Be leidimo į Everestą kopęs pietų afrikietis mokės tūkstantinę baudą

  • Teksto dydis:

Nepalo pareigūnai nurodė Pietų Afrikos piliečiui, mėginusiam be leidimo ir be palydos įkopti į Everestą, pasišalinti nuo kalno, konfiskavo jo pasą ir paskirs 22 tūkst. JAV dolerių (20,1 tūkst. eurų) baudą, pirmadienį pranešė vienas pareigūnas.

43-ejų metų Ryanas Seanas Davy (Rajane Šonas Deivis) Everesto bazinėje stovykloje sakė pareigūnams, kad buvo įkopęs iki 2-osios stovyklos, esančios 6,4 km aukštyje, kad aklimatizuotųsi prieš mėginant pasiekti viršūnę, bet buvo sučiuptas.

Užsieniečiai už leidimą kopti į 8 tūkst. 848 metrų aukščio kalną Nepalo vyriausybei privalo sumokėti 11 tūkst. JAV dolerių (10 tūkst. eurų). Šios pajamos yra labai svarbios neturtingai šaliai.

„Pamačiau jį vieną netoli bazinės stovyklos, todėl prie jo priėjau, bet jis pabėgo“, – sakė vyriausybės ryšių pareigūnas bazinėje stovykloje Gyanendra Shrestha (Gjanendra Šresta).

Bandė slėptis

„Sekiau jį kartu su savo draugu ir radau pasislėpusį viename netoliese esančiame urve, – pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP. – Jis buvo įsirengęs stovyklą nuošalioje vietoje, kad išvengtų vyriausybės pareigūnų.“

Labai neįprasta, kad užsienietis mėgintų kopti į Everestą vienas. Paprastai per tokias ekspedicijas juos lydi bent vienas vedlys šerpas, o bazinėje stovykloje aptarnauja didelė pagalbininkų grupė.

R.S. Davy gali būti uždrausta penkerius metus atvykti į Nepalą arba iš jo gali būtų dešimtmečiui atimta teisė kopti į kalnus šioje šalyje.

G. Shrestha taip pat nurodė paėmęs R.S. Davy pasą ir liepęs grįžti į Katmandu, kad jį atgautų.

Pietų afrikiečiui teks sumokėti 22 tūkst. dolerių baudą – dvigubą leidimo kopti į Everestą kainą.

Susisiekti su R.S. Davy ir gauti jo komentarų nepavyko, bet „Facebook“ paskyroje jo vardu yra paskelbta nuotraukų, kuriose alpinistas matomas kertantis Khumbu ledokrytį, esantį tarp bazinės ir 1-osios Everesto stovyklos.

Toje pačioje paskyroje paskelbtoje žinutėje R.S. Davy, vadinantis save režisieriumi ir prodiuseriu, nurodė per šešias valandas pasiekęs 7 tūkst. 10 metrų aukštį.

Neturėjo pinigų bilietui

„Kai sužinojau, kad dauguma Everesto ekspedicijų atsitraukė į bazinę stovyklą dėl artėjančių (nepalankių) orų, aš pajudėjau“, – sakoma žinutėje.

AFP negavo nepriklausomo patvirtinimo, kad ši „Facebook“ paskyra yra autentiška.

R.S. Davy sakė pareigūnams neturįs pinigų, kad įsigytų bilietą parskristi iš Everesto apylinkių į Katmandu atsiimti paso. Jis sakė, kad mėgins eiti pėsčiomis ir susistabdyti autobusą. Tokia kelionė truktų mažiausiai keturias dienas.

Praeitais metais vienai indų porai buvo uždrausta atvykti į Nepalą, kai jie paskelbė suklastotų nuotraukų, esą padarytų jiems įkopus į Everesto viršūnę.

Šie Indijos piliečiai, abu dirbantys policijos konstebliais, kaip pagrindą klastotėms panaudojo kito į Everestą įkopusio indų alpinisto nuotraukas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Chi chi

Chi chi portretas
Iš kur toks žodis "kopusęs"?

nuostabus

nuostabus portretas
straipsnio pavadinimas kaip rebusas, nieko nesuprasi :)

tungusas

tungusas portretas
kurwos atėmė ne tik svajonę bet ir pasą...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių