Prancūzijos provincijos bibliotekos lentynoje rastas 14 mln. litų vertės lobis

  • Teksto dydis:

Jis tarp knygų nepastebėtas ir nepaliestas pradulkėjo beveik 400 metų – nuo 1623-iųjų. Jį rado Saint Omero miestelio bibliotekininkas Remy Cordonnier.

Tai – nepaprastai reta ir pasakiškai brangi Viljamo Šekspyro knyga „First Folio“ – pirmasis bardo pjesių rinkinys. Viena geidžiamiausių pasaulyje knygų vertinama 3,5 mln. svarų (apie 14 mln. litų). Bibliotekininkas R. Cordonnier brangenybę rado pūsdamas dulkes nuo senų knygų ir ruošdamas jas ekspozicijai. Manoma, kad prancūzų skaitytojams ši knyga tiek metų į akis nekrito todėl, kad ji parašyta anglų kalba, nors jos svarba literatūros pasaulyje yra milžiniška.
„Staiga supratau, kad tai gali būti neidentifikuotas didžiulės istorinės ir intelektinės vertės leidinys „First Folio“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo radinio autorius. Tai – 231-oji pasaulyje rasta šios knygos kopija ir antroji Prancūzijoje.“

Knygos egzempliorius buvo išspausdintas praėjus 7 metams po V. Šekspyro mirties. Praėjusį šeštadienį jos autentiškumą patvirtino „First Folio“ ekspertas iš Nevados universiteto (JAV) Ericas Rasmussenas.

Knyga „First Folio“ – 36 V. Šekspyro pjesių rinkinys. Nors leidinys išsilaikęs gerai, jame trūksta 30 puslapių – taip pat ir titulinio. Galbūt dėl pastarosios aplinkybės knyga liko nepastebėta ne vieną šimtmetį.

Dr. E. Rasmussenas apie „First Folio“ yra išleidęs knygą, pavadinimu „The Shakespeare Thefs“ („Šekspyro kūrinių vagys“). Joje pasakojama, kaip šios knygos kopijų (iš viso jų – 750 egzempliorių) visais įmanomais būdai ieškoma visame pasaulyje. Jos egzempliorius medžiojo ir tatuiruoti Tokijo gangsteriai, ir ekscentriški, asketiški milijardieriai, ir slapti knygų žinovai. E. Rasmusseno knygoje pasakojama apie kelis egzempliorius, iš kurių buvo išplėšta keletas puslapių, bei apie vieną ypatingą egzempliorių – su puslapiuose įstrigusia kulka.

Kaip teigiama Folgerio Šekspyro bibliotekos Vašingtone (JAV) svetainėje, „First Folio“ yra vienintelis 18-os V. Šekspyro kūrinių šaltinis – jų nėra jokioje kitoje Šekspyro knygoje. Vienas iš to aštuonioliktuko – pjesė „Makbetas“. Jei pasaulyje nebūtų likę nė vieno „First Folio“ egzemplioriaus, tokios pjesės pasaulis taip ir nebūtų sužinojęs.

Iki savo mirties 1616 m. V. Šekspyras buvo menkai vertinamas. Tačiau po 7 metų du geriausi jo bičiuliai Johnas Heminhe ir Henry Condellas sudarė 36 jo pjesių rinkinį ir išleido knygos "First Folio" pavidalu. Tai – autentiška komedijų, dramų ir tragedijų rinktinė, kuri anuomet kainavo 1 svarą. Knyga buvo išleista pagerbti brangaus bičiulio V. Šekspyro atminimą. Tituliniame jos puslapyje buvo atspausdintas knygos autoriaus portretas. Jis buvo vienas iš labai retų rašytojo atvaizdų.

Saint-Omero bibliotekos Francoise Ducroquet direktorius pareiškė, kad Prancūzija šios knygos neparduos – ji bus saugoma bibliotekos seife, kartu su kitomis neįkainojamomis relikvijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oioijoj

oioijoj portretas
be abejo tai brangenybė kodėl jos neeksponuoti muziejiuje tai įdomu pametyti nors tiems kas lanko muziejus vertingi eksponatai žmones labai domina leitų liaudžiai pasikultūrint

vv

vv portretas
Na,rado ir rado,o nauda... Laikys seife,tai galejo ir nerasti,juk niekas nepasikeite.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių