Šių metų blynų tendencijos: žymios moterys pasidalijo receptais Užgavėnių stalui

  • Teksto dydis:

Netrukus žiemą iš kiemo vysime minėdami Užgavėnes, kurios primena apie svarbiausią pavasario sutiktuvių patiekalą – blynus. Tačiau blynai šiandien išgyvena tikrą renesansą – kartu su ilgųjų pusryčių kultūros populiarėjimu, šis patiekalas grįžta į daugelio mėgstamiausiųjų patiekalų sąrašus.

Madingos kavinės, restoranai ir socialiniai tinklai – tai tik keletas priežasčių, tarsi prikėlusių blynus naujam gyvenimui. Tad kokios blynų mados dominuos šiemet?

Netikėtais receptais dalinasi desertų kūrėja Liucina Rimgailė bei kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. 

Visi madingų blynų dirbtuvių dalyviai vieningai sutarė, kad blynų mados ir skoniai keičiasi – tiek savo forma, tiek sudėtimi. Todėl Užgavėnės tampa puikia proga mėgautis ne tik tradiciniais mieliniais blyneliais, bet ir atrasti naujų skonių, užkariavusių pasaulio blynų mylėtojų širdis.

„Blynai visais laikais buvo šeimos pamėgtas receptas, be kurio neįsivaizduojami ilgi rytai ir savaitgalio pusryčiai. Tačiau dabar yra tas metas, kai jie tarsi atrandami iš naujo – įdomesnė forma, neragauti skoniai ar patraukli išvaizda. Nors vėlyvų pusryčių kultūra auga, blynus ragaujame ne tik kavinėse ar restoranuose, bet vis dažniau eksperimentuojame su jų skoniais ir namuose“, – blynų dirbtuvių renginyje mintimis dalinosi „Malsenos“ rinkodaros vadovė Kristina Migonė.

K. Migonė pastebi, kad nors sveikos gyvensenos tendencijos populiarėja, blynai – tai viena iš nedidelių saldžių nuodėmių, kurią bent savaitgaliais sau leidžia daugelis. O norintys pasukti sveikesnės mitybos keliu renkasi tradicinių miltų alternatyvas – grikių, speltos ar avižų, kurie Lietuvoje taip pat populiarėja.

Avokadų blynai su kiaušiniu „marškinėliuose“

Maisto tinklaraštininkė R. Ničajienė teigia, kad Užgavėnės – tai viena laukiamiausių tradicinių švenčių jos šeimoje, todėl išsaugoti blynų valgymo tradiciją – tiesiog būtina. Tačiau į šį patiekalą kulinarinių knygų autorė kviečia pažvelgti kitaip ir šiemet pasigaminti blynus su avokadais, lašiša bei garstyčių padažu.

„Pradėjusi maitintis sveikiau, įprastus rafinuotus kvietinius miltus iškeičiau į speltų miltus, nes jie nepakeičia įprasto blynų skonio. Taip pat stengiuosi kepdama blynus sunaudoti kuo mažiau riebalų. Todėl siūlau išbandyti avokadų blynus, kur būtent avokadas šių blynų tešloje atlieka riebalų vaidmenį. Beje, avokadai jau ne pirmus metus nesitraukia nuo maisto mados pjedestalo, pasaulyje populiarėja vis nauji ir dar nematyti receptai su šiuo vaisiumi“, – teigia R. Ničajienė.

Kulinarinių knygų autorė sako, kad šiuo metu būtent be lukšto virti kiaušiniai yra pats madingiausias kiaušinių pateikimo būdas, todėl šiuos ji siūlo pateikti kartu su avokadų blyneliais. Skystas trynys suteikia papildomo skonio, o gaminimo procese nenaudojami riebalai neprideda nereikalingų kalorijų.

„Apskritai, šiandieniniame maisto pasaulyje, regis, viskas nuo mėsainių ir picos iki avižinės košės yra papildoma kiaušiniais. Todėl šie blynai drąsiai pretenduoja į madingųjų gretas“, – teigia R. Ničajienė.

Avokadų blynų receptas:

Blynų tešlai reikės:

1 prinokusio avokado,

20 g šviežių kalendrų,

1 šaukšto žaliosios citrinų sulčių,

125 ml raugintų pasukų,

1 kiaušinio,

250 ml šviesių speltų miltų,

1 a. š. kepimo miltelių,

1 a. š. nerafinuoto cukranendrių cukraus,

1 a. š. druskos,

maltų juodųjų pipirų pagal skonį,

purškiamo alyvuogių aliejaus.

Pateikimui reikės:

3 kiaušinių,

3 plonai pjaustytų sūdytos lašišos riekelių,

Padažui:

1 a. š. grūdėtųjų garstyčių,

1 v. š. citrinų sulčių,

3 v. š. tyro alyvuogių aliejaus,

½ a. š. medaus,

druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Papuošimui pasiruošiame daigintų žalumynų, šviežių kalendrų šakelių.

Gaminimas. Avokado minkštimą užpilkite žaliosios citrinos sultimis, raugintomis pasukomis, įmuškite kiaušinį ir sutrinkite elektriniu trintuvu į vientisą masę. Suberkite kalendrų lapelius, druską su pipirais ir cukrų, sutrinkite iki vientisumo. Speltų miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įmaišykite į paruoštą žaliąją masę.

Keptuvę įkaitinkite, lengvai papurškiame alyvuogių aliejaus ir ant vidutinės kaitros kepkite nedidelius blynelius. Kol kepa blynai išvirkite kiaušinius be lukšto. Nedidelius puodelius išklokite maistine plėvele, ją lengvai ištepkite aliejumi. Į juos įmuškite po kiaušinį ir plėvelę užsukite. Užvirkite puodą vandens, į jį suleiskite paruoštus kiaušinius. Virkite apie 3-4 minutes. Tada išgriebkite iš vandens ir nuimkite plėvelę.

Paruoškite padažą. Garstyčias sumaišykite su citrinų sultimis ir medumi, supilkite alyvuogių aliejų, suplakite ir skaninkite druska bei pipirais.

Tris-keturis žaliuosius blynus dėkite vieną ant kito, ant viršaus suraitykite lašišą, ant jos dėkite ką tik išvirtą be lukšto kiaušinį. Apšlakstykite paruoštu padažu, apibarstykite maltais pipirais ir puoškite daigintais žalumynais.

Japoniškieji purūs blyneliai

Saldumynų kūrėja L. Rimgailė teigia, kad saldiems blyneliams ilgais savaitgalio rytais, ko gero, negali atsispirti daugelis, todėl siūlo išbandyti kiek kitokį ir įdomesnį blynų receptą – japoniškuosius blynus, primenančius suflė.

„Socialinių tinklų karta ieško maisto, tinkančio fotoobjektyvams. Būtent tokie yra japoniško stiliaus blynai, kurie, atrodo, šiek tiek siūbuoja tavo lėkštėje. Skirtingai negu tradiciniai lietiniai, kurie yra ploni ir elastingi, kad juos būtų galima apversti, japoniškos versijos blynai yra pagaminti naudojant išplaktą kiaušinio baltymą ir kepami metalinėje formelėje, kad pasiektų reikiamą aukštį. Maždaug dvigubai storesni negu visiems žinomi amerikietiško stiliaus blynai, jie taip pat yra labai švelnios tekstūros ir panašūs į populiarųjį prancūzų virtuvės patiekalą suflė“, –  teigia L. Rimgailė.

Japoniškų blynų receptas:

8 blyneliams reikės:

2 kiaušinių trynių,

60 g cukraus,

120 ml pieno,

180 g širdinių blynų mišinio,

4 kiaušinių baltymų,

žiupsnio druskos.

Padažui reikės:

500 g Maskarponės sūrio,

500 g 36 proc. riebumo grietinėlės,

200 g cukraus,

400 g šaldytų uogų.

Papuošimui:

šviežių uogų,

mėtų lapelių.

Kepimui reikės metalinių žiedų (maždaug aštuonių centimetrų skersmens).

Gaminimas. Trynius, 30 g cukraus, pieną ir mišinį blyneliams išplakite. Kitame dubenyje išplakite baltymus su žiupsniu druskos. Pabaigoje į šią masę įberkite 30 g cukraus ir išplakite iki labai standžių putų. Baltymus per tris kartus, labai švelniais judesiais įmaišykite į tešlos masę. Keptuvę ir metalinius žiedus apipurkškite aliejumi ir nustatykite neaukštą temperatūrą. Tešlą pilkite iki pusės metalinio 2/3 žiedo aukščio. Uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite apie 7-8 min. Paskui greitai žiedus su blynų tešla apverskite, kepkite dar kelias minutes.

Paruoškite padažą: braškes pavirkite iki 10 min, po to perkoškite, kad liktų tik tyrė. Įmaišykite 80 g cukraus ir pilnai atvėsinkite. Maskarponės sūrį, grietinėlę ir 120 g cukraus išplakite iki standumo, įmaišykite norimą kiekį tyrės ir švelniai išmaišykite. Patiekite su blyneliais, šviežiomis uogomis ir mėtų lapeliais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių