JAV dėl retos infekcijos iš moters akies ištraukta 14 kirmėlių

  • Teksto dydis:

Viena Oregono gyventoja, kuriai iš akies lindo kirmėlės, laikoma pirmuoju žinomu atveju, kai šiais musių platinamais parazitais užsikrėtė žmogus.

2016-ųjų rugpjūtį 26 metų moteriai iš akies buvo pašalinta 14 nedidelių kirmėlių. Mokslininkai apie šį atvejį pranešė pirmadienį.

Pacientei Abby Beckley (Abi Bekli) 2016-ųjų rugpjūtį buvo diagnozuotos apvaliųjų kirmėlių Thelazia gulosa infekcija. Šios rūšies akių helmintai kartais apninka galvijus Jungtinių Valstijų šiaurėje ir Kanados pietuose, bet žmonių užsikrėtimo atvejų iki šiol nebuvo žinoma.

Šiuos parazitus paprastai perneša rudeninės musės (Musca autumnalis). Jos minta akies obuolį sutepančiomis ašaromis, sako mokslininkai.

A. Beckley jodinėjo ir žvejojo Gold Biče Oregone. Tai pakrantės rajonas, kuriame auginama daug galvijų.

Savaitę kentusi akies sudirgimą A. Beckley iš jos ištraukė kirmėlaitę. Moteris apsilankė pas gydytojus, bet daugumą kitų kirmėlių per kelias vėlesnes savaites išsitraukė pati.

Kirmėlės buvo permatomos, kiek daugiau nei centimetro ilgio.

Daugiau kirmėlių nebuvo rasta, visi simptomai išnyko.

Akių kirmėlės parazituoja kelių rūšių gyvūnuose, įskaitant kates ir šunis. Parazitus gali platinti įvairios musės.

Anksčiau buvo užregistruota atvėjų, kai žmonė užsikrėsdavo dviejų kitų Thelazia genties rūšių kirmėlėmis, bet žmonių užsikrėtimo Thelazia gulosa nebuvo žinoma, sakė JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDCP) darbuotojas Richardas Bradbury (Ričardas Bredberis), pagrindinis studijos autorius.

Minimas atvejis aprašytas žurnale „American Journal of Tropical Medicine and Hygiene“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių