Skiriame laiką sau: ką pasigaminti šeimos vakarui?

  • Teksto dydis:

Kiekvieną dieną daug laiko skiriame darbui – dirbame ne tik biure, bet ir namuose, savaitgaliais, kartais ir per atostogas. Taip pat mūsų visad laukia ir kitos pareigos: namų tvarkymas, maisto ruoša, namų darbų ruoša kartu su vaikais, papildomi užsiėmimai – viskas bėgte. Tačiau yra būdų, kaip būtų galima sutaupyti laiko ir leisti jį su savo brangiausiais.

Tapdami vyresni pradedame gailėtis, kad neskyrėme pakankamai dėmesio savo santykiams su brangiausiais žmonėmis. Kasdien daug laiko praleidžiame atlikdami profesines užduotis, veiklas namuose, apsipirkinėdami. O tada plaukimas, anglų pamokos, verslo susitikimai – viską bandant sutalpinti į vieną dieną. Galiausiai pasiekiame reikiamą vietą, užsibrėžtus tikslus. Vis dėlto, visame šiame šurmulyje pastebime, kad negalime skirti pakankamai laiko savo šeimai ir draugams. 

Vakaras su brangiausiais

Mums nereikia kasdien ieškoti naujų traukos objektų. Kino teatrai, kavinės ar prekybos centrai gali palaukti. Pasimėgaukime tuo, ką turime. Vėsūs vakarai yra puikus laikas šiek tiek sulėtinti gyvenimo tempą ir skirti laiko apmąstymams. Kai lauke dar šiek tiek tamsu, ir tik atkeliauja šviesa ir šiluma, daug lengviau susitikti, pasikalbėti prie puodelio arbatos ar likti žaisti namie su vaikais. Patys brangiausi žmonės, patogi sofa, jūsų mėgstamiausi stalo žaidimai ir šiek tiek užkandžių – viso to pakanka, kad atasipalaiduotumėte, papildytumėte energijos atsargas ir gerai praleistumėte laiką. Tokiais vakarais galima švęsti buvimą kartu ir neskirti laiko, pavyzdžiui, maisto ruošai.

Valymas gali palaukti

Ne visas pareigas būtina įvykdyti. Ne visada turite būti pavyzdinis šeimininkas. Kartais galite atsipalaiduoti ir tiesiog pasimėgauti gyvenimu. Trumpam pamirškite indus, siurblį, nešvarius langus, skalbimą ar apsipirkinėjimą. Laikas mylimiesiems yra daug svarbesnis. O ką daryti tada, kai turėsite viską pasivyti? Pasidalinkite atsakomybėmis su šeima, įtraukite mažiausius, savo antrąją pusę, nedarykite visko vieni.

Protingi sprendimai 

Jaukus vakaras reiškia gerą kompaniją, įdomius užsiėmimus ir gardų maistą, kuriuo galite pasidalinti su svečiais. Ką paruošti, kad jūsų stalas būtų pilnas sveikų, skanių ir lengvai paruošiamų užkandžių? Sau, savo šeimai ir draugams visuomet norime patiekti subalansuotus patiekalus, kuriuose būtų vitaminų ir maistingų medžiagų. Žinoma, labai svarbu išlaikyti mitybą įvairią, pilną įvairių vaisių ir daržovių, kurie gali suteikti jums reikalingų vitaminų, užtikrinti gerą savijautą ir padėti išlikti geros fizinės formos. Ar įmanoma šeimos vakarui greitai paruošti maistingą užkandį?

„Daugelio darbų vykdymas vienu metu – tikras iššūkis. Todėl svarbu rasti sprendimus, kurie jūsų gyvenimą padarytų lengvesniu ir optimizuotų jūsų veiklą. Vietoj vienos iš penkių rekomenduojamų vaisių ir daržovių porcijų per dieną galite pasirinkti stiklinę 100 proc. sulčių ar pakelį glotnučių. Kad gautumėte vitaminų ir maistinių medžiagų nereikės jų plauti, lupti ar pjaustyti. Taip pat svarbu prisiminti, kad tokiuose produktuose nėra pridėtinių saldiklių, dažiklių ar konservantų“, – sako gydytoja-dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvartoti bent 400 g vaisių ir daržovių, padalintų į 5 porcijas. 100 proc. vaisių ir daržovių sultys ir glotnučiai yra produktai, kurie palengvins šią užduotį ir padarys jūsų mitybą įvairesnę. Juose nėra pridėtinių medžiagų, todėl jų sudėtis tokia pati kaip ir vaisių ir daržovių, iš kurių jie buvo pagaminti. O po to galite pasimėgauti ir daržovių užkandžiu ar lengva vakariene.

Keletas  paprastų užkandžių idėjų, kad jūsų vakaras su šeima taptų geresnis:

Skrudinti avinžirniai (2 porcijos)

Jums reikės:

Skardinė avinžirnių (galite naudoti džiovintus, prieš tai mirkytus ar virtus);

1 valg. š. alyvuogių aliejaus;

¼ a. š. jūros druskos;

½ a. š. saldžių pipirų;

¼ a. š. ciberžolės;

Žiupsnelis čili prieskonių;

2 valg. š. smulkintų petražolių;

Paruošimas

Įkaitinkite orkaitę iki 200ºC. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

Nuplaukite avinžirnius, išmirkykite vandenyje, vėliau nusausinkite. Sudėkite juos ant kepimo popieriaus ir įkaitintoje orkaitėje skrudinkite apie 15 min. Tuomet ištraukite ir apibarstykite juos prieskoniais, druska ir apšlakstykite aliejumi. Vėl 15 min. įdėkite į orkaitę, kol avinžirniai taps traškūs. Išjunkite orkaitę ir palikite joje avinžirnius – taip jie pasidarys dar traškesni. Jei skubate, galite ištraukti ir iš karto. Prieš patiekiant ant stalo sumaišyte juos su smukintomis petražolėmis.

Mirkyti avinžirnius rekomenduojama per naktį. Vėliau juos taip pat galite nusausinti, sudėti į puodą, užpilti šaltu vandeniu ir virti apie 50-60 min. uždengtame puode. Kad praturtintumėte jų skonį taip pat galite įdėti kelis lauro lapelius ar česnako skiltelę.

Sumuštinukai su brokolių kremu (2-3 porcijos)

Jums reikės:

Kremui:

200 g virtų brokolių (apie pusė puodelio) – geriausia naudoti brokolius, virtus dieną prieš gaminimą;

100 g fetos sūrio;

1 skiltelės česnako;

Saujos trintų migdolų;

Šviežiai maltų pipirų;

Vandens.

Sumuštinukams:

3-4 riekių mėgstamiausios pilno grūdo duonos;

10 vyšninių pomidoriukų;

Šviežio baziliko.

Paruošimas

Sumaišykite visus kremui skirtus ingredientus su šiek tiek vandens ir sutrinkite trintuve iki vientisos masės. Užtepkite kremą ant duonos (galite duoną iš anksto paskrudinti). Papuoškite pomidoriukais ir bazilikais.

Makaronai su špinatų pesto padažu (4 porcijos)

Ingredientai

500 g kietųjų kviečių makaronų;

2 saujos mažų špinatų;

2 saujos baziliko lapų;

2 šaukštai saulėgrąžų sėklų;

2 skiltelės česnako;

50 g parmezano sūrio + 2 šaukštai ;

⅓ stiklinės alyvuogių aliejaus;

6-7 pomidorų (šviežių arba džiovintų);

Druskos, pipirų.

Paruošimas

Nuplaukite špinatus ir baziliko lapelius. Špinatus, baziliką, sūrį, česnaką, sėklas ir aliejų sudėkite į trintuvę ir sutrinkite iki glotnios masės. Jei masė vis dar labai tiršta, įpilkite šaukštą vandens iš puodo, kuriame verda makaronai ir vėl sutrinkite. Paskaninkite druska ir pipirais. Supjaustykite pomidorus, „al dente“ (apie 8 min.) sūdytame vandenyje išvirkite makaronus. Nupilkite vandenį, į puodą su makaronais sudėkite pagamintą pesto padažą ir pomidoriukus, sumaišykite ir patiekite lėkštėje, užbarstykite parmezano sūrio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių