Antrasis Pažaislio festivalio savaitgalis alsuos elegancija

  • Teksto dydis:

Antrasis XX Pažaislio muzikos festivalio savaitgalis alsuos elegancija. Lietuvos ir užsienio svečių koncertų programos apims ir Vienos klasikos legendų, ir šiuolaikinių rimtosios muzikos kompozitorių kūrinius.

Antrasis XX Pažaislio muzikos festivalio savaitgalis alsuos elegancija. Lietuvos ir užsienio svečių koncertų programos apims ir Vienos klasikos legendų, ir šiuolaikinių rimtosios muzikos kompozitorių kūrinius.

Vienos klasikos ambasadoriai

Šeštadienį Kauno valstybinėje filharmonijoje karaliaus Vienos klasikos legendos, kurias festivalio klausytojams dovanos ansamblis iš Austrijos "Trio Van Beethoven".
Iškiliojo Vienos klasiko vardą ansamblio pavadinimui pasirinkę pianistas Clemensas Zeilingeris, smuikininkė Verena Stourzh ir violončelininkas Franzas Ortneris argumentuoja, kad šis kompozitorius simbolizuoja minties laisvę, revoliucingas ir novatoriškas idėjas, o jo kurta muzika pralenkė kūrėjo epochą, nubrėždama akademinės muzikos ateities gaires.

Kaip sako patys atlikėjai, Ludwigas van Beethovenas buvo tarsi vienišas vilkas, bet taip pat – centrinė figūra naujų komponavimo tradicijų srityje, o jo kūryba darė stiprią įtaką visam muzikiniam pasauliui. Kita vertus – pasirinktas trio pavadinimas deklaruoja muzikų simpatijas Vienos klasikos mokyklai: jų repertuare dominuoja šios stilistikos kūriniai. Žinoma, viena stilistine kryptimi ansamblis neapsiriboja, jis nuolat bendradarbiauja su įvairių šalių kompozitoriais ir užsako naujus kūrinius.

"Trio Van Beethoven" susikūrė prieš ketverius metus ir jau po pirmojo koncerto pradėjo tarptautinę karjerą: buvo pakviestas koncertuoti ne tik Austrijoje, bet ir Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje, Lenkijoje, Serbijoje bei Graikijoje. Prieš metus ansamblis pradėjo dvi koncertų serijas Aukštutinėje Austrijoje. Minėtos serijos tęsiamos ir šiais metais. Artimiausi ansamblio koncertiniai planai – pasirodymai Londone, Italijoje ir Belgijoje. Kolektyvas nekantriai laukia ruošiamų išleisti kompaktinių plokštelių, kuriose įrašyti visi L.van Beethoveno sukurti trio. Plokšteles išleis pripažinta Austrijos įrašų kompanija "Gramola".

Pažaislio muzikos festivalio klausytojams skirtoje programoje skambės vienas pirmųjų L.van Beethoveno kūrinių – "Trio G-dur Op.1 Nr.2", tonaciniu planu stebinantis Johanneso Brahmso "Trio B-dur Op.8" ir jaunos austrų kompozitorės Johannos Doderer "Trio Nr.2", dedikuotas Vienos klasikui Josephui Haydnui.

Muzikinės vizijos ir klausimai

Festivalis laikosi tradicijos plėsti renginių geografiją, sykiu padėdamas ir melomanams atrasti naujų erdvių. Sekmadienį koncertas rengiamas Jonavos rajone esančioje Skarulių šv.Onos bažnyčioje. Čia kartu su nuostabaus soprano savininke Joana Gedmintaite koncertuos kamerinis ansamblis "Vilniaus arsenalas".

Kamerinis ansamblis susibūrė 1986 m. Šiuo metu jame groja Laima Šulskutė (fleita), Rolandas Romoslauskas (altas) ir Sergejus Okruško (klavesinas). Ansamblio pavadinimas siejamas su Taikomosios dailės muziejaus patalpomis, kuriose XVI–XVII a. buvo laikomi ginklai, nes būtent čia prasidėjo aktyvus kolektyvo koncertinis gyvenimas. "Vilniaus arsenalas" yra daugelio tęstinių projektų, klasikinės ir šiuolaikinės muzikos festivalių dalyvis, aktyviai koncertuoja, yra surengęs daugiau negu tūkstantį koncertų įvairiuose Lietuvos ir Europos miestuose. Ansamblio repertuaras itin platus: nuo ankstyvojo baroko iki šiuolaikinių kompozicijų.

Viena ryškiausių mūsų šalies solisčių J.Gedmintaitė dar besimokydama Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje pelnė premijas respublikiniuose konkursuose, vėliau tapo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) nominacijų "Metų operos viltis" ir "Metų operos solistė" laureate, atstovavo Lietuvos kultūrai Japonijoje vykusioje parodoje "Expo 2005". Prieš trylika metų LNOBT scenoje debiutavusi solistė parengė daugiau kaip dešimt vaidmenų šalies teatruose, koncertavo Šveicarijoje, Prancūzijoje, Švedijoje, Didžiojoje Britanijoje, Ispanijoje, Italijoje ir JAV.

Sekmadienio koncerto programa sudaryta iš dviejų polių: vokiečių ir italų baroką koncerte keis šių dienų Lietuvos kompozitorių muzika, o tarsi lengvas desertas klausytojams vakarą vainikuos žaisminga Gioachino Rossinio muzika.

Kamerinio ansamblio "Vilniaus arsenalas" iniciatyva kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus sukurtos "Vizijos atmerktom akim" idėją šmaikštusis kompozitorius pristato taip: "Kai kada svarbiau tai, ko nėra, nes pasirodo, kad būtent tai ir yra", o kūrinio "Šokis su klausimėliais" moto ne mažiau išradingas: "Klausimai, į kuriuos sulauki atsakymų, visuomet kelia naujus klausimus. Gi šokant galima į kai kuriuos klausimus ir neatsakyti".

Apie savo kūrinį "Trys panegirikos pagal Motiejų Kazimierą Sarbievijų" kompozitorė Dalia Kairaitytė sako: "Tai santūriai muzikinėmis priemonėmis teatralizuota kompozicija. Svarbiausieji kūrinio veikėjai yra Karalius, Dorybė ir Žiogas. Trys kūrinio dalys – tai atskiros to paties "spektaklio" scenos. Jų kontrastas išgaunamas ne per skirtingą muzikos raiškos priemonių naudojimą, o faktūros užpildymo ir instrumentų tembrinės kaitos būdu".

Įėjimas į šį koncertą nemokamas.


Kas? Vienos klasikos koncertas.
Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.
Kada? Birželio 6 d. 17 val.

Kas? Kamerinio ansamblio "Vilniaus arsenalas" koncertas.
Kur? Skarulių šv.Onos bažnyčioje.
Kada? Birželio 7 d. 15 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių