Auksinis Kauno scenų krikštas

Lietuvos teatralų laukiamiausia – Tarptautinė teatro – diena šiemet pažymėta Kauno ženklu. Kauno scenose sukurti darbai pretenduoja į apdovanojimus daugelyje kategorijų. Į laikinąją sostinę atkeliaus ir Auksinių scenos kryžių apdovanojimo ceremonija – ji šiemet vyks Kauno valstybiniame muzikiniame teatre.

Lietuvos teatralų laukiamiausia – Tarptautinė teatro – diena šiemet pažymėta Kauno ženklu. Kauno scenose sukurti darbai pretenduoja į apdovanojimus daugelyje kategorijų. Į laikinąją sostinę atkeliaus ir Auksinių scenos kryžių apdovanojimo ceremonija – ji šiemet vyks Kauno valstybiniame muzikiniame teatre.

LNDT liko už borto

Nominantų sąraše – 2014-aisiais Lietuvos teatrų scenose sukurti darbai, kuriuos pasiūlė profesionalūs teatrai, Lietuvos meno kūrėjų asociacija, Valstybės teatrų asociacija, Scenos meno kūrėjų asociacija, Lietuvos teatro sąjunga, Lietuvos dailininkų sąjunga, Lietuvos kompozitorių sąjunga, Lietuvos muzikų sąjunga, Šiuolaikinio šokio asociacija, fiziniai asmenys.

Premijoms šiemet buvo pristatyti 72 spekaklių kūrėjai ir atlikėjai. Juos įvertino komisija: teatrologai Rasa Vasinauskaitė, Jurgita Staniškytė, Vlada Kalpokaitė, Andrius Jevsejevas, muzikologės Audronė Žiūraitytė ir Veronika Janatjeva (komisijos pirmininkė), šokio kritikė Ingrida Gerbutavičiūtė, dailėtyrininkė Raimonda Bitinaitė-Širvinskienė ir kultūros žurnalistas, teatro apžvalgininkas Julijus Lozoraitis.

Nominantų sąraše šiemet ir vėl atsidūrė vienas produktyviausių pastarojo meto režisierių Artūras Areima. Geriausiu 2013-ųjų režisieriumi išrinktas kūrėjas šiemet nominuotas už du darbus Kauno scenose: spektaklius "Kartu" (Nacionalinis Kauno dramos teatras (NKDT) ir "Ričardas II: post factum" (pristatyta Vytauto Didžiojo universiteto teatre).
NKDT scena atnešė sėkmę ir Gintarui Varnui. Jis nominuotas už šiame teatre sukurtos dramos "Biografija: vaidinimas" režisūrą ir operą "Kornetas" (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT).

Komisijos vertinimu, į geriausio režisieriaus titulą nenusipelnė pretenduoti nė vienas Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) kūręs režisierius. Į apdovanojimą šioje kategorijoje pretenduoja Eimuntas Nekrošius (spektaklis "Jobo knyga", Teatras "Meno fortas"), Jonas Vaitkus (spektakliai "Karalius Lyras" Lietuvos rusų dramos teatre ir "Nebylys" (kartu su Tomu Jašinsku, pristatytas Valstybinio Šiaulių dramos teatro (VŠDT) scenoje).

Vaizdas ir garsas

Scenografijos ir kostiumų kategorijoje į Auksinį scenos kryžių pretenduoja dailininkas Gintaras Makarevičius (spektakliai "Biografija: vaidinimas" ir "Nebylys"), Medilė Šiaulytytė – už scenografiją operai "Kornetas" ir Artūras Šimonis – už scenografiją ir kostiumus (kartu su Vilija Šuklyte) operai vaikams "Makaronų opera" (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras).

Palankių kritikų įvertinimų už operą "Kornetas" sulaukusi kompozitorė Onutė Narbutaitė nominuota Auksiniam scenos kryžiui muzikos kūrėjų kategorijoje. Jos oponentai – Ernestas Kaušylas, Miša Skalskis – už muziką ir jos atlikimą spektaklyje "Kosmosas+" (LNDT), Kipras Mašanauskas – už muziką miuziklui "Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda" (Anželikos Cholinos šokio teatras).

Aktoriai ir aktorės

Įsimintiniausiu 2014 m. Kauno metų menininku išrinktas Dainius Svobonas – tarp nominantų į Auksinį scenos kryžių už Kiurmano vaidmenį spektaklyje "Biografija: vaidinimas". Kiti pretendentai: Remigijus Vilkaitis – už Jobo vaidmenį spektaklyje "Jobo knyga" (teatras "Meno fortas"), Vytautas Anužis – už Karaliaus Lyro vaidmenį spektaklyje "Karalius Lyras" (Lietuvos rusų dramos teatras).

Spektaklis "Biografija: vaidinimas" ir "Ričardas II: post factum" buvo sėkmingas aktorei Eglei Špokaitei: ji pretenduoja į geriausios 2014-ųjų pagrindinio vaidmens atlikėjos titulą. Kitos nominantės – Agnė Ramanauskaitė (už Jekaterinos vaidmenį dramos spektaklyje "Šokis Delhi" (Teatras "Mens publica) ir vaidmenis šokio spektaklyje vaikams "Maži stebuklai" (Šokio teatras "Dansema") bei Agnė Šataitė (už Severiutės vaidmenį spektaklyje "Dėdės ir dėdienės" ir Serafimos Iljiničnos vaidmenį spektaklyje "Savižudis" (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras).

Antrojo plano sėkmė

Nepagrindinis Motinos vaidmuo NKDT spektaklyje "Aušros pažadas" ir Alinos Pavlovnos vaidmuo spektaklyje "Šokis Delhi" (VšĮ Teatras "Mens publica") atnešė sėkmę ir kaunietei Jūratei Onaitytei. Sykiu su ja į Auksinio scenos kryžiaus apdovanojimą šioje kategorijoje pretenduoja Danguolė Petraitytė (Dėdienė spektaklyje "Nebylys" ir Vilma Raubaitė (vaidmenys spektaklyje "Dr. Faustas" (VšĮ Teatras "Cezario grupė") ir Kesonija spektaklyje "Kaligula" (Teatro judėjimas "No Theatre").

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių