Graikija pristatė pasauliui naują Akropolio muziejų

Atėnuose šeštadienį buvo atidarytas ilgai lauktas Akropolio muziejus, o Graikijos valdžia ta proga vėl pareikalavo, kad Britų muziejus grąžintų partenono šedevrus į tėvynę.

Graikijos prezidentas Carolos Papoulias per muziejaus atidarymo ceremoniją padidino spaudimą Didžiajai Britanijai grąžinti tas neįkainojamas vertybes.

"Šiandien visas pasaulis gali matyti surinktas svarbiausias partenono skulptūras, bet kai kurių skulptūrų trūksta; laikas užgydyti šio paminklo žaizdas grąžinant jam priklausančius marmuro dirbinius", – sakė prezidentas.

Moderniame pastate iš stiklo ir betono, kuris yra pastatytas Akropolio papėdėje, eksponuojamos Atėnų demokratijos aukso amžiaus skulptūros.

Iš naujojo muziejaus, kurio statyba atsiėjo maždaug 180 mln. dolerių (444 mln. litų), atsiveria vaizdas į "šventąją uolą", kur kadaise buvo partenonas.

Graikijos kultūros ministras Antonis Samaras taip pat išreiškė viltį, kad atidarius šį muziejų bus sugrąžintos partenono skulptūros iš Britų muziejaus.

Tos statulos, dar vadinamos "Elgino marmuru", iš pradžių puošė šią graikų šventovę, bet vėliau britų lordas Elginas jas išsivežė į Londoną ir 1817 metais jos buvo parduotos Britų muziejui.

Šių skulptūrų grąžinimo Graikijai priešininkai anksčiau teigė, kad Graikijoje nėra tinkamo muziejaus tokio masto ekspozicijai, tad dabar Graikijos vyriausybė viliasi, kad šis argumentas nebegalios.

Naujajame muziejuje eksponuojama maždaug 350 meno kūrinių ir skulptūrų, kurios anksčiau buvo nedideliame muziejuje Akropolio viršuje.

Trijų aukštų pastato, kurio bendras plotas – 23 tūkst. kvadratinių metrų, perdangų dalys yra stiklinės, todėl lankytojai vienu metu gali grožėtis visuose aukštuose esančiais eksponatais.

Trečiajame aukšte stovi Britų muziejuje esančių partenono marmuro skulptūrų kopijos, taip pat – dalis šventovės originalų, kurie buvo likę Atėnuose.

Britų muziejaus atstovai sakė, kad gali surengti laikiną muziejuje turimų partenono vertybių parodą Graikijoje, bet tik jei Graikija pripažins britų nuosavybės teisę į Elgino marmurą.

Muziejaus atstovai pažymėjo, kad ekspozicija Londone Elgino marmurą pateikia kaip pasaulinį kultūros paveldą.
Istorija: moderniame pastate iš stiklo ir betono, kuris yra pastatytas Akropolio papėdėje, eksponuojamos Atėnų demokratijos aukso amžiaus skulptūros.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių