- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kūčioms sugalvoti 12 patiekalų, o kitą dieną sumąstyti, ką patiekti ant šventinio Kalėdų stalo – išties nelengva užduotis. Ką patiekti šalia būtinų šventinio stalo atributų – baltos ar krabų mišrainės?
Kokiais naujais patiekalais nustebinti artimuosius? Ką pagaminti, kad nereikėtų gaišti visos dienos virtuvėje? Panašūs klausimai kyla dažnam besiruošiančiam per šventes priimti būrį svečių.
Sveiką mitybą propaguojantys ekspertai naujus receptus pataria rinktis paprastai – venkite mėsos ingredientų ir drąsiai eksperimentuokite su daržovėmis, nes jų niekada nebus per daug. O štai ir keli įdomesni receptai, kai užtruksite iki 15 minučių, o pagyrų klausysitės daug ilgiau.
Pupelių ir burokėlių mišrainė
396 kcal, 4 porcijos
Reikės:
Pagal jūsų skonį – virtų arba keptų burokėlių (greitesnis variantas – „Bonduelle“ „Vapeur“ linijos garuose ruošti burokėliai kubeliais),
2 šaukštai acto,
šaukštelis garstyčių,
pusė šaukštelio cukraus,
alyvuogių aliejus,
druska ir pipirai,
skardinė (425 ml) garuose ruoštų pupelių,
pusė pakuotės mažesnio riebumo mėlynojo pelėsinio sūrio,
pusė puodelio skaldytų graikiškų riešutų,
žalių salotų.
Gaminimas. Pirmiausiai paruoškite padažą – nedideliame inde sumaišykite actą (geriausiai – obuolių sidro), garstyčias, cukrų. Pamažu pilkite aliejų, tada berkite druską ir pipirus. Kitame inde sumaišykite burokėlius ir pupeles, apliekite jas naujuoju padažu. Lėkštę, kurią serviruosite, išklokite salotų lapeliais, berkite daržoves, ant viršaus pasmulkinkite sūrio ir viską vainikuokite pakepintais riešutais.
Ši mišrainė nustebins skirtingų skonių derme ir itin greitu rezultatu – patiekalas ant stalo stovės vos per 10 minučių, jis bus spalvingas ir labai maistingas (kupinas skaidulų, sotumo suteikiančių angliavandenių ir taip reikalingų baltymų).
Avinžirnių salotos
272 kcal, 4 porcijos
Reikės:
1 nedidelis raudonas svogūnas,
1-2 čili pipirai (be sėklų),
dvi saujos raudonų ar geltonų pomidorų,
1 citrina,
ypač tyras alyvuogių aliejus,
jūros druska, šviežiai malti juodieji pipirai,
425 ml garuose ruoštų avinžirnių,
1 sauja šviežių smulkintų mėtų,
1 sauja šviežių žalių ar purpurinių bazilikų,
100 g feta sūrio.
Gaminimas. Smulkiai supjaustyti svogūną, čili pipirus, stambiau – pomidorus. Viską sumaišius įspausti pusę citrinos ir kelis šaukštus alyvuogių aliejaus. Prieskoniai pagal skonį. Didžiąją dalį avinžirnių trumpai pašildykite keptuvėje, o likusius sutrinkite – tokia masė suteiks malonią tekstūrą jūsų patiekalui. Geriausia tokias salotas palikti pasimarinuoti pusvalandžiui, o prieš tiekiant sudėti smulkintas mėtas, bazilikus, feta sūrį ir, jei trūksta, dar spustelti likusios pusės citrinos sulčių.
Rezultatas: sočios, tačiau tuo pačiu metu gaivios salotos, suteiksiančios ryškesnių pojūčių prie stalo.
Greitos žaliosios salotos
482 kcal, 4 porcijos
Reikės:
425 ml žaliųjų žirnelių skardinė,
3 saujos gražgarsčių arba špinatų lapelių,
radicchio salotos (nežinantiems – jos panašios į raudongūžius kopūstus),
2 citrinos,
ypač tyras alyvuogių aliejus,
jūros druska,
šviežiai malti juodieji pipirai,
80 g avių pieno sūris Pecorino arba parmezano.
Gaminimas. Viską susmulkinti, sumaišyti, pagardinti citrinos sultimis, aliejumi ir prieskoniais ir patiekus į lėkštę – apibarstyti sūriu.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...