Piratų lobiai: legendos ir tikrovė

Už savo šlovę jūrų piratai turi būti dėkingi ne tik dėl pagražintų pasakojimų apie jų drąsius žygius, bet ir dėl gandų apie jų paslėptus didžiulius lobius.

Pelningas verslas

Piratų klestėjimo laikais, XVI-XVIII amžiais, jūromis buvo pervežama daug tauriųjų metalų, brangakmenių ir kitokių ne mažiau vertingų užjūrio prekių. Brangiomis prekėmis pakrautų laivų užpuldinėjimas tuomet buvo pelningas verslas. Kai kuriems piratų vadeivoms pavyko sukaupti didelius turtus. Nenuostabu, kad ilgainiui pasklido legendos apie didžiulius lobius, kuriuos piratai neva paslėpė negyvenamose salose ir kitose atokiose vietose.

Iš kartos į kartą perduodami pasakojimai apaugdavo keisčiausiomis smulkmenomis, pagimdydavo naujas fantastines istorijas. Kaip ir reikėjo tikėtis, tokios legendos dažniausiai būdavo žmonių vaizduotės vaisius. Ir tik kai kurios iš jų turėjo realų pagrindą.

Paslapties neišdavė

Vienas iš piratų lobių, patvirtintų dokumentais, yra kapitono Viljamo Kido (1645-1701) kažkur paslėptos brangenybės. Kuo šis jūrininkas buvo iš tiesų, neaišku iki šiol. Vieni jį laikė drąsiu plėšiku, kiti – nešvarių politinių žaidimų ir prekybinių machinacijų auka. Tačiau visi sutaria dėl vieno: kapitonas V.Kidas turėjo brangenybių ir laikė jas kažkur paslėpęs.

Daugybė nuotykių ieškotojų jau kelis šimtmečius bando įspėti pomirtinę Kido paslaptį ir rasti tą vietą, kur piratų kapitonas buvo paslėpęs legendinius lobius. Apie jų egzistavimą mažai kas abejoja. Juk dar prieš įvykdant jam mirties bausmę, V.Kidas kreipėsi į Bendruomenės rūmus, prašydamas jo pasigailėti už nurodymą kur paslėpti jo lobiai.

Laiške teisiamasis pranešė, kad plėšikaudamas įvairiose vietose jis paslėpė aukso, sidabro ir brangakmenių, kurių vertė didesnė negu 100 tūkstančių svarų sterlingų. Siūlydamas šiuos lobius vyriausybei kaip atlyginimą už pasigailėjimą, V.Kidas prašė skirti jam laivą. Plaukdamas šiuo laivu kaip belaisvis, jis nurodytų kur ieškoti lobio.

V.Kido prašymas buvo atmestas. Gal juo netikėjo, o gal bijojo, kad kelionės metu jį gali išvaduoti buvę kapitono bendrai piratai. Britanijos karūnos naudai buvo konfiskuotas tik V.Kido turtas, o taip pat depozitai, kuriuos jis buvo padaręs įvairių asmenų vardu prieš patekdamas į kalėjimą. Konfiskuotų daiktų sąrašas, surašytas ant pageltusio pergamento, iki šiol saugomas valstybiniame Didžiosios Britanijos archyve.

Ką paslėpė Morganas?

Henris Morganas (1635-1688) laikomas vienu iš sėkmingiausių piratų per visą jūreivystės istoriją. Plėšikaudamas jūrose, jis susikrovė nemažą turtą, nusipirko cukrašvendrių plantacijas, tapo Jamaikos vicegubernatoriumi. Apie jį iki šiol sklando legendos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių