Virtuvės šefas siūlo prisiminti fermentavimą: nereikia nieko išmesti iš daržo

  • Teksto dydis:

Virtuvės šefas Tomas Rimydis džiaugiasi aktyviai prabėgusia vasara ir intensyviai ruošiasi naujam televizijos sezonui. Jis žada žiūrovams daug įdomių receptų ir kulinarinių naujovių, viena jų – fermentacija.

Tomas parodys, kaip rauginti įvairias rudens gėrybes ir kokius patiekalus iš jų pasigaminti. Apie visa tai jau šį sekmadienį 9.30 val. laidoje „La maistas“ per TV3.

T. Rimydis vadovaujasi sezoniškumo principu virtuvėje – gamina iš tų produktų, kurie yra tuo metų laiku. Ieškodamas geriausių produktų, profesionalus virtuvės šefas ir pats nevengia aplankyti ūkininkus. Laidoje žiūrovai išvys, ką mūsų ūkininkai augina ir kokius gardžius patiekalus galima pasigaminti iš jų produkcijos.

Laidose norėsiu parodyti, ką galime pasigaminti iš vietinių produktų, užaugintų čia Lietuvoje, ypač iš mažų ūkių, kurie labai atsakingai, su meile ir nuoširdumu dirba. Ką galima pasigaminti iš varškės, pieno, kaip patiekalams pritaikyti fermentuotas daržoves. Pavyzdžiui, barščiai su raugintais patisonais, fermentuotų voveraičių plokštainis – netradiciniai, nekasdieniški patiekalai, bet juos galima pasigaminti patiems“, – sako Tomas.

Ruduo – sodo ir daržo gėrybių karaliavimo metas. Tad, T. Rimydis joms skirs ypatingą dėmesį. Jis įsitikinęs, kad viską iš daržo galima ir reikia sunaudoti.

„Mane labiausiai traukia daržo gėrybės ir jų ruošimas žiemai – fermentacija, kitaip dar – rauginimas. Galima rauginti viską: slyvas, agrastus, bulves, voveraites. Laikausi pozicijos, kad nereikia nieko išmesti iš daržo,  panaudoti galima viską – agurkų, vyšnių lapus, morkų lapelius skonio sustiprinimui tos pačios fermentacijos metu. Atsakingas vartojimas prioritetas. Absoliučiai viską galima ir reikia panaudoti“, – kalba T. Rimydis.

Tomas – lietuvių istorinės virtuvės žinovas. Laidos „La maistas“ žiūrovams jis jau ne kartą pademonstravo senovinius receptus. Naujame sezone taip pat išvysime senus laikus menančių ypatingų patiekalų ir jų gamybos būdų.

„Džiaugiuosi, kad vėl populiarėja fermentacija. Tai yra, grįžtame prie savo istorinės virtuvės šaknų. Anksčiau visą žiemą valgydavome tai, ką pasiruošdavome – susidžiovinome, užraugėme, suvytinome. Istorinė virtuvė grįžta“, – džiaugėsi virtuvės šefas.

Rauginimas – vienas iš sveikiausių daržovių paruošimo žiemai būdų. Jį puikiai išmanė ir plačiau naudojo mūsų proseneliai.

„Fermentacija yra sveikas daržovių paruošimas žiemai. Daržovės raugiamos be jokių dirbtinių konservantų, dalyvauja tik natūrali bakterija ir įvairūs priedai: tradiciniai – prieskoninės žolelės, serbentų lapai, krienų, vyšnių lapai, iš įdomesnių – pušų pumpurai, pomidorų vynas. Žarnynui sveika, neina į kūną, vaikai mėgsta“, – apie fermentacijos privalumus kalbėjo Tomas.

Fermentacijos procese viskas svarbu – druskos kiekis, vandens kiekis. Pasak Tomo, geriausia naudoti šulinio vandenį, neperėjusį per filtraciją. Vandenį galima naudoti nekaitiną ir kaitintą. Yra daug fermentacijos būdų ir variacijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių