Didvyriui už įspūdingą keturmečio išgelbėjimą – pilietybė

  • Teksto dydis:

Jaunas vyras iš Malio, puolęs gelbėti ant ketvirto aukšto balkono krašto pakibusį keturmetį vaiką, Prancūzijoje sekmadienį buvo vadinamas didvyriu.

Negalvodamas apie savo paties saugumą Mamoudou Gassama (Mamudu Gasama) be jokių pagalbinių priemonių užsikorė pastato fasadu ir įkėlė vaiką į balkoną.

Vaikui išgelbėti M. Gassamai prireikė kelių sekundžių. Įspūdingas žygis buvo nufilmuotas ir socialiniuose tinkluose peržiūrėtas milijonus kartų.

Incidentas įvyko šeštadienį maždaug 20 val. (21 val. Lietuvos laiku) Paryžiaus šiaurėje.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip 22 metų M. Gassama plikomis rankomis kariasi aukštyn iš balkono į balkoną, o kitas vyras ketvirtame aukšte, persisvėręs iš gretimo balkono, bando išlaikyti pakibusį vaiką.

Pasiekęs ketvirtą aukštą M. Gassama įlipo į vaiko namų balkoną ir ranka pačiupo mažametį.

Į įvykio vietą atvykę ugniagesiai rado vaiką jau išgelbėtą.

„Laimei, ten buvo žmogus, fiziškai stiprus ir turėjęs drąsos lipti ir pasiekti vaiką“, – naujienų agentūrai AFP sakė ugniagesių departamento atstovas.

Paryžiaus merė Anne Hidalgo (An Hidalgo) socialiniame tinkle „Twitter“ gyrė jaunąjį migrantą už drąsą ir asmeniškai paskambino jam šiltai padėkoti.

„Jis man paaiškino, kad atvyko iš Malio prieš kelis mėnesius, svajodamas susikurti gyvenimą čia. Pasakiau jam, kad jo didvyriškas poelgis yra pavyzdys visiems piliečiams ir kad Paryžiaus miestas, aišku, labai norės padėti jam įsikurti Prancūzijoje“, – pridūrė merė.

24 valandos po vaiko išgelbėjimo žurnalistų susektas M. Gassama sakė, kad veikė negalvodamas.

„Pamačiau, kaip visi šie žmonės šaukia, mašinos signalizuoja. Tiesiog užlipau ir, ačiū Dievui, išgelbėjau vaiką“, – sakė jis.

„Išsigandau (jau) išgelbėjęs vaiką ... (Kai) nuėjome į svetainę, ėmiau drebėti, vos pastovėjau ant kojų, turėjau atsisėsti“, – pridūrė jis.

Kaip rodo pradinis pareigūnų tyrimas, vaiko tėvų tuo metu namie nebuvo.

Tėvas vėliau buvo sulaikytas apklausai dėl vaiko palikimo be priežiūros ir turi stoti prieš teismą, sakė šaltinis teismų sistemoje. Vaiko motinos tuo metu nebuvo Paryžiuje.

Prezidentas pasiūlė pilietybę

Jauną vyrą pirmadienį pagerbė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas), kuris jam pasiūlė šalies pilietybę.

Dvi dienos po to, kai negalvodamas apie savo paties saugumą M. Gassama Žmogaus-voro stiliumi užsikorė pastato fasadu ir įkėlė vaiką į balkoną, didvyriu vadinamą migrantą E. Macronas priėmė  prezidentūros rūmuose.

„Visi dokumentai bus sutvarkyti“, – nacionaliniu didvyriu tapusiam sportiškam 22 metų M. Gassamai pasakė E. Macronas, turėdamas omenyje jo imigracinį statusą.

Per susitikimą, kuris buvo tiesiogiai transliuojamas prezidento „Facebook“ puslapyje, E. Macronas įteikė M. Gassamai medalį už drąsą ir pasiūlė jam įsidarbinti ugniagesiu.

„Apie nieką negalvojau. Tiesiog lipau aukštyn“, – pasakodamas apie šeštadienio incidentą prezidentui pasakė M. Gassama, kuris vilkėjo džinsus ir margus marškinius trumpomis rankovėmis.

„Bravo“, – atsakė E. Macronas.

„Aš laimingas, nes pirmą kartą gavau tokį apdovanojimą“, – gavęs medalį pasakė M. Gassama, kuris į Prancūziją atvyko 2017 metų rugsėjį ir gyvena imigrantų bendrabutyje.

Ši istorija iškart buvo pradėta lyginti su kito didvyriu vadinamo migranto iš Malio veiksmais padedant gelbėti gyvybes per teroro ataką 2015 metų sausį.

Lassana Bathily (Lasana Batili) per džihadistų ataką žydų prekybos centre, kur žuvo keturi žmonės, padėjo paslėpti įkaitus šaldymo kambaryje.

L. Bathily taip pat buvo suteikta Prancūzijos pilietybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Lituvoje iškart apkalta prezidentui būtų pradėta.

Vladas

Vladas portretas
Nesu detektyvas,bet peržiūrėjus keletą kartų,man kilo abejonės, ar tas įvykis kartais nesurežisuotas.Nenustebčiau,kad tokių,,gelbėjimų" bus daugiau.

nuostaba

nuostaba portretas
Jeigu gelbėtojui suteikia, tai negelbėjusiems - atimti?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių