Neįgali 16-metė afganė pasaulį stebina savo piešiniais

Afganistaną Jungtinės Tautos (JT) paprastai giria dėl milžiniško šuolio sudarant galimybes berniukams ir mergaitėms eiti į mokyklą, tačiau neįgaliems vaikams sąlygos mokytis vis dar nesudarytos. Tiesa, viena iš jų, šešiolikmetė Robaba Mohammadi iš Kabulo, piešti išmoko pati.

Burna tapanti mergaitė, kurios kūnas nuo gimimo beveik visiškai paralyžiuotas, savo kūriniais dabar tarptautinei bendruomenei garsiai kalba apie kitokį Afganistaną, kuriame įmanoma įgyvendinti savo svajones. 

Tiesa, kai trims jos seserims ir dviem broliams NATO sąjungininkai, nuvertę talibus, atvėrė neregėtas galimybes mokyklose, Robaba ten eiti nepajėgė.

„Jaučiausi beviltiškai, kai broliai ir sesės eidavo į mokyklą palikdami mane vieną. Sakydavau sau, kad jie gerokai jaunesni, bet daug daugiau žino, moka rašyti, o aš net savo vardo nesugebu parašyti. Verkdavau po du–tris kartus per dieną“, – pasakoja Robaba.

Tačiau prieš dvejus metus, užuot liejusi ašaras, Robaba pasiryžo pati išmokti piešti ir rezultatai taip abstulbino, kad į jos namų duris Kabule pasibeldė tarptautiniai žurnalistai. Tarp Robabos piešinių – Kanados premjeras Justinas Trudeau bei iš Afganistano kilusi Kanados politikė Maryam Monsef. Kanada Robabai atrodo tarsi svajonių šalis ir būtent ten ji norėtų atidaryti savo pirmą parodą. Tačiau dar didesnė svajonė lieka mokykla.

32,5 milijono gyventojų turintis Afganistanas, pasak Jungtinių Tautų, švietimo srityje padarė milžinišką šuolį ir dabar mokyklose mokosi ne vienas milijonas berniukų, kaip buvo talibų laikais, o 8 milijonai vaikų, tarp kurių – beveik 40 procentų mergaičių.

Tačiau sąlygos mokytis tokiems neįgaliems vaikams, kaip Robaba, kol kas lieka nesudarytos. Jaunoji dalininkė – optimistė ir sako savo piešiniais norinti liudyti jau apie visai kitokį Afganistaną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių