Šv. Valentino dieną užmegzkite romaną su savimi (receptai)

  • Teksto dydis:

Artėjant šv. Valentino dienai vienus užplūsta psichozė, kurios pasekmė – pirkti ir dovanoti viską, kas yra raudonos spalvos, kiti pasinėrę į interneto platybes ieško patarimų, kaip išgyventi šią dieną lyg tai būtų nepagydoma liga.

Ne likimas, o atsakingas pasirinkimas

Ne paslaptis, kad vasario 14 d. ne visiems asocijuojasi su drugeliais plazdenančiais pilve, yra daugybė žmonių, kuriems Meilės diena virsta Vienatvės. Atrodo, kad tądien visas pasaulis pašaipiai kartoja, kad visi turi antras puses, išskyrus, mane. Tai kelia pyktį, susierzinimą, o neigiami jausmai dar labiau sustiprėja, kai pradedame lyginti savo gyvenimą su tuo, kurį matome socialiniuose tinkluose.

Sociologė Deborah Carr žmonių pasipiktinimo priežastį aiškina labai paprastai, tiesiog ši diena žmones verčia manyti, kad jų gyvenimas neatitinka aukštų romantizmo standartų, kuriuos mums įdiegia Holivudo filmai. JAV mokslininkai atlikę tyrimą nustatė, kad per Valentino dieną daugelis vienišų žmonių išgyvena depresiją, apie 60 proc. vienišių net kojos nekelia iš namų, mat jie nenori matyti gatvėje burkuojančių porelių. Įnikus į liūdesį, taip dažnai pamirštama, kad kiekvienas žmogus jau yra vientisas, paprastai jokių papildomų dalių jam netrūksta. Kad egzistuoja tik tau vienam skirta ir gyvybiškai reikalinga antra puselė – mitas, kuriuo mus verčia patikėti filmai, juk gyvenimo partneris – ne likimas, o atsakingas pasirinkimas.

(Įsi)mylėti save

Meilė nėra vien tik skrajojantys drugeliai ir rožinės spalvos. „Meilė yra menas, kaip ir pats gyvenimas. Norėdami išmokti mylėti, turime stengtis taip pat, kaip ir mokydamiesi bet kokio kito meno, sakykime, muzikos, tapybos, dailidės darbų, medicinos ar inžinerijos. Be davimo, aktyvus meilės pobūdis pasireiškia dar keliais esminiais elementais, bendrais visoms meilės formoms. Tai rūpinimasis, atsakomybė, pagarba ir pažinimas“ (Erichas Frommas). Nors šv. Valentino dieną įprasta vadinti Įsimylėjėlių diena, tačiau pirmiausia reikėtų atsigręžti į save – be meilės sau, net ir labai norėdami kitiems nieko negalime duoti.

Užmegzti romaną

Daugelis šią dieną tiesiog neriasi iš kailio norėdami nustebinti mylimąją ar mylimąjį. Planuoja, bėga, organizuoja, kaltina save, jei kas nors nepavyksta, ar tiesiog rezultatas neatitinka susikurtų lūkesčių. O patys, Meilės dienos vakarą pasitinka nusiplūkę, pavargę, visą save išdalinę kitiems. Nuolat bėgti per gyvenimą tapo įprasta. Tad vasario 14-oji tegul jums simbolizuoja ne meilės kitam, o meilės sau dieną. Tądien mylimuoju ir pačiu brangiausiu žmogumi būkite patys sau – tai laikas užmegzti romaną su savimi. Jei nežinote nuo ko pradėti, turime paprastą pasiūlymą – niekur neskubėkite, prisileiskite karštą vonią ir be jokios sąžinės graužaties pasilepinkite lengvai ir greitai paruošiamais skanėstais.

SAUSAINIAI ŠIRDELĖS

Jums reikės:

„Mantingos“ bemielės sluoksniuotos tešlos,

šviežių braškių,

cukraus.

Gaminimas. Iš bemielės sluoksniuotos tešlos formelėmis padarykite širdeles. Sutrinkite braškes, pagardinkite cukrumi – paskirstykite ant širdelių. Kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje, 10–15 min.

GAIVŪS SKONIAI

Jums reikės:

„Mantingos“ šulinėlių,

grietinės arba ledų,

vaisių (pagal skonį).

Gaminimas. Improvizuokite ir šulinėliai jūsų rankose virs įmantriausiais desertais. Į šulinėlių vidų įdėkite plaktos grietinėlės arba ledų, o viršų dekoruokite mėgstamų vaisių gabaliukais – paprasta, lengva, gaivu ir skanu!

ŠV. VALENTINO PUSRYČIAI

Jums reikės:

„Mantingos“ duonelės kepimui namuose,

kiaušinių,

daržovių (pagal skonį).

Kodėl gi vasario 14 d. nepasilepinus kitokiais pusryčiais? Širdelės formos kiaušinis puikiai derės prie namuose ką tik iškeptos, gardžiai kvepiančios duonos traškia plutele.

P. S. Jums nereikia patiems maišyti tešlą duonai, parduotuvių šaldikliuose rasite jau paruoštą duoną, kurią jums beliks išsikepti namuose.

KREPŠELIAI SU OŽKOS SŪRIU IR RIEŠUTAIS

Jums reikės:

~100 g „Mantingos“ Filo tešlos,

100 g tirpinto sviesto,

150 g ožkos sūrio,

50 g įvairių riešutų,

kelių šaukštų bruknių arba figų džemo,

tarkuotos apelsino žievelės,

šaukšto medaus.

Gaminimas. Supjaustykite tešlą ~10 cm kvadratais. Paimkite vieną lapelį, konditeriniu teptuku lengvai sutepkite tirpintu sviestu ir dėkite ant viršaus kitą lapelį. Vėl sutepkite sviestu, dėkite dar vieną lapelį šiek tiek pasukdami į šoną. Taip susluoksniuokite 4–5 lapelius. Sudėkite juos į keksiukų formeles, į vidurį dėkite po kelis griežinėlius sūrio, apibarstykite riešutais ir tarkuota apelsino žievele. Kraštelius aptepkite sviestu. Krepšelius pridenkite kepimo popieriumi ir kepkite iki 170 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. Patiekite uždėję truputį džemo ir apšlakstę medumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių