- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Darže karaliaujant moliūgams, patiekalai iš šių daržovių vis dažniau gula ant gyventojų stalo. Moliūgai pelnytai laikomi viena iš vertingiausių daržovių, nes nepriklausomai nuo gaminimo būdo, jie nepraranda organizmui itin naudingų maistingųjų medžiagų. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen, šį kartą siūlo išbandyti 3 ypatingai gardžius patiekalus, kurie nustebins net šios daržovės dar nespėjusius pamėgti namų kulinarus.
Gardi moliūgų sriuba su pelėsiniu sūriu
Atėjus moliūgų sezonui, bene pagrindinis ir dažniausiai gaminamas patiekalas iš šios daržovės – moliūgų sriuba. Nors variacijų, kaip pasigaminti šią sriubą yra tikrai daug, o tradiciškai į šią sriubą įeina grietinėlė, IKI kulinarė siūlo išbandyti šiek tiek liesesnę moliūgų sriubą su sultiniu, kurią vainikuoja pelėsinis sūris ir moliūgų sėklos.
„Nulupkite ir nedideliais kubeliais supjaustykite 800 g moliūgo. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių C temperatūros ir kepimo popieriumi išklotoje skardoje, moliūgo gabaliukus pakepkite apie 20 minučių. Kol kepa moliūgas, dideliame puode ištirpdykite 2 gabaliukus sviesto ir suberkite kubeliais supjaustytą žalią bulvę bei svogūną – pakepkite, kol daržovės suminkštės. Į puodą supilkite 2 l vištienos sultinio, suberkite iškepusius moliūgus ir pabarstę druska bei pipirais, virkite ant mažos ugnies dar apie 20 minučių. Išvirusią sriubą sutrinkite trintuvu ir prieš patiekiant apibarstykite pelėsiniu sūriu bei moliūgų sėklomis“, – pataria A. Rasmussen.
Sveikas moliūgų troškinys su avinžirniais
Greitai ir lengvai, vos iš kelių ingredientų paruošiamas moliūgų ir avinžirnių troškinys ypač patiks propaguojantiems sveiką gyvenseną. Kaip pasakoja A. Rasmussen, troškinį galima patiekti tiek kaip pagrindinį patiekalą, tiek derinti jį prie įvairiausių kruopų, nesaldžių blynelių ar omleto.
„Nulupkite ir orkaitėje pakepkite apie 600 g kubeliais pjaustyto moliūgo. Kol moliūgas iškeps, didelėje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir pakepkite 3 smulkiai supjaustytas skilteles česnako bei 1 raudonąjį svogūną. Į keptuvę įdėkite 2 didelius šaukštus pomidorų pastos, įpilkite apie 200 ml daržovių sultinio, suberkite apkeptą moliūgą, 400 g avinžirnių bei pabarstykite daržoves druska ir kitais mėgstamais prieskoniais. Troškinį ant mažos ugnies reikėtų virti dar apie 20 minučių“, – pasakoja maisto ekspertė.
Saldi moliūgų nuodėmė
Jau įprasta iš moliūgų gaminti pyragą ar keksiukus, tačiau ieškantiems ko nors naujo, patariame išbandyti moliūgų pudingą, kurį, kaip tikina kulinarė, galima pagardinti ir kitais jūsų mėgstamais vaisiais ar daržovėmis.
„Nulupkite ir smulkiai supjaustykite 500 g moliūgo. Suberkite moliūgo gabaliukus į didelį puodą ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Virkite moliūgus ant nedidelės ugnies, kol suminkštės ir pradės težti. Išvirtus moliūgus sutrinkite iki vientisos masės, tuomet į puodą prie moliūgų masės supilkite 200 ml grietinėlės bei 200 ml natūralaus jogurto, įberkite 5 didelius šaukštus vanilinio cukraus. Nuolat maišydami virkite apie 15 minučių, o prieš patiekiant pabarstykite cinamono ir cukraus mišiniu“, – sako kulinarė.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...