Sveikesnių vaišių idėjos: vietoj saldėsių – kosminiai užkandžiai

  • Teksto dydis:

Nauji vaikų mitybos reikalavimai sukėlė nemažai sumaišties darželių ir mokyklų valgyklose. O kaip namuose? Penkiamečio gimtadienis be torto, traškučių ir limonado? Misija įmanoma. Trijų vaikų mama dalijasi idėjomis ir patirtimi, kaip paįvairinti gimtadienio šventės valgiaraštį.

„Ledinukų negalima. Ledų negalima. Torto, aišku, irgi negalima. Kaip ir spragintų kukurūzų, šokolado ar sulčių iš pakuotės“, – visažinės miną nutaisiusi vardina pirmokė dukra, su kuria kartu peržvelgėme mokytojos atsiųstą laišką apie mitybos naujoves.

Tą patį įsakymą, pasirašytą Sveikatos apsaugos ministro, persiuntė ir iš sūnaus darželio.

Iki jo penktojo gimtadienio – dvi dienos. „O per gimtadienį tai visko bus galima?“ – apie saldumynų bombą jau svajoja visažinė, bet mamos juk mėgsta viską apversti aukštyn kojomis.

Pyragas vietoj torto

Kuo daugiau torto su storu kremo ar glaisto sluoksniu, tuo daugiau vaikai jo ir suvalgo. Mažiesiems tortas – ne tik desertas. Tai – stebuklingas objektas su degančiomis žvakutėmis, kurias užpūtus išsipildo noras. Visa kita – tik detalės, neretai svarbesnės mamų savirealizacijai nei vaikų įspūdžiams.

Žaliavalgišką nekeptą datulių pyragą bandėme anksčiau, o šįkart kepyklėlėje išsirinkome rabarbarų pyragą.

Yra įvairių dekoravimo alternatyvų saldiesiems papuošimams. Tai – švieži vaisiai bei uogos, kokoso drožlės arba nevalgomos dekoracijos (įdomesnės žvakutės, tortui skirtos popierinės puošmenos ir panašiai).

Šaltyje išdžiovinti įvairiausi vaisiai ir daržovės tampa dešimt kartų lengvesni nei anksčiau, bet išsaugoję kone visas maistingąsias medžiagas.

Tai esame jau išbandę ir šįkart dėmesio centre atsidūrė šaltyje džiovinti gėlių žiedai. Pyragas priminė žydinčią pievą. O smagiausia, kad vaikams iškart kilo klausimų: Ar jie tikri? Ar galima juos valgyti? Kokio skonio yra gėlės? Kokios čia gėlės? Ir taip toliau.

Liofilizuoti vaisiai ir daržovės

Šis užkandis tiesiog tobulas vaikams – įdomus tiek liesti, tiek valgyti. Traškus, gardus ir visiškai natūralus. Šaltyje išdžiovinti įvairiausi vaisiai ir daržovės tampa dešimt kartų lengvesni nei anksčiau, bet išsaugoję kone visas maistingąsias medžiagas.

Galybę šio gėrio aptikau visai netikėtoje vietoje – pusiaukelėje tarp Vilniaus ir Kauno, ties Žiežmariais, kur įsikūrę didžiuliai šiltnamiai. Pasirodo, dalį užaugintų gėrybių – daržovių, vaisių, uogų, žolelių ir net gėlių – jie užkonservuoja moderniausiu būdu, išdžiovina šaltyje.

Svarbiausia buvo sukurstyti mažųjų gimtadienio svečių smalsumą. Kadangi šventės tema tapo kosmosas, džiovinti vaisiai ir daržovės buvo pakrikštyti kosminiais.

Ne paslaptis, kad liofilizuoti produktai yra ir tikrųjų kosmoso tyrinėtojų maistas – nepaprastai lengvas, gero skonio ir itin maistingas.

Pirmiausia ištuštėjo džiovintų persikų, braškių bei aviečių indeliai. Paskui juos – moliūgų kubeliai! Pašalinus vandenį, jie tampa maloniai saldūs.

Tuomet mažose burnytėse dingo vyšniniai pomidorai, mėlynės, obuoliai, saldžiosios bulvės, galiausiai – ir  rūgštoki juodieji serbentai.

Kas sakė, kad vaikai nevalgo daržovių ir vaisių? Tiesa, skiltelėmis supjaustyti švieži obuoliai, vyšniniai pomidorai ir paprikos šiaudeliai šį kartą pralaimėjo kovą dėl vaikų dėmesio.

Lapinio kopūsto traškučiai

Lapinį kopūstą (Kale), dėl savo naudingųjų savybių vadinamą supermaistu, atradau irgi prieš pat sūnaus gimtadienį. Ką su juo nuveikti? Pirmasis interneto paieškos pasiūlymas tapo ne mažiau sėkmingas nei liofilizuotos gėrybės.

Paruošti paprasčiau nei paprasta: gana kietus salotų lapus reikia nuplauti, gerai nusausinti, apipurkšti arba švelniai ištepti aliejumi ir išdėliojus po vieną lapelį skardoje pakepti 150 laipsnių karštumo orkaitėje 8 - 10 minučių. Dar šiek tiek pagardinus druska triauškink sau į sveikatą!

Visagrūdė pica su daugiau daržovių

Salotas, ypač su neriebiu padažu, valgyti labai sveika, bet, panašu, ne per vaikų gimtadienius. Nors šventėme vakare, kai jau neberekomenduojama sočiai valgyti, dubuo su salotomis sudomino vos porą suaugusių iš penkiolikos, tad išgelbėjo planas B. Visagrūdės picos sulaukė nepalyginamai daugiau dėmesio.

Joms į kompaniją pasistiprinimui svečiams patiko kietasis sūris, džiovintos duonos riekelės, trapučiai, sumuštiniai su kumpiu ir daržovėmis.

Vanduo vietoj sulčių

Šioje vietoje tėvams tenka peržengti tam tikrą psichologinį barjerą, kol nusiteiki, kad tikrai gimtadienis nebus prastas ir niekas nenutrokš vien dėl to, kad vietoj gazuotų gėrimų, vaikiško šampano ir panašių gėrimų karaliaus vanduo.

Greta, žinoma, galima pasiūlyti, pavyzdžiui, naminių obuolių sulčių.

Ir įdomiausia, kad galėdami pasirinkti iš sulčių ir vandens, įsidūkę mažieji rinkosi pastarąįį, godžiai gaivinosi ir lėkė žaisti toliau. Jie neatrodė nei nusiminę, nei nusivylę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
  • Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)

    „Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...

    14
  • Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras
    Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras

    Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...

    1
  • Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)

    Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...

  • Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)

    Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...

    4
  • Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)

    Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...

    2
  • Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy (receptai)

    Jei burokėlius mėgstate nebent šaltibarščiuose, tai tik todėl, kad dar nesate ragavę su jais kitokių puikių patiekalų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad burokėliai – tik...

    8
Daugiau straipsnių