Laivų pavadinimuose – ir „lietuviški“ paukščiai

Renkant laivų pavadinimus juose dažniausiai užfiksuoti žymūs žmonės, miestai, vietovės, tačiau yra ir išskirtinių pavadinimų laivų.

Žiemoja Lietuvoje

Po pasaulio vandenynus plaukioja, o gal tiksliau virš vandens skraido šimtai paukščių – laivų, kurių pavadinimai skirti paukščių rūšims atminti. 189 metrų ilgio sausakrūvio laivo pavadinimas „Redwing“ yra ne kas kita kaip baltabruvis strazdas (lot. – Turdus Iliacus). Šis paukštelis gyvena ir Lietuvoje.

Tokio pat ilgio sausakrūvis laivas „Kittiwake“ reiškia tripirštį kirą (lot. Rissa Tridastyla). Lietuvoje ši paukščių rūšis beveik nesutinkama. Jie veisiasi uolėtose šiaurinių jūrų pakrantėse.

190 metrų ilgio sausakrūvio laivo „Goldeneye“ pavadinimas reiškia antį klykuolę (lot. Bucephala Clangula). Ji paplitusi ir Lietuvoje – Nemuno pakrantėse, Kuršių mariose, žiemoja Baltijos pakrantėse.  

Panašumas į lietuvišką partiją

Visi šie laivai priklauso laivybos kompanijai „Eagle Shipping International LLC“. Jau jos pavadinime yra užkoduotas paukštis – erelis. Kompanija turi ir išskirtinč emblemą su ereliu. Jis kiek panašus į vienos Lietuvos partijos amblemą.

Kompanijos laivai plaukioja su Maršalų salų vėliava, pati kompanija registruota JAV - Niujorke. Jos laivai nuo 30 iki 60 tūkst. tonų talpos. Kompanija save įvardina kaip vienu iš balkerinės laivybos lyderių pasaulyje.

Iš viso kompanija turi apie 50 didelių sausakrūvių laivų. Laivyne yra ir daugiau laivų su paukščių pavadinimais. Pavyzdžiui, „Oriole“ yra Volungė, „Canary“ – kanarėlė, „Thrasher“ – uolėtas kalviukas, „Kingfisher“ – žuvininkas. Šis paukštelis gyvena ir Lietuvoje. Jis yra retas, įrašytas į Lietuvos Raudonąją knygą.

Pavadinimuose – vien paukščiai

„Eagle Shipping International LLC“ laivų pavadinimuose yra net kelių rūšių ereliai. Tarp laivų pavadinimų yra ir tokie - „Petrel“ (audronaša) „Skua“ (arktinis plėšikas) – į kirus panašus paukštis,  „Pegasus“ (pegasas – mistinis paukštis), „Shrike“ (medšarkė), „Bittern“ (baublys), „Tern“ (žuvėdra), „Sparrow“ (žvirblis), „Crane“ (gervė), „Nighthawk“ (naktinukas), „Owl“ (pelėda), „Jay“ (kėkštas), „Grebe“ (kragas), „Harrier“ (lingė), „Falcon“ (sakalas).  

„Eagle Shipping International LLC“ laivai-paukščiai plaukioja įvairiuose vandenyse nuo Brazilijos iki Azijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JŪREIVIS

JŪREIVIS portretas
Tai reikia paminėti ir UAB BALTLANTA.Jos laivai irgi paukščiai:ERELIS,KIRAS, SAKALAS,KOVAS,BALANDIS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių