Už roko legendos gitarą gauta daugiau kaip 3 mln. dolerių

  • Teksto dydis:

Už JAV roko grupės „Grateful Dead“ legendos Jerry Garcios (Džerio Garsijos) gitarą trečiadienį aukcione buvo gauta daugiau kaip 3 mln. dolerių vienai pilietinių teisių gynimo organizacijai.

Ši specialiai pagaminta elektrinė gitara, praminta „Wolf“ (Vilkas), buvo nuolatinis J. Garcios koncertų atributas iki pat rokerio mirties 1995 metais.

Pradinis pirkėjas gintarą į aukcioną grąžino norėdamas surinkti pinigų Alabamoje įsikūrusiai organizacijai „Southern Poverty Law Center“. Pastaroji teismuose kovoja su baltųjų viršenybės šalininkais ir kitomis neapykantos grupėmis.

Per labdaros koncertą Niujorke rinkodaros firmos „ HubSpot“ vadovas ir vienas įkūrėjų Brianas Halliganas (Brajenas Haliganas) „Wolf“ nupirko už 1,932 mln. dolerių su mokesčiais, o viena anoniminė labdaros įstaiga skyrė dar 1,6 mln. dolerių – tiek pat, kiek B.Halliganas iki mokesčių, tad bendra auka minėtai organizacijai pasiekė 3,2 mln. dolerių (2,9 mln. eurų).

B. Halliganas yra vienas iš daugybės „Grateful Dead“ gerbėjų, kurie daug metų keliaudavo iš vieno grupės koncerto į kitą.

„Iš dalies neįkainojama“

Šis verslininkas, knygos apie „Grateful Dead“ pamokas rinkodarai bendraautorius, pažadėjo gerai rūpintis gitara ir paprašytas ją skolinti.

„Neplanuoju jos parduoti ar mainyti, tad ji iš dalies neįkainojama“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Abejoju, kad ji kada greitu laiku bus parduota, jeigu išvis kada nors bus parduota“, – sakė jis.

Aukcionas buvo surengtas organizacijai „Southern Poverty Law Center“ skelbiant pavojų dėl nusikaltimų iš neapykantos, ypač musulmonų ir imigrantų atžvilgiu, daugėjimo nuo Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) rinkimų kampanijos pradžios.

„Wolf“ turi ilgą istoriją. Ją pagamino Dougas Irwinas (Dagas Irvinas), J.Garcia ja pirmą kartą grojo per 1973 metų koncertą su „Hell's Angels“ baikeriais Niujorke.

Muzikantas gitarą testamentu paliko tam pačiam D. Irwinui, kuris per tą laiką buvo nuskurdęs. Tačiau šis žingsnis išprovokavo teisinį ginčą su „Grateful Dead“, iš pradžių teigusią, kad „Wolf“ priklausė visai grupei, o ne asmeniškai J. Garciai.

D. Irwinui laimėjus bylą, gitarą 2002 metais už 789 tūkst. dolerių nupirko grupės gerbėjas, filantropas ir viešbučių tinklo „Hyatt“ paveldėtojas Danas Pritzkeris (Danas Prickeris).

Po D. Trumpo pergalės kilus susirūpinimui, kuria kryptimi eina Jungtinės Valstijos, D.Pritzkeris norėdamas paremti „Southern Poverty Law Center“ nusprendė parduoti gitarą, sakė pardavimą organizavusio aukciono „Guernsey's“ prezidentas Arlanas Ettingeris (Arlanas Etingeris).

Už gitarą aukcione sumokėta suma, nors ir didelė, neviršija 2015 metais pasiekto rekordo: tąsyk už „Gibson“ gitarą, kuria grojo Johnas Lennonas (Džonas Lenonas), sumokėtų 2,4 mln. dolerių.


Šiame straipsnyje: Jerry Garciagitaraaukcionas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių