėjęs kalbėti apie šokoladą lyg apie gražią moterį. Ir Ali pritars, kad jis būtent taip kalba tik apie šokoladą ir savo žmoną.
Ryžių kroketai
Reikės:
250 g apvalių ryžių
50 g šaldytų žalių žirnelių
50 g virto kumpio
50 g fermentinio sūrio
1–2 kiaušiniai
50 g džiūvėsėlių
Persilado prieskoniai
Alyvuogių aliejus pašlakstymui
Gaminimas. Išvirti ryžius ir atvėsinti. Delne iš ryžių formuoti plonus paplotėlius ir į jų vidurį dėti po kumpio bei sūrio riekelę, įberti keletą atšildytų žirnelių. Tada paplotėlį uždaryti ir formuoti arba apvalios arba cepelino formos kroketą. Daryti tai drėgnomis rankomis ir šiek tiek pašlakstyti vandeniu, kad ryžiai geriau suliptų. Gautą kroketą pamirkyti kiaušinio plakinyje ir apvolioti džiūvėsėliuose, sumaišytuose su persilado prieskoniais. Kroketus išdėlioti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol įgaus auksinę spalvą.
Sveikuoliški sausainiai su riešutais ir šokoladu
Reikės:
100 g avižinių dribsnių
50 g miltų be glitimo
70 g medaus (2 kaupini valg. š.)
50 g kokoso drožlių
100 g graikinių riešutų
50 ml vandens
200 g šokolado
50 g sviesto
Netirpi cukraus pudra
Gaminimas. Susmulkinti graikinius riešutus. Į indą suberti avižinius dribsnius, kokoso drožles, smulkintus riešutus bei miltus be glitimo. Išmaišyti ir įpilti šlakelį vandens. Viską permaišyti, įdėti medaus ir vėl viską gerai išmaišyti. Skardoje ant kepimo popieriaus su konditeriniu žiedu arba su rankomis formuoti vienodo dydžio sausainius. Kepti iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Iškepusius sausainius atvėsinti. Šokoladą ištirpinti vandens vonelėje arba mikrobangų krosnelėje. Įdėti į jį kambario temperatūros sviestą ir viską gerai permaišyti, kol sviestas ištirps ir masė taps blizgi. Jei reikia, dar šiek tiek pakaitinti. Atvėsusius sausainius pamirkyti šokolade, atvėsinti ir apibarstyti netirpia cukraus pudra.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)1
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...