„Ąžuolynas“ imasi jaunųjų kompozitorių premjerų

  • Teksto dydis:

Koncertinės įstaigos „Kauno santaka“ jau antrus metus vykdomas projektas „MUZIKA ne tik PUČIAmiesiems“ šiemet ne tik įrodys Kauno pučiamųjų orkestro „Ąžuolynas“ galimybes, bet ir supažindins su trijų jaunųjų kompozitorių premjeromis.

„Ąžuolynas“ pristatys programą, kurioje dera senosios klasikos aranžuotės pučiamųjų orkestrui, XX amžiaus pramoginės muzikos deimantai. Prie dirigento pulto išvysime du skirtingų krypčių dirigentus. Jaunųjų kompozitorių užmintas mįsles su orkestru įmins Kauno valstybinio muzikinio teatro vyriausiasis dirigentas Jonas Janulevičius, taip pat diriguos jaunasis jo kolega Giedrius Vaznys.

Pasak vadovo ir šio, jau antrą kartą vykdomo,  projekto sumanytojo Vaido Andriuškevičiaus, renginiu ne tik siekiama populiarinti pučiamųjų orkestro žanrą, bet ir sudaryti galimybes atsiskleisti jauniesiems menininkams.

Kartu su orkestru scenoje pasirodys ryškiausi Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos mokiniai, tarptautinių konkursų laureatai Laura Norbontaitė (smuikas), Valentinas Rezničenko (valtorna), Rapolas Bartulis (klarnetas). Jie atliks įprastus simfoninio orkestro repertuaro kūrinius, aranžuotus pučiamųjų orkestrui, tarp kurių – Pablo de Sarasatės „Introdukcija ir tarantela“, Camillio Saint-Saenso „Morceau de Concert“. Taip pat skambės R. Giedraičio. E. Cook‘o, K. Houbeno, T. Mishimos kūriniai. Orkestro solistas – Albinas Gražulis (trombonas).

Tačiau vienu svarbiausių koncerto akcentų taps jaunųjų kūrėjų premjeros. Iššūkį dalyvauti kūrybos konkurse priėmė jaunieji kūrėjai Kristupas Bubnelis, Aleksejus Kalininas ir Goda Marija Gužauskaitė. Jų kūrinių, kuriuos koncertui išrinko komisija, premjeros taps svarbiu įvykiu kūrėjams ir išbandymu Kauno pučiamųjų orkestrui „Ąžuolynas“. Tai reta proga susipažinti su kylančia jaunųjų kompozitorių karta. Įprastai jų kūryba skamba šiuolaikinės akademinės muzikos festivaliuose.

„Mane labiausiai įkvepia terminai, valia ir koncentracija. Taip pat dėmesys konkretaus žmogaus, kuriam tu kuri, ar tai būtų dainos atlikėjas, ar pianistas virtuozas, poreikiams ir galimybėms. Kai žinai ar numanai, kas atliks tavo muziką, yra kur kas lengviau, nes gali pagalvoti ir apie to atlikėjo individualius sugebėjimus, kūrybinius polinkius.“ – yra sakęs vienas jaunųjų kompozitorių K. Bubnelis. Kovo 30 d. pirmą kartą nuskambės jo sukurta „Mozaika“.

Koncerte bus atlikta A. Kalinino kūrinio „Lietuva brangi“ premjera. „Aleksejus nebijo drastiškai ieškoti, tyrinėti visiškai naujus muzikos kūrimo klodus, išbandyti netradicinius pasirinkimus muzikoje. Autorius, besimokantis prof. Ryčio Mažulio klasėje, apie save daug kalbėti nelinkęs. Kitaip nei kiti studentai, Aleksejus baigęs mokyklą kompozicijos studijas pasirinko po dvejų metų pertraukos. Pasak jo, troškimas kurti jį lydi nuo pat vaikystės,“ – apie kompozitorių rašo kultūros savaitraštis „7 meno dienos“.

„Pagrindinis siekis – kurti savo muziką. Kuriant man svarbu įdėti visas pastangas. Tuomet kūrinys virsta mano pačios dalimi. Tarsi atskiri dalelę savęs ir kaip koks puodžius suformuoji dailų dirbinį, kuris tampa savarankišku kūriniu. Todėl, mano manymu, labai svarbu, ar esi ,,kokybiškas“ molis. Manau, kad kompozitorius, kūrėjas privalo puoselėti savo vidinį pasaulį, rūpintis visapusišku išprusimu,“ – prieš keletą metų interviu teigė kompozitorė G. M. Gužauskaitė. Koncerte susipažinsime su jos kūriniu „Vario šviesa“.

Renginys nemokamas, bet su kvietimais. Bus išdalinta daugiau nei 500 pakvietimų įvairių sričių atstovams, seniūnijoms, socialinės atskirties grupėms. Taip pat kvietimus rasite Kauno miesto savivaldybės informaciniame langelyje, Kauno kultūros centre „Tautos namai“ bei koncertinėje įstaigoje „Kauno santaka“ (L. Zamenhofo g. 6). Koncertą dovanoja Kauno miesto savivaldybė. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kultūros ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sandra

Sandra portretas
Koncertas kovo 30 d., 18.00 val. Kauno kultūros centre "Tautos namai". :))

Mindaugas

Mindaugas portretas
Kelintą val. ? ir kur ?

Stefanija

Stefanija portretas
Šaunuoliai! Kuo daugiau koncertų mūsų miestui!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių