Šviežių sezoninių daržovių derlius: ką naujo išmėginti?

  • Teksto dydis:

Lysvėms bei parduotuvių lentynoms puošiantis gausiu sezoninių daržovių derliumi, verta išmėginti naujus patiekalų receptus, kuriais nustebinsite šeimos narius ir svečius.

„Ne viena mitybos filosofija kalba apie tai, jog valgyti atsižvelgiant į sezoniškumą, kokie vaisiai ir daržovės tuo metu dera, yra kartu ir sveika, ir nebrangu. Toks mitybos principas ypač aktualus šiuo metu, kai šviežių, maistinės vertės atžvilgiu vertingiausių, o ir nebrangių, mažiau nei eurą kainuojančių vaisių ir daržovių mūsų parduotuvėse – gausu. Todėl kviečiu gaminti iš daržovių ir jas atrasti naujai – ruošti tai, ko dar nesate ragavę“, – sako Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas.

Cukinijų makaronai su pomidorais

Reikės:

6 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus,

2 skiltelių česnako,

2 stiklinių špinatų,

3 valgomųjų šaukštų kaparėlių,

¼ stiklinės kanapių sėklų,

2 arbatinių šaukštelių tarkuotų citrinos žievelių,

2 arbatinių šaukštelių citrinos sulčių,

žiupsnelio druskos ir pipirų,

1 kg cukinijų,

350 g pomidorų,

saujos šviežių bazilikų.

Gaminimas. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šaukštą aliejaus ir apie 30 sekundžių kepinkite česnaką. Tuomet keptuvės turinį sudėkite į maisto smulkintuvą, įpilkite 3 valgomuosius šaukštus aliejaus, sudėkite špinatus, bazilikus, kaparėlius bei kanapių sėklas, supilkite citrinų sultis, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, paskaninkite druska ir pipirais ir viską sumalkite. „Cukinijas specialiu skustuku ar peiliu supjaustykite plonais šiaudeliais. Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, suberkite cukinijas, įberkite druskos ir kepkite apie minutę. Tada viską perdėkite į indą ir pagardinkite prieš tai paruoštu padažu. Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus, sudėkite pomidorus, paskaninkite druska ir pipirais bei kepkite apie 7 minutes. Kad pomidorai nesudegtų kepant įpilkite pora šaukštų vandens. Galiausiai pomidorus sudėkite ant cukinijų. Skanaus!“, – pasakoja A. Poleninas.

Burokėlių maltinis

Reikės:

1 stiklinės vandens,

½ stiklinės bolivinių balandų,

4 nedidelių burokėlių,

½ cukinijos,

1 didelės morkos,

1 svogūno,

4 kiaušinių,

druskos ir pipirų,

aliejaus kepimui.

Gaminimas. Pasūdykite ir užvirkite vandenį, suberkite ir išvirkite bolivines balandas. Tai truks apie 10 minučių. Sutarkuokite burokėlius, morką, svogūną. Sumaišykite susmulkintas daržoves su bolivinėmis balandomis, įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska ir pipirais, suminkykite. Jei masė atrodo per daug sultinga, įberkite miltų ar kiek daugiau bolivinių balandų. Suformuokite paplotėlius ir kepkite iš abiejų pusių po 4 minutes.

Įdarytos bulvės

Reikės:

2 nedidelių bulvių,

2 valgomųjų šaukštų sviesto,

100 g pievagrybių,

1 nedidelio svogūno,

¼ stiklinės baltojo vyno (galima naudoti nealkoholinį),

3 valgomųjų šaukštų riebios grietinės,

½ valgomojo šaukšto tarkuoto parmezano,

70 g čederio,

keleto vyšninių pomidorų,

žiupsnelio pasmulkintų mėgstamų riešutų,

druskos ir pipirų bei aliejaus.

Gaminimas. „Orkaitę įkaitinkite iki 220°C, skardą išklokite folija. Bulves gerai nuplaukite ir subadykite šakute, aptepkite aliejumi ir orkaitėje kepkite apie 40 minučių arba tol, kol suminkštės. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite supjaustytus grybus ir, nuolat maišydami, kepinkite apie 6 minutes. Suberkite smulkiai supjaustytą svogūną, pakepinkite pora minučių, supilkite vyną ir kepkite dar 2 minutes. Tada suberkite špinatus, pakepkite maždaug minutę. Įpilkite grietinės, pagardinkite druska ir pipirais ir tuomet išjunkite viryklės kaitrą. Bulvėms suminkštėjus, įpjaukite jas išilgai ir išpjaukite bulvės gabalėlį, padarydami tarpą. Įdėkite į jį parmezano, grybų įdaro, užberkite čederio, įdėkite perpjautų mažų pomidorų, įberkite riešutų ir kepkite tol, kol sūris išsilydys“, – dalinasi A. Poleninas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
  • Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)

    „Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...

    14
  • Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras
    Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras

    Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...

    1
  • Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)

    Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...

  • Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)

    Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...

    4
  • Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)

    Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...

    2
  • Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy (receptai)

    Jei burokėlius mėgstate nebent šaltibarščiuose, tai tik todėl, kad dar nesate ragavę su jais kitokių puikių patiekalų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad burokėliai – tik...

    8
Daugiau straipsnių