Prarasti „Faberge“ sidabriniai peiliai netikėtai rasti Lenkijoje

  • Teksto dydis:

Šių įrankių turėjo nelikti prieš šimtą metų – po Spalio revoliucijos Rusijoje jie galėjo būti išlydyti kartu su kitais gryno sidabro įrankiais, pagamintais legendinio Imperinės Rusijos juvelyro Peterio Carlo Faberge (Pėterio Karlo Faberžė).

Vis dėlto du peiliai iš šios „Faberge“ kolekcijos neseniai visai netikėtai rasti Lenkijoje.

Pasibaigus 1917 metų revoliucijai, per kurią nuverstas caras Nikolajus II, bolševikų valdomai Rusijai reikėjo pinigų karams ir savo galiai įtvirtinti. Dėl šių priežasčių buvo nacionalizuotas vertingas turtas, priklausęs priešrevoliucinei aukštuomenei, carui, aristokratų ir buržuazijos šeimoms, bei Rusijos Ortodoksų Bažnyčiai.

Rankų darbo aukso ir sidabro lėkštės bei taurės buvo išlydytos, siekiant išgauti taurųjį metalą. Daugiau nei 100 sidabro dirbinių – lėkščių, indų ir stalo įrankių, P.C.Faberge pagamintų Sankt Peterburgo turtingai ir kilmingai Klechų šeimai – ištiko toks pats likimas.

Tačiau, panašu, kad ne viskas buvo prarasta. „Du peiliai, skirti žuviai, vienas – serviravimui, 35 centimetrų ilgio, o kitas – asmeniniam naudojimui, 21 centimetro ilgio, stebuklingai išliko“, – AFP pasakojo, lenkų meno istorikas ir „Faberge“ ekspertas Adamas Szymanskis (Adamas Šymanskis).

Vertingi daiktai

„Iki šiol meno istorikai ir „Faberge“ fondas manė, kad visas šis indų ir stalo įrankių rinkinys prarastas visiems laikams“, - sakė A.Szymanskis. Tačiau, A.Szymanskis atskleidė, kad du peiliai iš šio rinkinio išliko, nes vienam Raudonosios armijos kareiviui 1918 metais jais sumokėta už darbą lydant likusį neogotikinio stiliaus stalo įrankių rinkinį.

1921 metais kareivis peilius pardavė vienam lenkų gydytojui. Mažai žinoma apie peilių buvimo vietą pokario metu, išskyrus tai, kad jie išliko šios vienos šeimos nuosavybė. Peiliai buvo parduoti 2016 metais.

Pasak A.Szymanskio, įrankiai yra unikalūs savo neogotikiniu dizainu, kurį P.C.Faberge naudodavo itin retai.

Istorija siekia dar 1900 m.

Barabara Kelch-Bazanova, kuri prieš santuoką gavo vieną didžiausių palikimų to meto Rusijoje, už reikšmingą 125 tūkst. rublių sumą iš vokiečių ir danų kilmės rusų juvelyro P.C.Faberge užsakė šiuos sidabro dirbinius.

P.C.Fabergė 1870 metais paveldėjo savo tėvo verslą ir tapo žymus dėl brangakmeniais papuoštų auksinių velykinių kiaušinių, kuriuos jis kūrė carui.

Aleksandras III užsakė pirmą kiaušinį iš Peterio Carlo Faberge, kaip dovaną savo žmonai Marijai Feodorovnai.

Ją tokia dovana taip sužavėjo, kad P.C.Faberge buvo paskirtas Rusijos imperatoriškų rūmų juvelyru.

Neogotika

Juvelyras Romanovams pagamino 52 kiaušinius ir dar septynis – Kelchų šeimai. Visi kiaušiniai kruopščiai puošti auksu ir brangakmeniais, bei pusbrangiais akmenimis. Jie sukurti skirtingais meno stiliais – rokoko, ampyro ir Liudviko XVI.

Barbara Kelch-Bazanova gyveno Sankt Peterburge ir buvo labai turtinga, nors buvo maskviečių pirklių dukra. Jos vyras buvo kilmingas žmogus, o ji pati siekė kuo aukščiau iškilti praretėjusiose Rusijos aristokratų gretose. Sidabro dirbinių rinkinys, kurį ji užsakė iš Faberge, buvo skirtas 32 žmonėms. Juo norėta sužavėti svečius, pakviestus vakarienės į neogotikinę Kelchų rūmų pobūvių salę, kuri išsilaikė per revoliuciją.

„Neabejoju, kad „K“ raidė matoma ant peilių yra lygiai ta pati kokią matome įraižytą Kelchų pobūvių salėje, – sako A.Szymanskis. – Ant įrankių taip pat yra „Faberge“ antspaudas... ryškiai matosi „Faberge“ vardas, parašytas kirilica.“

Sidabro dirbinių rinkinys nufotografuotas 1902 metais, „Faberge“ darbų parodai, kurią surengė Marija Feodorovna, ir šios nuotraukos suteikia vaizdų įrodymą, kad įrankiai autentiški.

Po skyrybų Barbara Kelch 1905 metais persikėlė gyventi į Maskvą ir, pasak A.Szymanskio, su ja tikriausiai iškeliavo ir sidabro rinkinių rinkinys. Deja būtent Maskvoje, po revoliucijos, sidabro dirbinių rinkinys konfiskuotas ir sunaikintas.

Milijonas eurų?

Anot A.Szymanskio, minėtas rusų kareivis, gavęs šiuos du išlikusius peilius, gana greitai juos kartu su kitomis vertybėmis pardavė lenkui Jozefui Wolskiui (Jozefui Volskiui). Jų dabartinis savininkas yra lenkų kolekcininkas, kuris ir sužinojo, kad šie įrankiai priklausė „Faberge“ rinkiniui, kai dėl jų kreipėsi į A.Szymanskį. Peiliai dabar saugomi banko seife.

A.Szymanskio teigimu, vienas JAV kolekcininkas jau pasiūlė milijoną eurų už abu peilius, o anonimiškas rusų kolekcionierius irgi išreiškė susidomėjimą.

AFP susisiekė su dviem juvelyrikos ekspertais, kurie neabejojo peilių autentiškumu, bet jie buvo skeptiškesnės nuomonės apie įrankių vertę.

„Stalo įrankiai yra gaminami masiškai ir jų vertė niekada nebūna labai įspūdinga“, – sakė vokiečių ekspertas ir „Faberge“ muziejaus Sankt Peterburge patariamosios tarybos narys Alexander’as von Solodkoffas (Aleksandras fon Solodkovas). „Vertingiausios buvo pagrindinės rinkinio dalys“, – pridūrė jis.

„Jeigu būčiau peilių savininkas, iš karto sutikčiau su milijono eurų pasiūlymu!“, – kiek ironiškai sakė vienas prancūzų ekspertas Maximas Charronas (Maksimas Šaronas). „Nors labai reti ir įdomūs, jie tėra stalo įrankiai“, – AFP sakė jis.


Šiame straipsnyje: FabergeFaberge peiliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

famous

famous portretas
Taip, jie tik stalo įrankai, bet su labai įdomia ir garsia istorija. Už ją ir mokama, o ne už peilius kaip stalo įrankius, ir ne už sidabrą iš kurio tie peiliai padaryti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių