Sulaukusi 117 metų mirė seniausia pasaulyje moteris

  • Teksto dydis:

Seniausiu pasaulyje žmogumi laikyta Japonijos gyventoja Misao Okawa (Misao Okava) mirė trečiadienį, praėjus vos mėnesiui po to, kai senolė atšventė savo 117-ąjį gimtadienį.

M.Okawa mirė apie 7 val. vietos (1 val. Lietuvos) laiku dėl širdies nepakankamumo ir liovėsi kvėpuoti, kai šalia stovėjo jos anūkas ir slaugos namų darbuotojai, girdami ją dėl ilgo ir sveiko gyvenimo, sakė Osakoje įsikūrusių slaugos namų, kuriuose gyveno senolė, pareigūnas Tomohiro Okada (Tomohiras Okada).

„Ji užgeso visiškai ramiai, tarsi būtų užmigusi, – pasakojo T.Okada. – Labai jos ilgėsimės.“

Per vėliausią gimtadienį praeito mėnesio pradžioje M.Okawa, užauginusi keturis vaikus ir turėjusi šešis anūkus, buvo viena iš nedaugelio tebegyvenančių žmonių gimusių XIX amžiuje.

Švęsdama 117-ąjį gimtadienį ši kimono siuvėjo dukra sakė, kad žvelgiant atgal jos gyvenimas atrodo gana trumpas.

M.Okawa gimė 1898 metų kovo 5 dieną – penkeriais metais anksčiau, negu į orą pirmąkart pakilo brolių Wrightų (Raitų) lėktuvas. Ji buvo paauglė, kai įsiplieskė Pirmasis pasaulinis karas, ir vyresnė negu 70 metų, kai žmogus pirmąkart išsilaipino Mėnulyje.

Kai jai sukako 114 metų, Guinesso (Gineso) pasaulio rekordų knyga oficialiai ją pripažino seniausiu pasaulyje žmogumi.

Japonijos gyventojai garsėja ilgaamžiškumu. Šioje šalyje gyvena seniausias pasaulyje vyras – Sakari Momoi (Sakaris Momojis), kuriam vasarį sukako 112 metų.

Kaip rodo Sveikatos apsaugos ministerijos duomenys, 2013 metais Japonijos moterų tikėtina gyvenimo trukmė buvo 86,61 metų – ilgiausia pasaulyje. Antroje vietoje liko Honkongo moterys.

Japonų vyrų tikėtina gyvenimo trukmė buvo 80,21 metų – ketvirtoji ilgiausia po Honkongo, Islandijos ir Šveicarijos vyrų.

Manoma, kad dabar seniausias tebegyvenantis žmogus yra 116 metų amerikietė Gertrude Weaver (Gertrud Viver).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių