Estijoje aptiktas vikingų laikų lobis

  • Teksto dydis:

Estijos archeologai pristatė Vakarų Harjumoje rastus dirbinius, kurie gali būti datuojami vėlyvaisiais vikingų laikais, pranešė žiniasklaida.

Tarp šių radinių buvo ir du pakabukai, imituojantys kunigaikščio Jaroslavo laikų sidabrinę monetą iš Kijevo Rusios.

Šį radinį pernai lapkritį aptiko vienas archeologas mėgėjas, pranešė visuomeninio transliuotojo ERR naujienų portalas.

„Ypač didelio dėmesio verti rasti alaviniai pakabukai. Vienu metu buvo rasta dviejų rūšių papuošalų. Pirmieji veikiausiai buvo pagaminti Estijos teritorijoje. Antro tipo pakabukai panašūs į kadaise gamintus Novgorode. Be to, skrynioje taip pat radome alavinį krėslo elementą“, – sakė Talino universiteto archeologas Mauri Kiudsoo (Mauris Kiudsas).

Pasak jo, rastų daiktų specifika liudija, kad lobis priklausė vietos amatininkei. Ji galėjo žūti per vieną iš staigių antpuolių prieš gyventojus, o vieta, kur buvo paslėptos brangenybės, liko nežinoma.

„Du iš rastų pakabukų datuojami kunigaikščio Jaroslavo laikų kalyba. Jie imituoja sidabrinę monetą, kuri tada buvo apyvartoje; ant vienos jos pusės buvo kunigaikščio atvaizdas o ant kitos – Riurikaičių giminės ženklas. Šiandien žinoma tik apie aštuonių tokių monetų egzistavimą pasaulyje“, – sakė M.Kiudsoo.

Šį vertingą lobį ekspertai tyrė pasitelkę naujausias technologijas.

Jiems dar reikės nustatyti tikslų radinių amžių ir galimą jo kilmę, tačiau Estijos archeologai jau šiandien linkę manyti, jog tai yra vienas vertingiausių lobių, kada nors rastų šalies teritorijoje.


Šiame straipsnyje: vikingaiLobis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių