Senolių patirtis pranašauja šaltą žiemą

Meteorologai dar nesiryžta prognozuoti, kokia bus žiema. Pagal senolių pastebėjimus ji turėtų prasidėti po mėnesio ir bus šalta bei snieginga.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininkas Lionginas Pakštys tvirtino, jog savaitgalį ir ateinančią savaitę tęsis rudeniški, lapkričiui būdingi orai.

Bus apsiniaukę, debesuota. Protarpiais galimi krituliai. Daugiausia lietus, tačiau šiandien galima ir šlapdriba. Naktimis oro temperatūra nukris iki 0–3, dienomis tepakils iki 2–5 laipsnių šilumos.

Nesitikima ir smarkių vėjų. Pietryčių vėjas iki 8–10 metrų per sekundę sustiprėti gali šeštadienį. Antradienį numatoma, jog jo greitis sieks iki 10–15 metrų per sekundę. Pietryčių vėjas pereis į pietvakarių.

„Staigios žiemos kol kas nesulauksime. Sunku nuspėti, kada ji prasidės. Jau daug metų nėra pastovios žiemos. Ypač pajūryje. Užeina šalčio banga, oro temperatūra kelias dienas būna nukritusi iki kelių laipsnių šalčio, o paskui vėl tampa pliusine“, – tvirtino L.Pakštys.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėja dr. Audronė Galvonaitė pabrėžė, jog apie žiemos prognozes kalbėti dar anksti.

„Dar negalime nustatyti, kas rudenį laukia. Iš kur ateina oro masės, tą ir turime. Net iš tendencijų dėl klimato kaitos negalima pasakyti, kas laukia“, – aiškino A.Galvonaitė.

Klaipėdos etnokultūros centro etnologė Valerija Jankūnaitė pasakojo, jog senoliai tikėdavo, kad jei per Martyną antys ant ledo, tai per Kalėdas – ant vandens. Jei lapkritį pasirodė pirmasis sniegas, po mėnesio prasidės tikra žiema. Jei lapkritį lyja, kaip dabar, žiema bus snieginga. Jei minėtą mėnesį šąla, žiema bus lengva ir šilta.

Pasak A.Galvonaitės, senolių pastebėjimais neverta vadovautis: „Tais laikais nebuvo nei tiek mašinų, nei tiek pramonės. Be to, pastebėjimai gali būti ir netikslūs. Tai – daugiau žaidimas“.

V.Jankūnaitės nuomone, senolių pastebėjimais galima vadovautis nebent kaime.

„Žiūrėdamas į dangų mieste, nieko daug nepasakysi. Dangus yra pažeistas, oras kitas. Tad, kai miestiečiai pradeda kalbėti apie orą pagal senolių pastebėjimus, man tai sukelia šypsnį. Tikiu, jog kaime pro langą pažiūrėję senoliai gali nuspėti orą“, – pabrėžė etnologė.


Senolių pastebėjimai:

Jei per Visus šventus (lapkričio 1 d.) šąla – bus lengva žiema.

Jei lapkritį sninga ir šąla, sausis bus gražus.

Jei spalis miglotas – žiemą gausiai snigs.

Jei putinas, šermukšnis pilnas uogų, o ant lazdynų – daug riešutų, bus žiema šalta.

Jei sniegas užkrinta medžių lapus – bus švelni žiema.

Koks rugpjūtis – toks vasaris.

Kokia liepa, toks ir sausis.

Jei birželis karštas, gruodis bus šaltas.

Jei per Sekmines šlapia, per Kalėdas bus daug sniego.

Jei vasara lietinga, žiemą bus daug sniego.

Jei vasario antrąją kyla pūga – žiema ilgai karaliaus.

Kuo skaistesnė saulė žiemą, tuo šaltis stipresnis.

Jei žiemos naktį šerkšnas, diena bus graži.

Jei žiemą griaudžia perkūnija, lauk stipraus vėjo.

Dūmai kyla aukštyn – lauk giedros.

Varnos medžių viršūnėse pranašauja didelį šaltį.

Varnos rėkia prieš pūgą.

Jei žiemą leidžiasi raudona saulė – šals.


Šiame straipsnyje: orai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Krizinis

Krizinis portretas
Jei kišenėje vejai pučia, lauk bado ir šaltos žiemos.

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Kuo toliau į šiaurę ,tuom bomžų gretos retesnės .Taigi džiaukimės šalčio išmonėmis , o jaunąjai kartai kartai taktiškai priminkime , kar pas mus ne ekvatorinė Prancūzijos valdoma Martinika , kur sardinės šokinėja į krantą , bananai krinta į burną ,jeigu miegi prasižiojęs ,o vanduo jūroje karštesnis negu vonioje ir druskos reumato susuktiems kaulams per akis. Taigi Martinika toli , o susikurti panasias sąlygas Lietuvoje gali tik dirbdamas, ir neleisdamas vogti ar švaistyti valdžioje esntiems. Rusai ,nuvykę į Vokietiją po po karo praėjus 15 metų, suprasdavo -kas laimėjo karą.Pas mus praėjo jau daugiau , o mes atrodo dar išvadų nepadarėme ir neapsisprendėme kaip dirbsime ir kaip elgsimės su vagimis....
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių