Šventėms – kepiniai ir desertai su cinamonu, gvazdikėliais ir aguonomis (receptai)

  • Teksto dydis:

Meduoliai, pyragai, tortai, sausainiai ir kiti kepiniai – neatsiejami žiemos švenčių palydovai. Nuo pat seniausių laikų svečius įprasta vaišinti įvairiais naminiais konditeriniais gaminiais, o gardinti juos prieskoniais, kurie ypač populiarūs žiemą – cinamonu, gvazdikėliais ir aguonomis.

Kalėdos kvepia aguonomis

Prekybos tinklo IKI užsakymu atlikta visuomenės nuomonės apklausa atskleidžia, kad 34 proc. apklaustųjų Kalėdoms ir Kūčioms perka jau pagamintus konditerinius gaminius – tortus, pyragus, vyniotinius, pyragaičius, o 39 proc. žmonių teigia ant Naujųjų metų stalo dedantys namuose pagamintus desertus. Prekybos tinklo viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, kad šventiniu laikotarpiu ženkliai išauga gvazdikėlių, meduolių, žuvies ir karšto vyno prieskonių, tačiau visus rekordus muša – aguonų pardavimai.

„Saldžių kepinių aromatai visada primena jaukius namus, gražiausias akimirkas bei sukuria šventinę nuotaiką, todėl nenuostabu, kad per Kalėdas desertams skiriamas ypatingas dėmesys. Šeimininkės gamina įvairius pyragus, vyniotinius, meduolius ar sausainius su aguonomis. Suskaičiavome, kad šių metų gruodį aguonų pardavimai išaugo net 20 kartų, lyginant su lapkričio mėnesiu. Tai išties labai didelis pokytis, formuojantis naujas šventinių patiekalų vartojimo tendencijas“,– sako B. Čaikauskaitė.

Sausainiai su aguonomis ir šokoladu

Populiariausias patiekalas iš aguonų per didžiąsias metų šventes – kūčiukai ir aguonų pienas. Konditerė Nijolia Juchnevič sako, kad šventinis lietuvių Kalėdinis stalas yra neįsivaizduojamas be sausainių su aguonomis, todėl pateikia kiek kitokį – šokoladu gardintų sausainių su aguonomis receptą.

Reikės:

200 g kambario temperatūros sviesto

100 g pieniško šokolado su riešutais

370 g miltų

170 g cukraus

1 vnt. kiaušinio

1 a. š. druskos

0,5 a. š. kepimo miltelių

1 a. š. vanilės ekstrakto

4 a. š. šaukštų sausų aguonų

Gaminimas: Sviestą suplakite su kiaušiniu, vanile, druska ir cukrumi. Įmaišykite pusę reikalingo kiekio miltų ir kepimo miltelius. Likusius miltus įminkykite rankomis ir iš gautos tešlos suformuokite nedidelius kamuoliukus. Pasirinktą jų pusę įdarykite sausomis aguonomis. Suformuotus sausainius sudėkite į lėkštę ir kelioms valandoms pastatykite į šaldytuvą. Tuomet kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, o orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo skardoje, palikdami kelių centimetrų pločio tarpus, sudėliokite atšalusius sausainius. Juos pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 minučių. Kol sausainiai kepa, išlydykite šokoladą ir vėliau jame pamirkykite vieną iškepusių sausainių pusę. Visus sausainius išdėliokite ant kepimo popieriaus ir palikite sustingti. 

Šventinis džiovintų vaisių pyragas

„Dabar pats metas kepti vaisių pyragą, kuriam bręsti reikės iki pat Kalėdų. Kad ir kaip norėsis atsignybti gabalėlį, teks kovoti su namiškiais, kad pyragas išlauktų didžiausių metų švenčių. Gaminant džiovintą vaisių pyragą, svarbiausia neskubėti ir paruoštą tešlą maišyti tol, kol ji taps puri ir šviesi. Taip pat svarbu atidžiai ir neskubant, po vieną, įmušti kiaušinius bei įtarkuoti apelsino ar citrinos žievelės pagal skonį. Tuomet teliks sulaukti, kol nuotaiką pakeliantis kvapas pasklis po virtuvę“, – sako N. Juchnevič.

Reikės:

1 kg įvairių džiovintų vaisių ir uogų

220 g kambario temperatūros sviesto

150 g migdolų

200 g rudojo cukraus

4 vnt. kiaušinių

320 g miltų

1 a. š. kepimo miltelių

1 a. š. cinamono

1 citrinos

1 apelsino

Gaminimas: Džiovintus vaisius ir uogas nuplikykite verdančiu vandeniu ir gerai nusausinkite. Vaisius, uogas ir riešutus susmulkinkite. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi. Tuomet muškite po vieną kiaušinį ir besukant viską gerai išmaišykite. Išspauskite citrinos ir apelsinų sulčių bei supilkite jas į masę. Atskirame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius bei cinamoną ir juos suberkite į pyrago masę. Viską gerai išmaišykite. Įkaitinkite orkaitę iki 140 – 160 laipsnių temperatūros, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Supilkite paruoštą tešlą ir kepkite pyragą apie dvi valandas. Jei matote, kad pyrago viršus smarkiai ruduoja, pridenkite jį folija. Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės ir leiskite visiškai ataušti. Tada sandariai suvyniokite į foliją, dėkite į maišelį ir brandinkite iki švenčių.

Meduolis, be kurio šventė – neįsivaizduojama

Jaukiu kvapu namus pripildantys meduoliai – tradicinis šventinis skanėstas, kuris nuo šv. Kalėdų neatsiejamas taip pat, kaip ir mandarinai ar imbieriniai sausainiai. Meduolio kvapas suaugusiems žmonėms dažnai primena vaikystę, todėl dauguma šeimininkių net nesudvejoja ar tiekti jį ant šventinio stalo.

„Meduoliai gali būti pagaminti minkštuoju ir kietuoju būdu, o juos iškepti nėra sudėtinga. Gaminti meduolius patariama gerokai anksčiau, nes tinkamai laikant uždaroje dėžutėje, jie švieži išlieka net iki kelių mėnesių“, – atskleidžia N. Juchnevič.

Reikės:

500 g miltų

300 g medaus

150 g cukraus

70 g sviesto

5 vnt. kiaušinių

250 g grietinės

1 a. š. kepimo miltelių

1  a. š. tarkuoto muskato

1 a. š. maltų gvazdikėlių

1 a. š. cinamono

Gaminimas: Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir į gautą masę supilkite medų. Viską gerai išmaišykite ir berkite cinamoną, tarkuotą muskatą ir gvazdikėlius. Puodelyje išlydykite sviestą, kurį sumaišykite su medaus ir cukraus mase bei supilkite grietinę. Viską dar kartą gerai išmaišykite. Tuomet miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir po truputį, nuolat maišydami, pilkite į medaus masę. Stebėkite, kad neatsirastų gumuliukų. Atskirai išplakite kiaušinių baltymus ir juos atsargiai įmaišykite į gautą tešlą. Supilkite tešlą į meduolio formos kepimo indą ir kepkite apie pusvalandį 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai apskrus. 

Visuomenės nuomonės tyrimą šių metų lapkričio mėnesį atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“. Tyrimo metu apklausta 1000 visos Lietuvos gyventojų, kurių amžius nuo 18 iki 74 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių