Garsiąją Kapitono uolą įveikė be apsauginės įrangos

  • Teksto dydis:

Laipiojimo uolomis garsenybė Alexas Honnoldas (Aleksas Honoldas) šeštadienį tapo pirmuoju žmogumi, įkopusiu į milžinišką Kapitono granito sieną (El Capitan) Josemičio nacionaliniame parke Kalifornijoje nesinaudojant virvėmis arba kokia nors kita apsaugine įranga.

A. Honnoldas baigė „laisvąjį solinį kopimą“ iki šios 914 metrų aukščio uolos viršūnės per beveik keturias valandas, nurodė JAV žurnalas „National Geographic“, įamžinęs šį istorinį žygį. Žurnalo tinklapyje paskelbtoje nuotraukoje matyti viršūnę pasiekęs besišypsantis 31 metų laipiotojas, dėvintis tik juodas kelnes.

Sakramento mieste vaikystę praleidęs A. Honnoldas, dabar gyvenantis Las Vegase, sakė jau mažiausiai aštuonerius metus svajojęs atlikti šį žygį.

„Kiekvienais metais atvykdavau (į Josemitį) ir žvelgdavau į šią sieną, – jis telefonu sakė dienraščiui „San Francisco Chronicle“. – Galvodavau: „Viešpatie, kaip galiu tai padaryti?“

A. Honnoldas pasakojo pradėjęs treniruotis įveikti sieną, laipiodamas ant jos su partneriais ir naudodamas virves. Kai kada jis užlipdavo ant viršūnės kalno šlaitu ir nusileisdavo nuo Kapitono.

Ekspertai sakė, kad šis kopimas peržengė ligšiolines ribas sporte, kuriam reikalinga aukšto lygio atletinė parengtis, gebėjimas prisiimti pasvertą riziką ir labai susikaupti.

„To dar niekada nebuvo padaryta anksčiau ... ir sunku įsivaizduoti, kad kas nors būtų bent priartėjęs prie to, ką nuveikė jis“, – sakė Danielis Duane'as (Danielis Dueinas), knygos „Kapitono uola: istoriniai žygiai ir radikalūs maršrutai“ (El Capitan: Historic Feats and Radical Routes) autorius.

„Jis yra visiškai vienas šio žaidimo viršūnėje“, – pridūrė žinovas.

Anksčiau į vientisą statmeną Kapitono sieną būdavo kopiama kelias dienas, naudojantis virvėmis, saugumo įranga ir su partneriu.

Pastaraisiais dešimtmečiais taip pat buvo praktikuojamas greitasis kopimas, kai alpinistų poros, naudodamosi virvėmis, stengdavosi įkopti į skardžio viršūnę per kuo trumpesnį laiką.

2015 metų sausį Tommy Caldwellas (Tomis Koldvelas) ir Kevinas Jorgesonas pirmieji įveikė Kapitoną „laisvuoju kopimu“ – naudodami vien savo raumenų jėgą ir apsauginę virvę, turinčią sulaikyti kritimo atveju. Jiedu tai atliko per 19 dienų.

A. Honnoldas pirmasis į šią įspūdingą uolą įkopė vienas, be jokios saugos įrangos ir vos per kelias valandas.

„Šioje arenoje kopti be virvių, kai menkiausias slystelėjimas tikrai būtų mirtinas, reikia nepaprastos savitvardos ir susikaupimo, – pabrėžė D.Duane'as. – Reikia didžiulių protinių pastangų, kad suvaldytum baimę ir susitelktum į tavęs laukiančią užduotį.“

Ekspertas pažymėjo, kad A. Honnoldas pasižymi retu gebėjimu ilgą laiką kontroliuoti baimę ir savo kūną.

„Jis pademonstravo stulbinamą grakštumą, patirdamas spaudimą“, – sakė laipiotojas Hansas Florine'as (Hansas Florinas), anksčiau kartu su A. Honnoldu įveikęs Kapitono sieną vadinamuoju Nosies maršrutu per rekordinį laiką – 2 val. 23 minutes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Raimondas

Raimondas portretas
Neįtikėtina, nuostabu, net baugu žiūrėti. Tiesiog kopimo dievas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių