Smurto protrūkis: uždraudus plastiką pirkėjus užvaldė „maišelių įsiūtis“

  • Teksto dydis:

Dešimtys prekybos centrų darbuotojų patyrė užgauliojimų dviem dideliems Australijos bakalėjos parduotuvių tinklams pabandžius įvesti vienkartinių plastiko maišelių draudimą, o vienas susierzinęs pirkėjas net buvo sugriebęs parduotuvės darbuotoją už gerklės.

„Woolworths“ ir „Coles“ pernai paskelbė planus savanoriškai visoje šalyje pašalinti iš savo parduotuvių nemokamus plonus plastikinius maišelius ir vietoje jų pasiūlyti aplinkai mažiau kenkiančius daugkartinius maišelius po 15 Australijos centų (9,5 eurocento).

„Coles“ draudimas įsigaliojo sekmadienį, o „Woolworths“ – dar birželio 20-ąją, bet kompanija dėl klientų skundų buvo priversta 10 dienų atidėti šios priemonė įgyvendinimą. Klientų pyktis pirmiausia užgriuvo parduotuvių darbuotojus.

Pardavėjų profesinės sąjungos „Shop, Distributive and Allied Employees' Association“ tyrimas parodė, kad surengus minėtų tinklų darbuotojų apklausą buvo gautas 141 atsakymas, o 61 respondentas nurodė patyręs užgauliojimų.

Tarp jų yra vienos Vakarų Australijos parduotuvės darbuotoja, kurią klientas užsipuolė išgirdęs, kad parduotuvėje nėra nemokamų plastikinių maišelių.

„Klientas savitarnos skyriuje garsiai keikė darbuotoją, – pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė profesinės sąjungos sekretoriaus padėjėjas Benas Harrisas (Benas Harisas). – Ji parūpino jam nemokamų maišelių ir atsiprašė.“

Tuomet klientas suklydo ir du kartus nuskenavo prekę, bet kai ta pati darbuotoja atėjo padėti, „jis priėjo prie jos iš už nugaros ir rankomis apglėbė jai gerklę“, sakė B. Harrisas.

Kai kurie kiti klientai svaidė prekes ant grindų ir išplūdę darbuotojus išlėkė lauk.

„Nors suprantame, kad kai kurie klientai gali būti nusivylę šiuo pokyčiu, nėra jokio pateisinimo parduotuvių darbuotojų užgauliojimui ar smurtavimui prieš juos“, – sakoma profesinės sąjungos sekretoriaus Gerardo Dwyerio (Džerardo Dvajerio) pareiškime.

Pasak G. Dwyerio, draudimas taip pat kelia pavojų sveikatai, nes žmonės atsineša nešvarių, naudotų maišelių savo prekėms susipakuoti, nepaisydami higienos reikalavimų.

„Kai kuriais atvejais klientai bandė panaudoti maišelius, kuriuose buvo vėmalų, nešvarių sauskelnių ar žiurkių išmatų. Akivaizdu, kad tai nepriimtina ir kelia rimtą pavojų parduotuvių darbuotojų sveikatai“, – sakė jis.

Kaip nurodo JAV žurnalas „Science“, į Žemės vandenynus ir jūras patenka 8 mln. t plastiko per metus, o toksiškas daleles praryja žuvys ir galiausiai, per maisto grandinę, žmonės.

Reaguodamos į vis garsiau reiškiamus bendruomenių raginimus keisti padėtį, visos Australijos valstijos ir teritorijos, išskyrus Naująjį Pietų Velsą, dabar arba draudžia plastikinius maišelius, arba planuoja juos drausti. Draudimo nepaisantiems mažmenininkams gresia baudos iki 6 tūkst. Australijos dolerių (3,8 tūkst. eurų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vile

Vile portretas
Idiotas tas pirkejas, prie ko cia pardaveja? Zmones nenori suprasti,kad reikia gelbeti gamta, nes tuo prakeiktu plastiku uzsterstos pakrantes, zusta zuvys, o ir yra jis 1000 metu! Tuos pirkejus uz toki elgesi reikia bausti, o itin izulius ir agresyvius - teisti.

eko

eko portretas
reiks naudoti popierinius prezikus ir ne kitaip
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių