Klaipėdoje užfiksavo keistą reiškinį

Kodėl praėjusią savaitę Klaipėdos rajone buvo pradingusi televizijos transliacija, sugebėjo paaiškinti tik radijo mėgėjai. To padaryti nepajėgė jokios oficialios tarnybos.

Lietuvos radijo mėgėjų draugijos narys Saulius Žalnerauskas tikino, kad praeitą savaitę – trečiadienį ir ketvirtadienį siautėjo magnetinė audra.

"Tarp radijo mėgėjų magnetine audra vadinama Aurora. O kitaip Aurora dar vadinama Šiaurės pašvaise. Lietuvoje ji matoma retai", – aiškino radijo mėgėjas.

Pasak S.Žalnerausko, magnetines audras lietuviai pirmiausia išgirsta, tik po to gali pamatyti.

"Tikėtina, kad Aurora sutrikdė televizijos transliaciją. Pasitaiko, kad per Aurorą, bevažiuojant automobiliu Kaune, išgirsti baltarusių radiją", – aiškino pašnekovas.

S.Žalnerauskas tvirtino, kad šio reiškinio metu susijaukia bangų sklidimas.

"Kartais Vilnius su Kaunu negali užmegzti ryšio, o su lenkais kuo puikiausiai susisiekia. Visokių įdomybių būna. Mes galėtume išsikviesti visų Maskvos taksi firmų automobilius į Kauną, bet to juk nedarome. Kartais tik svetimų pokalbių pasiklausome. Radijo mėgėjai žino, kas vyksta Ukrainos pasienyje. Kad mirė Tailando karalius Bhumibolas Adulyadejas, aš sužinojau anksčiau už visus. Jis buvo trumpabangininkas, mūsų kalba tariant. Ispanijos karalius taip pat yra trumpabangininkas. Mes galime girdėti viską", – tikino S.Žalnerauskas.

Vyras aiškino, kad Aurora siautėjo ir vakar, nors radijo ryšiai po truputį atsinaujina.

Ryšių reguliavimo tarnyba spalio 13–14 d. registravo tris pranešimus apie radijo trukdžius skaitmeninei TV priimti – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Teigiama, kad šis skaičius yra įprastas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam trumpabangininkas 30++ metų

tam trumpabangininkas 30++ metų portretas
Nėra tokio supratimo, kaip trumpabangininkas, nes yra radijo mėgėjai turintys licencijas.O posakis ką aš žinau, tai labai paplitęs pas suvalkus.

LY

LY portretas
Je je Sauliukas teisybę sako, kad buvo Aurora borealis.

trumpabangininkas 30++ metų

trumpabangininkas 30++ metų portretas
Vienuose dažniu ruožuose būna blogiau,kituose geriau. Taip vyksta nuolat. Magnetinės audros,arti esantys pramonės objektai,mobilkos ir t.t. skleidžia galybes trukdžių. Tai kasdienybė,kuri patyrusio trumpabangininko neturi stebinti. Tačiau jei stebina....ką aš žinau. Yra kaip yra.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių