Be ribų: bendrovė suprojektavo aukščiausią planetos dangoraižį ant asteroido

  • Teksto dydis:

Esame girdėję apie įvairius nestandartinius statybų projektus: didžiulius, neįsivaizduojamai aukštus, plūduriuojančius, kabančius ir kitokius statinius. Kai kurie buvo įgyvendinti praktiškai, kiti taip ir liko dūlėti brėžiniuose. Vis dėlto, projektas, kurį pasiūlė viena amerikiečių kompanija, pranoksta viską, tiesiog absoliučiai viską, ką apie netradicines statybas girdėjote iki šiol.

Debesų architektūros biuras (Clouds Architecture Office) pristatė naujausio savo projekto – „Analemma“ dangoraižio vizualizaciją. Niujorko architektų komandos sumanytas dangoraižis turėtų būti pats aukščiausias pasaulyje – pastato aukštis siektų apie trisdešimt kilometrų. Įspūdinga? Įspūdinga. Tačiau ne tai įdomiausia.

Kur kas labiau vaizduotę skatina ir pasitikrinti, ar nesapnuojame, verčia faktas, jog šis pastatas turėtų nesiekti žemės ir kaboti ore! Dangoraižis turėtų laikytis už viršūnės stipriais kabeliais pakabintas ant ~50 tūkst. kilometrų aukštyje skriejančio asteroido.

Remiantis kompanijos atstovų teigimu, projektas galėtų būti įgyvendintas pritaikant jų sugalvotą universalią orbitinio palaikymo sistemą. Nors nedetalizuojama, kaip, tačiau ši sistema turėtų nuolatos išlaikyti dangoraižį viename aukštyje.

Kompanijos atstovams šis sumanymas visai neatrodo utopija. Jie remiasi NASA, kuri jau 2021 metais žada įgyvendinti misijas, kurių tikslas – asteroidų „pagavimas“, krypties pakeitimas ir kitokios manipuliacijos, bei tikina, kad ateityje asteroidai bus visiškai suvaldyti ir tarnaus įgyvendinant įvairius žmonėms naudingus tikslus.

Toliau dar įdomiau. Dangoraižis turėtų kabėti viename aukštyje, tačiau jo padėtis nuolat keistųsi. Jis nepertraukiamai judėtų aštuoniukės formos trajektorija ir kasdien aplankytų Havaną, Panamos miestą, Niujorką ir kelioliką kitų miestų.

Pastatas būtų įvairialypės paskirties ir atitinkamai būtų padalintas į keletą sekcijų: prekybos bei pramogų skyrių, komercinių biurų, gyvenamojo ploto ir net sodo bei žemės ūkio paskirties sekcijas. Energiją pastatui užtikrintų saulės elementai, o vandens šaltiniu taptų debesys.

Kas nutiktų asteroidui praradus aukštį, kaip klostytųsi gyvenimo vaga dangoraižyje itin sunkių meteorologinių sąlygų metu, ir galų gale, kaip po galais į jį patekti, jei pastatas kabo ore? Atsakymai į visus šiuos klausimus kol kas lieka paslaptimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių