Sumuštinių receptai – lieknėjantiems, skubantiems ir patiems mažiausiems

  • Teksto dydis:

Daugelis mitybos specialistų vieningai sutaria, kad pusryčiai turėtų sudaryti dienos energijos pagrindą. Tačiau pastaruoju metu pusryčių įpročiai keičiasi: anksčiau jie buvo neįsivaizduojami be sumuštinių, o šiandien dėl įvairių dietų duonos produktų darosi madinga atsisakyti.

Tačiau mitybos specialistas prof. dr. Rimantas Stukas teigia, kad sumuštinis – universaliausias pusryčių patiekalas, kuris suteikia kūrybinę laisvę eksperimentuoti. Todėl, pasirinkę tinkamus ingredientus, sukursite maistingus pusryčius, patiksiančius kiekvienam šeimos nariui – tiek skubančiam, tiek besirūpinančiam savo figūra.

VU Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas R. Stukas pabrėžia, kad pusryčių sumuštinis nuvertinamas nepelnytai – nei pusryčių košė, nei dribsniai tokio plataus skonių spektro nesuteikia, rašoma pranešime spaudai.

„Pusryčių sumuštinis yra universalus dėl keleto dalykų – skonių įvairovės ir patogumo. Visų pirma, valgydami sumuštinius, kiekvieną dieną galime gauti skirtingų medžiagų: vieną dieną tai – sumuštinis su kvietine duona, varške ir uogomis, kitą – su rugine duona, lašiša ir sūriu. Antra, sumuštinį patogu susipakuoti ir pusryčiauti skubantiems – ne tik namuose, bet ir mokykloje, universitete ar darbe. Valgydami košes ar kiaušinienę tokio patogumo ar universalumo neturėsime“, – sumuštinių privalumus akcentuoja profesorius.

Valgydami sumuštinius, kiekvieną dieną galime gauti skirtingų medžiagų: vieną dieną tai – sumuštinis su kvietine duona, varške ir uogomis, kitą – su rugine duona, lašiša ir sūriu.

Kadangi pagrindinė sumuštinio sudedamoji dalis yra duona, nuo jos pasirinkimo labai priklauso ir sumuštinio maistinė vertė. R. Stukas akcentuoja avižų miltų duonos naudą, kuri jo rekomenduojamoje duonos pasirinkimo piramidėje atsiduria prie maistingiausiųjų.

„Šiandien duonos ir kepinių pasirinkimas yra didžiulis, tačiau daugelis mitybos specialistų sutaria, kad vertingiausia – ruginė ar pilno grūdo duona, praturtina sėklomis ar grūdais, todėl ją siūlyčiau rinktis dažniausiai. Tačiau ir avižinė duona maistingumu nenusileidžia, be to, tinka skaičiuojantiems kalorijas ir saugantiems savo figūrą. Avižos – mėgstamas pusryčių ingredientas, bet jas dažniau valgome kitu pavidalu: renkamės dribsnius, košes ar batonėlius. Kiti duonos gaminiai taip pat maistingi, bet, pavyzdžiui, bandeles rekomenduočiau rinktis rečiau, tik pasilepinti“, – teigia R. Stukas.

Mitybos specialistas priduria, kad avižiniuose miltuose taip pat yra ir beta gliukanų – tai viena iš tirpių skaidulų rūšių, kurių negauname su jokia kita duonos rūšimi. Avižose taip pat gausu kalio, fosforo, magnio, cinko, chromo, kobalto, vitaminų, tad avižų duona yra puikus mineralinių medžiagų ir vitaminų šaltinis.

Skirtingos sumuštinių idėjos kiekvienam šeimos nariui

Mitybos specialistas rekomenduoja maistingo sumuštinio pusryčiams idėjas, patiksiančias kiekvienam šeimos nariui: tiek besirūpinančiam savo figūra, tiek norinčiam pavalgyti sočiau, tiek ir skubančiam į pamokas.

Vasariškas pusryčių sumuštinis, besirūpinančiam figūra

Saugantiems savo figūrą R. Stukas rekomenduoja rinktis sumuštinius su avižine duona, kurioje ne tik mažiau kalorijų, bet ir gausu angliavandenių, augalinių baltymų ir su avižomis gaunamų maistingų medžiagų odos grožiui.

„Pavyzdžiui, moterims, besirūpinančioms savo kūno linijomis ir išvaizda, rekomenduočiau vasarišką pusryčių sumuštinį su avižų duona, varškės sūriu, daržovėmis, rozmarinu bei granatų sėklomis. Pusryčiams vasariško skonio bei gaivumo suteiks šviežių agurkų bei avokadų kombinacija. Agurkai ypač aktualūs dėl detoksikacinių savybių, o avokaduose esantys riebalai svarbūs odai. Pagardinti sumuštinį dar galite ir riešutais, kurie praturtins organizmą geraisiais riebalais bei suteiks ilgalaikį sotumo jausmą“, – teigia prof. R. Stukas.

Be to, profesorius pabrėžia, kad kiekviena savo išvaizda besirūpinanti dailiosios lyties atstovė turėtų žinoti, kad avižos tinka ir grožio puoselėjimui – skaisčiai odai, gražiems plaukams, sveikiems dantims ir nagams. Tad, anot R. Stuko, galima teigti, jog avižos yra  gražios išvaizdos garantas.

Sotus pusryčių sumuštinis, ieškantiems energijos užtaiso

Kad alkis nekamuotų iki pietų, R. Stukas rekomenduoja rinktis dvigubą sumuštinį su avižų duona, kuri suteiks sotumą bei organizmą aprūpins angliavandeniais.

„Dvigubas sumuštinis – puikus pasirinkimas, norintiems pasisotinti ilgesniam laikui. Siūlyčiau jį pagardinti neriebiu kumpiu ir sūriu, suteiksiančiu organizmui būtinų baltymų. Žinoma, nepamirškite ir daržovių bei salotų, kurios sumuštiniui pridės vasariškos gaivos bei vitaminų. Norintiems įdomesnio skonio, rekomenduoju rinktis keptus pievagrybius“, – pataria R. Stukas.

Anot mitybos specialisto, šiam sumuštiniui puikiai tinka avižų duona, nes, be sotumo jausmo, ji gali padėti išvengti tam tikrų sveikatos sutrikimų.

„Būtent avižų duonoje esantys beta gliukanai pasižymi ypatingai organizmui naudingu poveikiu – jie padeda cholesterolio koncentracijos ir cukraus kiekio kraujyje reguliavimui, mažina ne tik širdies, kraujagyslių, bet ir vėžio susirgimų riziką. Šių sutrikimų prevencija dažnai aktuali vyrams, tad sumuštiniai su avižų duona gali tapti ne tik gardžiu, bet ir sveikatai naudingu patiekalu“, – komentuoja  profesorius R. Stukas.

Maistingi pusryčiai veikliam ir skubančiam

Kadangi jauniems žmonėms tenka dirbti intensyvų protinį darbą, mokytis, svarbiais tampa ingredientai, suteikiantys energijos bei skatinantys protinę veiklą. R. Stuko rekomenduojama sumuštinių idėja jaunuoliams – suvožtinis su avokadais, pomidorais, riešutais bei špinatais.

„Suvožtinis, pagardintas avokadais, yra vertingas ne tik dėl skonio, bet ir savo savybių –  avokadų sudėtyje esančios polinesočiosios riebalų rūgštys gerina atmintį ir veikia gebėjimą greitai priimti sprendimus. Špinatai turi labai daug vitaminų, o juose esantis vitaminas K palaiko sveiką nervų sistemą ir esmines smegenų funkcijas. Be to, jeigu sumuštinį ruošite su avižų duona, iš jos papildomai gausite ir A, E, B1, B2, B6 vitaminų“, – aiškina profesorius R. Stukas.

Nuolat skubantiesiems ir aktyvų gyvenimo būdą gyvenantiesiems rekomenduojama gamintis dvigubą sumuštinį, kad jis būtų ne tik gausus energijos suteikiančių angliavandenių, bet ir lengvai susipakuojamas išsinešti.

 Žaismingas bei gardus pusryčių patiekalas vaikams

Anot R. Stuko, jau nuo vaikystės reikia pratinti vaiką pusryčiauti, nes viena iš vaikų mitybos ydų yra ta, kad mokiniai nevalgo pusryčių. O smegenims reikia energijos, kitu atveju darbingumas jau pirmųjų pamokų metu mažėja. Kadangi vaikai dažnai būna išrankūs, pusryčiai turėtų būti ne tik maistingi, bet ir gražiai, žaismingai atrodyti. Prof. dr. R. Stukas rekomenduoja vasarišką bei gardų receptą – sumuštinius su uogomis.

„Ant „Gardėsio“ avižų duonos riekelės užtepkite baltą kreminį sūrelį, kuriame gausu baltymų. Kadangi vaikai „valgo akimis“ svarbu, jog sumuštinis atrodytų spalvingai, tad jį pagardinkite vasariškomis bei ryškiomis uogomis – braškėmis, šilauogėmis ar trešnėmis. Pabaigai, sumuštinį galite pagardinti šviežiu medumi, kuris suteiks natūralaus saldumo. Gardūs sumuštiniai su sveikatai palankiais ingredientais garantuos maistinių medžiagų įvairovę“, – sumuštinių receptu vaikams dalinasi profesorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių