13 įdomių faktų apie kavą

  • Teksto dydis:

Ar teko kada susimastyti, kokia kavos dozė yra mirtina, ar girdėti, jog Džordžas Vašingtonas išrado tirpią kavą? Galvojate, jog kavoje be kofeino jo iš tiesų ten nėra? Kavos pasaulyje glūdi daugybė įdomių istorijų bei mitais virtusių pasakojimų, kurie neretai nustebina.

Įdomiausiomis istorijomis iš kavos pasaulio dalinasi specializuotos, kava ir kavos aparatais prekiaujančios įmonės „Kavos draugas“ atstovas Ignas Dombrauskis.

Kažkada kava buvo naudojama maisto pavidalu

Senovėje kavos uogos būdavo maišomos su riebalais ir taip pagaminamas energijos suteikiantis užkandis. Įdomus faktas ir tai, jog kavos uogos būdavo naudojamos net vyno gamybai.

Per visą istoriją buvo net 5 bandymai uždrausti kavą

Pirmą kartą kava buvo uždrausta 1551 m. Mekoje. Tuo metu jos vadovai galvojo, kad kava stimuliuoja radikalų požiūrį. 16 a. pradžioje italų kunigai taip pat bandė uždrausti kavą, nes tikėjo, kad pastaroji turi „šėtoniškumo“. Į šiuos bandymus atsiliepė tuometinis popiežius Klemensas VII, kuris šį draudimą pašalino, nes pats be galo mėgo šį gėrimą. Įdomus faktas: popiežius kavą vėl legalizavo, 1600 m. ją pakrikštydamas. Osmanų imperijos galva kavos draudimų istorijoje paliko ryškų ženklą, nes atėjęs į sostą, už kavos gėrimą skirdavo bausmes, tarp kurių būdavo mušimas bei išmetimas į jūrą.

1746 m. švedų gubernatorius negana to, kad uždraudė kavą, bet draudė turėti net indus, skirtus kavai gaminti ir gerti. 1777 m. Prūsijos vadovas Frederikas Didysis, manydamas, kad kava kenkia, šalyje suvartojamam alaus kiekiui paskelbė dekretą, kuriame pripažino alaus viršenybę prieš kavą.

Kavos galima ir padauginti

Tiesa, norit pasiekti mirtiną dozę kofeino, reikėtų išgerti bene 100 puodelių kavos.

Kava yra vaisius

Kava, tokia, kokią mes pažįstame kasdienybėje, iš tikrųjų yra kavamedžio vaisiaus sėkla. Nors kavos pupelė iš tikrųjų yra sėkla, galima ją vadinti ir pupele, dėl savo pastebimo panašumo į tikras pupas.

Kavos mėgėjai turi mažiau galimybių susirgti Alzhaimerio liga

Atlikti tyrimai parodė, jog žmonės, kurių kraujyje randama didesnis kiekis kofeino, turi didesnę galimybę išvengti Alzhaimerio ligos. Tyrimų metu nustatyta, kad kava padidina šansus išvengti antro lygio diabeto ir Parkinsono ligos. Nustatyta, būtent moterims kava turi teigiamos įtakos, siekiant apsisaugoti nuo odos vėžio.

Kava ilgiau išlaiko šilumą, jei į ją įpilame grietinėlės

Kava su grietinėle vėsta net 20 proc. lėčiau nei paprasta, juoda kava.

Į kavą įpylus pieno sumažėja kofeino poveikis

Žmogaus kūnas kofeiną pasisavina žymiai lėčiau, kai į kavą įpilama riebaus pieno.

Didžiausias kada nors pagamintas kavos puodelis – Pietų Korėjoje

Tai buvo daugiau nei 14 000 litrų talpos kavos puodelis. Didžiausias šaltos kavos puodelis buvo pagamintas Las Vegase 2010 m. – 5600 litrų.

Tirpią kavą išrado Džordžas Vašingtonas

Tiesa, tai nebuvo JAV prezidentas, o chemikas, su tuo pačiu vardu. Ilgą laiką eksperimentuodamas su sausa kava jis galiausiai sukūrė „Red E Coffee“ – tai buvo pirmasis tirpios kavos prekinis ženklas.

Vien kavos kvapas gali padėti atsibusti žvalesniam

Grupė mokslininkų atliko tyrimą ir nustatė, kad vien kavos aromatas ryte suaktyvina smegenis bei sumažina rytinį stresą bundant iš miego. Išgėrus puodelį kavos, kofeinas itin greitai, bene per 10 minučių, pasiekia kraują.

Tamsaus skrudinimo kavoje kofeino yra mažiau nei šviesaus skrudinimo

Nors tamsiai skrudintos kavos aromatas yra pastebimai stipresnis, skrudinimo metu kaitra iš tiesų sunaikina dalį kofeino ir kuo ilgiau vyksta skrudinimas, tuo mažiau kofeino lieka.

Kava be kofeino – nereiškia, kad jo visai ten nėra

200 g kavos iš tiesų galima rasti iki 12 miligramų kofeino. Palyginimui, tokiame pačiame kiekyje paprastos kavos kofeino kiekis siekia iki 200 miligramų.

Pavadinimas kava iš tiesų reiškia vynas

Iš senovės Jemenų kalbos kildinamas kavos pavadinimas "gahwah" reiškia vynas. Turkijoje šis gėrimas buvo įgavęs vardą "kahveh" ir gyvavo iki to laiko, kai vokiečiai ją pavadino šiuolaikinio kavos pavadinimo pirmtaku "koffie", kuris vėliau anglų kalboje galiausiai buvo pervadintas "coffee“.


Šiame straipsnyje: kavagėrimaskavos pupelės

NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
As anksciau isgerdavau per diena po 8-9 puodelius stiprios is spaudiminio aparato kavos, tai po darbo einant pro kavine,mane nuo to kvapo jau pykindavo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių