Vasaros gėrybės stiklainyje: dar nebandytas receptas

  • Teksto dydis:

Dar visai neseniai buvo laikai, kai dažnuose namuose vasara kvepėjo ne tik atostogomis, tačiau ir verdamų uogienių aromatu. Tačiau pastaruoju metu pastebima, kad tradicija gaminti uogienes išliko tik retame namų ūkyje, o lietuviai atrado naują konservavimą būdą – gėrybių šaldymą.

Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“, veikiančiame Centriniame Kauno turguje dirbantys pardavėjai pastebi, kad lietuviai pastaruoju metu gėrybes perka ne uogienėms ar kompotams virti, o šaldyti.

„Labiausiai tam perkamos braškės, kurias dauguma trina su cukrumi, taip pat kitos uogos – mėlynės, serbentai, vyšnios. Labai populiaru šaldyti ir daržoves – šparagines pupeles, krapus, petražoles, brokolius, kalafiorus. Agurkai dažniausiai perkami raugimui, tačiau ne ilgesniam, o greitam vartojimui“, – pastebi Centrinio Kauno turgaus prekybininkė Rasa.

Šaldant uogos ir daržovės išsaugo vertingąsias maistines medžiagas ir atitirpinus yra labai skanu.

Anot kitų prekeivių, šaldyti galima ir smulkintuvu trintus vaisius – puikus derinys braškės ir agrastai. Tokį mišinį reikėtų supilti į specialius sandarius maišelius, o žiemą galima naudoti po truputį gėrimams gaminti ar pasigardžiuoti prie įvairių patiekalų.

Tinklaraščio MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė sako, kad uogienių pamiršti nederėtų, nes šis konservavimo būdas leidžia sukurti daugiau įvairių skonių derinių. Ir padaryti tai nėra sudėtinga.

„Žiupsnelis prieskonių, gabalėlis šokolado, lašelis stipresnio gėrimo paprasčiausią uogienę pavers gurmaniška. Aviečių uogienei labai tinka imbieras, rozmarinas, juodųjų serbentų džemą galite paskaninti juodos arbatos lapeliais, vyšnios puikus duetas su čiobreliais, mėlynių uogienė puikiai dera su cinamonu“, – pasakoja I. Juciūtė.

Anot pašnekovės, tokios ypatingos uogienės stiklainiukas per Kalėdas gali tapti ir puikia dovana, tad vasarą, kai tokia gausa uogų ir vaisių, tikrai galima prisiminti ir konservavimo subtilybes.

„Marinuokite, raukite, džiovinkite, šaldykite, virkite uogienes, kad visus metus nejaustumėte skonių rutinos“, – sako moteris.

Vienas mėgiamiausių „Maisto klubo“ autorės uogienės receptų:

1 kg vyšnių be kauliukų;

1 šaukštas citrinos sulčių;

500 g cukraus;

20 g Juodojo šokolado;

2 šaukšteliai konjako.

Į puodą suberkite vyšnias, ant jų supilkite citrinų sultis, berkite cukrų ir viską 4 min pavirkite. Tada nukelkite nuo viryklės ir atsargiai nugriebkite putas. Į gautą masę berkite tarkuotą šokoladą ir pilkite konjaką. Paruoštą uogienę išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Uždarykite ir laikykite vėsioje vietoje.


Šiame straipsnyje: uogienėuogienės paruošimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių