Tarptautinę dešrainių dieną – tobulas dešrainis (naudingi patarimai)

  • Teksto dydis:

Liepos 23-oji minima kaip tarptautinė dešrainių diena. Nors šis patiekalas Lietuvoje populiarumu nusileidžia čia pastaruoju metu itin paplitusiems mėsainiams, daugelyje pasaulio šalių, ypač JAV, jis yra tapęs neatsiejama greitai paruošiamo maisto kultūros dalimi.

„Dešrainis Lietuvoje kartais nepagrįstai nuvertinamas, tačiau tai patiekalas, pasižymintis turtinga istorija ir gamybos tradicijomis, o iš kokybiškų ingredientų paruoštas „hot dogas“ gali būti vertingas ir įdomus raciono paįvairinimas“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovas Aidas Poleninas. Tarptautinės dešrainių dienos proga jis plačiau papasakojo apie šį patiekalą ir būdus jį pasigaminti namuose.

Kildinamas iš Vokietijos

Dešrainiai itin populiarūs JAV, kur, įvairiais skaičiavimais, per metus suvalgoma nuo 9 iki 20 milijardų šio patiekalo porcijų. Dešrainis yra toks svarbus patiekalas amerikiečiams, kad JAV netgi įkurta Nacionalinė dešrainių ir dešrelių taryba, teikianti informaciją visuomenei apie šių patiekalų kokybę, saugą, maistinę vertę ir paruošimo būdus.

Kitapus Atlanto šis užkandis atklydo iš Europos. Patiekalo autorystę prisiima vokiečiai – teigiama, kad Frankfurto mieste dešrelės, kokios ir šiandien naudojamos dešrainių gamybai, žinomos dar nuo penkiolikto, o kai kurių šaltinių teigimu – nuo trylikto amžiaus. „Frankfurter“ dešrelės gaminamos tik iš kiaulienos mėsos, kemšamos į avių žarnas.

Manoma, kad apie aštuonioliktą – devynioliktą amžių šios dešrelės išplito Austrijoje, tik čia jų sudėtis buvo papildyta jautiena. Tiek Frankfurto, tiek Vienos (vad. Wiener) dešrelės šiandien naudojamos dešrainių gamybai.

Kodėl „karštas šuo“?

Jungtinėse Valstijose dešrelės greitai išplito kaip darbininkų maistas, o devyniolikto amžiaus pabaigoje jos tapo įprastu užkandžiu beisbolo stadionuose. Manoma, kad šios sporto šakos populiarumas taip pat turėjo milžiniškos įtakos dešrainių įsitvirtinimui JAV virtuvėje ir kultūroje.

Yra įvairių versijų, iš kur kilo angliškas patiekalo pavadinimas „hot dog“ („karštas šuo“). Teigiama, kad užkandis pirmiausiai buvo pavadintas „taksų dešrelėmis“ šaipantis iš vokiečių imigrantų, kurie į Valstijas atsivežė ir užkandį, ir šios veislės šunis. Vėliau, stebėdamas karštų „taksų dešrelių“ pardavimą stadione, dienraščio „New York Times“ karikatūristas jas pakrikštijo tiesiog „karštais šunimis“.

„Šiandien užkandis tapęs daugelio JAV miestų ir regionų, ypač Niujorko ir Čikagos, virtuvės dalimi su savo paruošimo tradicijomis ir receptūra. Pavyzdžiui, Čikagoje galima sulaukti pasmerkimo, jei dešrainiui pagardinti naudojamas kečupas.

Dešrelė

Yra įvairių nuomonių, kokios dešrelės tinkamiausios dešrainiams – vieni teigia, kad ji būtinai turi būti kiaulienos, kiti – kad jautienos. Iš tiesų, čia daugiau skonio reikalas. Patiekalui paruošti gali būti naudojamos įvairios mėsos dešrelės – kiaulienos, jautienos, taip pat vištienos ar kalakutienos, ar net kelių rūšių mėsos dešrelės. Neapsiriksite tiek pasirinkę paprasčiausias pieniškas dešreles, tiek pagardintas įvairiais pagardais – žolelėmis, česnaku ar kitokiais priedais.

Bandelė

Štai čia geriau vadovautis principu „paprasčiau – vadinasi, geriau“. Dešrainius rekomenduojama gaminti naudojant paprastas, be priedų, kartais – sezamu ar aguonomis pagardintas pailgas bandeles. Bandeles su baziliku ar kitokiais įmantresniais priedais geriau pasilikite kitiems patiekalams ar ragaukite jas vienas.

Virti ar kepti?

Kaip paruošti tobulą dešrelę „karštam šuniui“, taip pat diskutuojama. Tai daugiau lemia konkretaus dešrainio receptas ar jį gaminančio šefo pasirinkimas. Vieni dešreles mėgsta pakepti anglių kepsninėje – tai vadinamieji „char-dogs“, arba „apanglėję šunys“. Dešrelę galima paskrudinti ir verdančiame aliejuje. Dešrainius gaminantiems namuose galima dešrelę paprasčiausiai išvirti, o tada – trumpai apskrudinti įkaitintoje keptuvėje su sviestu. Tai praturtins dešrelės skonį ir suteiks jai neįprastą, malonią tekstūrą.

Paruošimas

Dar vienas svarbus patiekalo ruošimo ritualas – ingredientų sudėjimo tvarka. Į perpjautą bandelę pirmiausiai dedama dešrelė, o jau ant jos – visi kiti pagardai. Pradėti reikėtų nuo skystų padažų – garstyčių ar čili padažo, toliau – gabaliukais supjaustyti ingredientai, paprastai – įvairios daržovės, ant jų – supjaustytas ar tarkuotas sūris, o galiausiai visa tai pabarstoma prieskoniais, žolelėmis.

Pateikimas

Gera žinia mėgstantiems gaminti namuose: dešrainis yra nepretenzingas patiekalas. Jį rekomenduojama pateikti paprasčiausioje lėkštėje, be jokių papildomų priedų ar garnyro. Dešrainis valgomas pirštais, kuriuos – dėmesio – pavalgius tinka nulaižyti, bet ne plauti.

Švieži ir kokybiški ingredientai, šiek tiek kūrybos, ir užkandis bus greitai paruoštas. Pasak specialisto, dešrainis yra vienas iš tų patiekalų, kuriuos ruošiant itin sunku sugadinti. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių