Seniausias pasaulio vyras švenčia 113-ąjį gimtadienį ir ruošiasi Bar micvai

  • Teksto dydis:

Izraelyje gyvenančiam seniausiam pasaulyje vyrui ketvirtadienį sukako 113 metų, bet Holokaustą išgyvenęs ilgaamžis ruošiasi Bar micvos, berniukų iniciacijos į vyrus, ritualui kurį prieš 100 metų praleido.

Praktikuojantis judėjas Yisraelis Kristalas (Israelis Kristalas) gimė Žarnuvo kaime (dabar tai – Lenkijos teritorija) 1903 metų rugsėjo 15 dieną, keliais mėnesiais anksčiau nei broliams Wrightams (Raitams) pavyko pirmasis skrydis. Dabar vyriškis gyvena Haifos uostamiestyje.

Seniausiu pasaulyje vyru Guinnesso (Gineso) rekordų knygos sudarytojai jį pripažino kovo mėnesį.

Nors pagal Grigaliaus kalendorių Y.Kristalui 113 metų sukako ketvirtadienį, jo šeima šį garbų gimtadienį švęs rugsėjo pabaigoje pagal Hebrajų kalendorių, sukaktuvininko duktė Shula Koperstoch sakė naujienų agentūrai AFP.

Šventėje numatyta ir Bar micvos ceremonija, kuri vyks vėluodama 100 metų. Bar micva yra vienas svarbiausių ritualų žydų gyvenime. Paprastai į vyrus įšventinami 13 metų berniukai, kurie pagal žydų judėjų įstatymus nuo šio amžiaus tampa atsakingi už savo veiksmus. 1916 metais Y. Kristalas negalėjo dalyvauti ceremonijoje, nes prieš tris mėnesius buvo mirusi jo motina, o tėvas per Pirmąjį pasaulinį kartą tarnavo Rusijos armijoje.

„Mano tėvas yra religingas ir 100 metų meldžiasi kas rytą, bet jis niekada neturėjo savo Bar micvos“, – sakė jo duktė. Šventėje dalyvaus maždaug 100 šeimos narių, tačiau jos tiksli data ir vieta yra laikomos paslaptyje, siekiant išvengti žurnalistų antplūdžio, kalbėjo Sh. Koperstoch. Paklausus apie tėvo sveikatą, duktė atsakė: „Jis sensta“. 

Po Pirmojo pasaulinio karo Y. Kristalas persikėlė į Lodzę, dirbo ten veikusiame šeimos konditerijos fabrikėlyje, susituokė ir susilaukė dviejų vaikų. Tačiau per Antrojo pasaulinio karo nacių okupaciją miesto žydų rajonas, kuriame jis gyveno, buvo paverstas getu ir Y. Kristalas buvo išsiųstas į Aušvico koncentracijos stovyklą. Šioje stovykloje nuo 1940 iki 1945 metų mirė ir buvo nužudyta daugiau nei 1,1 mln. Europos žydų. Stovykloje Y. Kristalas neteko žmonos ir dviejų vaikų, bet pats išgyveno, nors karo pabaigoje svėrė vos 37 kilogramus.

Persikėlęs į Izraelį, kuriame gyvena daugiau nei šešis dešimtmečius, Y. Kristalas dar kartą vedė, susilaukė sūnaus ir dukters, atidarė saldumynų parduotuvę.

Y. Kristalas yra ketveriais metais jaunesnis už seniausią pasaulio moterį italę Emmą Morano (Emą Morano), kuriai lapkritį sukanka 117 metų. Prieš Y. Kristalą seniausio pasaulyje vyro titulą turėjęs japonas Yasutaro Koide (Jasutaras Koidė) mirė šių metų sausį, būdamas 112 metų.

Guinnesso knygos duomenimis, daugiausia metų išgyvenusio žmogaus rekordas priklauso 122 metų prancūzei Jeanne-Louise Calment (Žanai-Luizai Kalman), mirusiai 1997 metais.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių