JAV milijardierius surado paskandintą japonų šarvuotlaivį „Musashi“

  • Teksto dydis:

Amerikietis filantropas Paulas Allenas (Polas Alenas), vienas iš IT milžinės „Microsoft“ įkūrėjų, trečiadienį pranešė radęs jūros dugne netoli Filipinų krantų vieno iš didžiausių ir garsiausių Japonijos karo laivų nuolaužas, praėjus apie 70 metų po to, kai JAV pajėgos jį paskandino per Antrąjį pasaulinį karą.

Susijaudinę istorikai sakė, kad jeigu ši žinia bus patvirtinta, ji prilygs garsiojo transatlantinio lainerio „Titanic“ atradimui. Jie gyrė milijardierių, surengusį ekspediciją, per kurią buvo naudojamos šiuolaikinės technologijos ir kurios dalyviams tikriausiai pasisakė padaryti tai, ko nesėkmingai siekė daugelis kitų.

P.Allenas paskelbė internete nuotraukų ir vaizdo įrašų, kuriose, anot jo, matosi šarvuotlaivio „Musashi“ nuolaužos, kurias jo tyrimų laivas „M/Y Octopus“ surado apie kilometro gylyje, Sibujano jūros dugne.

„Antrojo pasaulinio karo šarvuotlaivis „Musashi sank“, nuskandintas 1944 metais, surastas“, – P.Allenas paskelbė „Twitter“ pranešime, kuriuo pasidalijo beveik 19 tūkst. kitų šio socialinio tinklo vartotojų.

Šis atradimas vainikavo aštuonerius metus trukusias „Musashi“ paieškas, per kurias naršant jūros dugną buvo naudojami keturių šalių istoriniai duomenys ir „pažangios technologijos“, sakoma P.Alleno pranešime, paskelbtame jo tinklalapyje.

„Man teko garbė prisidėti prieš šio karinių jūrų pajėgų istorijoje itin svarbaus laivo suradimo ir pagerbti jame tarnavusių žmonių neįtikėtinos drąsos atminimą“, – rašė P.Allen said.

Tinklalapyje įkeltuose po vandeniu nufilmuotuose vaizduose matėsi laivo sklendės, lėktuvų katapulta, pabūklų bokštelis ir dešiniojo borto inkaras.

Taip pat buvo parodyta laivo pirmagalio vieta, kurioje kadaise buvo pritvirtintas Japonijos imperatoriaus herbas – chrizantemos žiedas.

„Musashi“ buvo vienas iš trijų didžiausių karo laivų, pastatytų Japonijos per Antrąjį pasaulinį karą, sakė Japonijos Kurė jūrų muziejaus direktorius Kazushige Todaka (Kadzušigė Todaka).

„Esu beveik įsitikinęs, kad tai, kas buvo atrasta, yra šarvuotlaivis „Musashi“, – nurodė jis, pridūręs, kad šis atradimas yra labai svarbus istorijai.

„Per daugelį metų dėta daug pastangų surasti „Musashi“, bet jos visos žlugo. Man atrodo, kad tam karo laivo buvo lemta pasirodyti šiais metais, kai minimos Antrojo pasaulinio karo pabaigos 70-osios metinės“, – pabrėžė K.Todaka.

„Musashi“ buvo vienas iš trijų „Yamato“ klasės laivų, pastatytų Japonijos per karą. šis 263 metrų ilgio laivas, kartu su savo broliu dvyniu „Yamato“, buvo didžiausias kada nors pastatytas šarvuotlaivis. Trečiasis šios klasės laivas „Shinano“ statant buvo pertvarkytas į lėktuvnešį.

JAV karo lėktuvai paskandino „Musashi“ 1944 metų spalio 24 dieną per Leitės įlankos mūšio kulminaciją. Tas susirėmimas, per kurį JAV ir Australijos pajėgos įveikė japonus, laikomas visų didžiausiu Antrojo pasaulinio karo jūrų mūšiu.

Sibujano jūra, kur, kaip pranešama, buvo rastas „Musashi“, yra prie Visajų salų Filipinų centrinėje dalyje, kur vyksta intensyvi laivyba.

P.Alleno tinklalapyje paskelbtame pranešime sakoma, kad jis siekė surasti „Musashi“ dėl daugelio priežasčių.

„Nuo vaikystės mane žavėjo Antrojo karo istorija – buvau įkvėptas savo tėvo tarnybos JAV armijoje, – aiškino jis. – „Musashi“ yra tikras inžinerijos stebuklas, o širdyje būdamas inžinierius, jaučiu gilią pagarbą technologijoms ir pastangoms, skirtoms jo statybai.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių