Antrą Velykų dieną – koncertas iš Kristaus prisikėlimo bažnyčios

  • Teksto dydis:

Pirmadienį, antrąją Velykų dieną, LRT televizija kviečia į vieną gražiausių Lietuvos šventovių – Kauno Kristaus prisikėlimo bažnyčią, iš kur bus transliuojamas specialus šventinis koncertas „Tai darykite mano atminimui“.

Pirmadienį, antrąją Velykų dieną, LRT televizija kviečia į vieną gražiausių Lietuvos šventovių – Kauno Kristaus prisikėlimo bažnyčią, iš kur bus transliuojamas specialus šventinis koncertas „Tai darykite mano atminimui“. Koncerto pradžia – 18.30 val.

Žiūrovų širdis šventinėmis dainomis džiugins Kastytis Kerbedis, Deivis ir Renata Norvilai, Vaida Genytė, Anika Vaitiekūnaitė, Kauno Vytauto Didžiojo bažnyčios kamerinis choras „Cantate Domino” (dirigentas Rolandas Daugėla). Šokio kompozicijas koncertui parengė Nerijaus Juškos baleto mokykla.

Koncerto metu bus parodyta ir unikali filmuota medžiaga, kurios autorius – televizijos laidų vedėjas Gediminas Juodeika. Būtent jis prieš kelis dešimtmečius nufilmavo reportažą apie tai, kaip prasidėjo Kauno Kristaus prisikėlimo bažnyčios rekonstrukcija. Šiemet G. Juodeika istorinę vertę turinčią medžiagą aktualizavo naujais pasakojimais.

Tradicija rengti Velykų koncertą Kristaus prisikėlimo bažnyčioje gimė 2012-aisiais. Tuomet Velykų antroji diena buvo ypatinga – tiesioginės transliacijos metu lietuviai jos šventoriui įrengti paaukojo 140 tūkst. litų. „Šiųmetis koncertas – tarsi ataskaita aukojusiems“, – sako Kauno meras Andrius Kupčinskas.

„Prisikėlimo bažnyčia lietuviams – ne tik tikėjimo simbolis. Ji turi daug gilesnę ir svarbesnę prasmę. Tai – mūsų tautos prisikėlimo ir išsivadavimo simbolis. Tai – lietuvių kančios, trėmimų, skausmo, išsiskyrimo, tėvynės ilgesio įamžinimas. To, kas kelioms kartoms, tebesančioms su mumis, buvo aktualu, pažįstama, išvargta," –  sako koncerto organizatorė Kristina Kaikarienė.

K. Kaikarienė teigia, kad koncerto prasmė – noras per Velykas kurti bendrą tautos šventę. kurią turėtume švęsti visi kartu: su šeima ir artimaisiais, su pažįstamais, draugais, tolimais giminaičiais bei niekada nematytais žmonėmis.

„Kas gali geriau suvienyti nei šiltas, prasmingas reginys bei bendras, ne mažiau prasmingas darbas? Būtent tokiu tapo Prisikėlimo bažnyčioje organizuojamas koncertas, kurį stebintys gali pasidžiaugti ne tik muzika, bet ir prisidėti prie to darbo, kuris pradėtas daryti prieš beveik aštuonis dešimtmečius,“ – sako koncerto organizatorė.

Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčia pradėta statyti 1934-aisiais, bet per penkerius metus buvo baigti tik išorės darbai. Tačiau sovietams okupavus Lietuvą, imta svarstyti, jog tuščiavidurį, aukštą statinį reikėtų nugriauti. Situaciją savotiškai „išsprendė“ Stalinas. 1952 m. jis davė nurodymą Kaune steigti radijo aparatų gamyklą, o tam nuspręsta pritaikyti Prisikėlimo bažnyčią. Padarius perdangas, buvo įrengti net penki aukštai.

Tik 1989 metais buvo atkurtas Prisikėlimo bažnyčios Statybos komitetas bei taryba. 1997 metais dar statybų pastoliais apsuptoje bažnyčioje jau vyko pirmosios šv.Mišios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

paprasta

paprasta portretas
Gediminai Juodeika, ar dar vis pameni ką kalbinai tada? Man keista, kad neprisimeni... jaunas buvai gi... ir kalbinai kunigą, vikarą. pameni? :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių